Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Maden Projesi 407 Yıllık Tarihi Duvarı Yok Edecek

Koza Altın İşletmeleri A.Ş tarafından Giresun ili, Yağlıdere ve Alucra ilçeleri, Çakrak ve Güllüce köyleri civarında 1461 hektarlık alanda maden arama faaliyeti gerçekleştirilecek.

yapi.com.tr
Maden Projesi 407 Yıllık Tarihi Duvarı Yok Edecek

Birgün Gazetesi'nin haberine göre, alanda rezerv hesabının ayrıntılı yapılabilmesi amacıyla 39 adet maden arama sondajı ve 12 adet yarma faaliyetinin yapılması planlanıyor. Yapılan arama sonrasında madenlerin yeraltında var olup olmadıklarını saptanacak. Yapılması planlanan 35 Sondaj faaliyetinde yaklaşık 7.900 m2 ve 7 adet yarma faaliyetinde toplam 2.725 m2’lik kısım orman alanı içerisinde kalıyor.

Karadeniz İsyandadır'ın sitesinde yer alan yazıda, 1461 hektarlık çalışma alanı Kuzey ve Güney proje alanı olarak ayrılmış. Kuzey proje alanında yaklaşık 377 hektarı orman arazileri, 78 ha ise şahıs arazilerin, Güney proje alanında 764 ha’lık kısmı orman alanı, 38 ha kısmı şahıs arazileri ve yaklaşık 203 ha kısmı ise kadastro dışı alanlar içerisinde kalıyor.

Her iki proje alanı da güney-kuzey istikametinde Çakrak Deresi ve onu besleyen ırmakların üstünde yer alıyor. Kuzey proje alanının 8 km batısında, güney proje alanının 6 km kuzeybatısında Koçkayası Tabiat Parkı yer alıyor.

Güney proje alanı yanında Çıkrıkkapı obasında dünyanın 2. büyük seddi olarak bilinen “Hacı Abdullah Zade Duvarı” yer alıyor. 1610 yılından bu yana ayakta kalan “Hacı Abdullah Duvarı” olarak bilinen Çıkrıkkapı taş duvarının, dünyada Çin Seddi’nden sonra korunma amaçlı olarak yapılan ikinci büyük duvar olduğu iddia ediliyor. Sadece bir kapısı olan ve 407 yıldır ayakta kalan, 6,5 kilometre uzunluğunda ve 1,5 metre yüksekliğindeki taş duvarı Hacı Abdullahzade’nin 1610 yıllarda Rum işçilerine yaptırdığı biliniyor.

İtiraz süresi 10 gün

Giresun Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü sitesinde 17.07.2017 tarihinde yapılan duyuruya göre Giresun’un Alucra, Yağlıdere ilçelerinde Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılması planlanan Maden Arama Projesi ile ilgili olarak hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu (ÇED), İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca(İDK) tarafından kabul edildi. Komisyonun sonuçlandırdığı ÇED Raporu halkın görüş ve önerilerini almak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde ve Bakanlıkta 10 gün görüşe açıldı. Bakanlık halktan gelen görüşler ışığında rapor içeriğinde gerekli eksikliklerin tamamlanmasını, ek çalışmalar yapılmasını ya da İDK’nın yeniden toplanmasını isteyebilir. Görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde Giresun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na müracaat edilmesi gerekiyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/maden-projesi-407-yillik-tarihi-duvari-yok-edecek_160336.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!