Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Lisanslar Dev Santrallere Gitti

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun elektrik üretimi alanında ilk lisansları verdiği 20 termik santralın büyük bölümünü dev santrallar oluşturdu.

Dünya



b>Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun elektrik üretimi alanında ilk lisansları verdiği 20 termik santralın büyük bölümünü dev santrallar oluşturdu. Bunların dört tanesi özel, 16 tanesi ise kamuya ait santral.
EPDK tarafından lisans alan 20 termik santral belli oldu. Edinilen bilgiye göre, 10'ar yıllık lisans verilen 20 termik santraldan sadece üç tanesinin kurulu gücü 100 MW'nin altında olurken, büyük bölümünü Türkiye'nin elektrik üretimini sırtlayan santrallar oluşturdu. 3 Eylül 2002 tarihi itibariyle elektrikte piyasa uygulamasına geçilmesiyle lisans başvurularını alan ve sonuçlandırmaya başlayan EPDK, piyasaya özel sektör kuruluşlarının katılımının hızlandırılmasını planladı. Bu çerçevede ilk aşamada 20 termik santrala elektrik üretim lisansı verildi. Elektrik Üretim AŞ santrallarının azami 5 yıl süre ile Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ'ye satış yapma dönemini mümkün olduğu kadar kısa tutma hedefini de açıklayan Kurul, lisansları mevzuatta en kısa süre olarak belirlenen 10 yıl ile sınırlandırdı. Lisans alan santrallardan Kemerköy (630 MW), Yeniköy (1034 MW), Soma (420 MW ve Hamitabad (1120 MW) özel sektöre ait olurken, Elektrik Üretim AŞ'ye ait lisans alan santrallar da şunlar:

Afşin-Elbistan A (1355 MW), Afşin Elbistan B (1440 (MW)), Çan Akışkan Yataklı Termik Santralı (320 MW), Kangal (457 MW), Orhaneli (210 MW), Seyitömer (600 MW), Tunçbilek (429), Yatağan (630), Çatalağzı B (300 MW), Ambarlı Fuel Oil ((630), Hopa (50 MW), Aliağa Gaz Türbinleri ve Kombine Çevrim Santralı (180), Engil (15), Ambarlı Doğalgaz (1350.9 MW), Bursa Doğalgaz (1432 MW), Jeotermal Santralı (15 MW).

Lisans verilen santrallardan 11 tanesi linyit, bir tanesi taşkömürü, bir tanesi jeotermal, iki tanesi fuel oil, üç tanesi doğalgaz, iki tanesi de motorin yakıtlı olarak belirlendi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/lisanslar-dev-santrallere-gitti_2877.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!