Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Libya ile Deve Krizi Alacakları Mart'a Bıraktı

20'inci Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantısı için 150 kişilik bir işadamı heyetiyle Libya'da bulunan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in Libya Başbakanı Al-Bağdadi Ali Al-Mahmudi ile görüşmesi, basında çıkan haberler yüzünden iptak olunca Türk müteahhitlerin alacaklarını tahsil etme ümidi Mart'a kaldı.

Referans Gazetesi /Tutku Ayvaz



ibya Lideri Muammer el Kaddafi'nin Afrika Birliği Zirvesi'ne develeriyle gitmesi konusunda Türk basınında çıkan haberler bu ülke ile kriz yaşanmasına sebep oldu. 20'inci Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantısı için 150 kişilik bir işadamı heyetiyle Libya'da bulunan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in Libya Başbakanı Al-Bağdadi Ali Al-Mahmudi ile görüşmesi bu nedenle iptal edildi ve Türk müteahhitlerin alacaklarını tahsil etme ümidi Mart'a kaldı.

Tüzmen, temaslarında 15 yıldır çözülemeyen alacak sorununda çözüm noktasına gelindiğini, fakat son anda Libyalı yetkililerin gazetelerde çıkan bu haberleri müzakere heyetinin önüne koyduğunu ifade etti. Tüzmen, "Son ana kadar bitti diye bakıyordum, çözüme çok yaklaşmıştık. Ancak sorunun çözümü Mart'a kaldı" dedi. Türkiye'nin Libya'dan 240 milyon Libya Dinarı alacağı olduğunu söyleyen Tüzmen, Türk tarafının ülkeye borcunun ise 30 milyonu banka teminat mektuplarından doğan borç olmak üzere yaklaşık 94 milyon Libya Dinarı olduğunu bildirdi.

Herkes sorumlu davranmalı
Dün Libya gezisi dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tüzmen, yaşananları 'şanssızlık' olarak değerlendirdi. Libya'nın sadece Türk firmaları için değil; Hindistan, İtalya, İspanya, Fransa ile İngiltere için de çok önemli bir pazar olduğunu söyleyen Tüzmen, "Herkesin daha sorumlu davranması, bu zor ortamda yaptığımız çalışmaların daha çok sahiplenilmesi gerek" dedi. Tüzmen, Başbakan Al-Mahmudi'yle görüşememesi konusunda ise Başbakan'ın Kaddafi'yle beraber başka bir kentte olduğunun kendilerine gerekçe gösterildiğini ancak randevularının 1 ay önce kararlaştırıldığını söyledi. Tüzmen, "Sirtre kentinde olduklarını ve benim beraberimdeki heyetle Sirtre'ye geçip orada kendileriyle görüşebileceğimi söylediler. Ama bu programımızı bozardı" dedi. Tüzmen, yine de bu tip hadiselerin Libya ile Türkiye arasındaki ilişkileri etkilemeyeceğini söyledi.

Kaddafi olayı hatırlandı
1996 yılı sonunda da dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan'la ortak basın toplantısının yapıldığı çadırda Libya Lideri Kaddafi "Kürtler'in Türkiye, Libya, Irak, İran’da, her yerde müstakil olmaları gayet doğaldır. İstiklale varmak isteyen milletlere savaş açmak netice vermez. Türkiye bunu denemiştir. Ortadoğu güneşi altında Kürt milleti yerini almalıdır" demişti. Erbakan ise buna karşılık "Türkiye’de 65 milyon tek bir milletiz. Bunun içinde Balkanlar'dan, Kafkaslar'dan gelen kardeşlerimiz, Arap, Kürt kardeşlerimiz vardır. Kanunlarımız ve anayasamız ayrım yapmaz. Türkiye ‘de bir mesele vardır, o da terördür. Türkiye’de Kürt meselesi yoktur, terör meselesi vardır" cevabını vermişti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/libya-ile-deve-krizi-alacaklari-marta-birakti_51412.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!