Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

“Maden Yönetmeliğindeki Değişiklik Yasalara Aykırı”

Denizli'deki çevre ve sivil toplum örgütleri zeytinlikleri korumak için güç birliği yaptı. Çevreciler Maden Yönetmeliğinde madenciler lehine yapılan değişikliğin yasalara aykırı olduğunu savundu, normlar hiyerarşisine uygun olmadığını ileri sürdü.

yapi.com.tr
“Maden Yönetmeliğindeki Değişiklik Yasalara Aykırı”

Denizli'de Ziraat Mühendisleri Odası, Merkez Ziraat Odası, Denizli Barosu ve Büyük Menderes İnisiyatifi maden yönetmeliğinde işletmeler lehine yapılan değişikliğin yasalara uygun olmadığını savunarak zeytinliklerin korunması için herkesi duyarlı olmaya çağırdı.

Sözcü’den Selami Aydın’ın haberine göre; STK'lar adına konuşan Gülhan Saruhan çevrecilerin mücadelesi ile daha önce yapılan mevzuat değişikliklerinin yargı tarafından durdurulduğunu hatırlatarak, “Anayasal hukuk devletinde normlar hiyerarşisine göre yasalar Anayasaya, yönetmelikler ise yasalara aykırı düzenlenemez. 1 Mart'ta yapılan maden yönetmeliği değişikliği zeytinliklerin talanına, normlar hiyerarşisine aykırı şekilde yasal kılıf hazırlamaktır.” ifadelerini kullandı.

Saruhan zeytinlik alanların yasalarla korunduğunu hatırlatarak, “Anayasa'nın 44 ve 45'nci maddeleri tarımsal üretim alanlarının korunmasını düzenliyor. 1939 tarihli Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun; zeytinliklerin korunmasını ve geliştirilmesini düzenliyor.

Zeytinlik alanların daraltılamayacağını belirten yasaya göre; zeytinliklerin 3 kilometre yakınında zeytin işleme tesisi dışında toz çıkaran hiçbir tesise izin verilemez. Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu; toprağın korunması, geliştirilmesi, tarımsal arazilerin çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak planlı kullanımını düzenliyor. Buna rağmen maden yönetmeliğine eklenen fıkra zeytinliklerin ölüm fermanıdır.” diye konuştu.

Kamu yararı kavramı ciddi bir tehlike
Enerji amaçlı belli şirketlere yönelik yeni imtiyazları kabul etmeyeceklerini belirten Saruhan, “Değişiklikte yer alan kamu yararı kavramı geçmişteki olumsuz uygulamalar ortada iken zeytinliklerin geleceği adına ciddi bir tehlikedir ve kabul edilemez. Yönetmeliğe karşı yasal mücadelemizi sürdüreceğiz.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/maden-yonetmeligindeki-degisiklik-yasalara-aykiri_189655.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!