Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Likör Arazisinde Plan Tartışması

Şişli’lideki tarihi Likör Fabrikası yerine inşa edilen rezidans ve otel projesinin planı mahkeme kararıyla iptal edildi. Emlak Konut GYO, iptalin eski planla ilgili olduğunu söyledi. Şişli Belediyesi ise ‘karar çıkarsa gereğini yaparız’ dedi.

yapi.com.tr
Likör Arazisinde Plan Tartışması

TOKİ iştiraki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’na ait Şişli Likör Fabrikası arazisinin üzerinde, İsviçre kökenli Viatrans ile Meydanbey İnşaat ortak girişimi tarafından ‘arsa karşılığı gelir paylaşımı’ modeliyle inşa edilen Ouasar İstanbul projesinin planına TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi dava açmıştı. Radikal Gazetesi’nin dün manşetten duyurduğu haberde tescilli eserlere zarar verildiği, imar yönetmeliğine aykırı yollarla yoğunluğun arttırıldığı gerekçeleriyle proje planının iptal edildiğini duyurdu.

Davaya devam denildi

Emlak Konut GYO tarafından yapılan açıklamada İstanbul 6. İdare Mahkemesi’nin 22.02.2011 onanlı plana ilişkin iptal kararı aldığını, mevcut projenin ise 19.06.2013 tarihli 1/5000, 1/1000 lik Koruma amaçlı Nazım ve Uygulama imar planları doğrultusunda devam ettiğini belirtti. Mahkeme ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni imar planı değişikliklerinin onaylandığı ve dava konusu planın yürürlükten kalktığı yönündeki itirazları kabul etmedi. Mahkeme kararında, “Yeni planla davacının talep ettiği değişikliklerin yapılmadığı anlaşıldığından mevcut davaya devam uygun görüldü” denildi.

Bölgeyi olumsuz etkiler

Mahkeme, 4 Aralık 2013 tarihli kararında da tescilli eserlere zarar verildiğini belirterek plan değişikliğinin anayasası hükmündeki 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’ndaki hükümlere uymadığını, parsel bazında yapılan değişiklik ile önemli bir nüfus ve yapı yoğunluğu getirilerek plan bütünlüğünün bozulduğunu belirtti. Proje planında bodrum katlarının emsale dahil edilmemesi gibi imar yönetmeliğine aykırı yollarla nüfus yoğunluğunun arttırıldığı ve bu nedenle zaten trafik yoğunluğunun çok fazla olduğu bir bölgede sıkışıklığın daha da artacağını tespit etti. Kararda, planın yapı-trafik yoğunluğunun çok fazla olduğu Şişli bölgesini daha da kötü etkileyeceğine dikkat çekildi.

Belediye davayı bekliyor

Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Sami Yılmaztürk, yargı kararının net olduğunu ve ilçe belediyesinin projeyi mühürlemesi gerektiğini belirtti. Şişli Belediyesi yetkilileri kendilerine herhangi bir mahkeme kararı ulaşmadığını, ulaşması durumunda ise gereğini yapacaklarını ifade etti.  Gündeme gelen iptal kararlarında taraf olmadıklarını belirten Viatrans-Meydanbey Ortak Girişimi İcra Kurulu Başkanı Haydar Özkan, “2008 yılında ihale edilen ve İstanbul için oldukça değerli olan arsa üzerinde mali kaygılardan uzak bir iş gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Projemizi durduracak hukuki bir engel yok. Planları yenilenen birçok projede bu tarz sorunlar oluyor. Şantiyemizin durması söz konusu değil” dedi. Özkan, 2015’de tamamlamayı planladıkları kulelerin 157 metre yükseleceğini sözlerine ekledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/likor-arazisinde-plan-tartismasi_115440.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!