Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Madencilik Devleri AB'ye Şikayet Edildi

Dünyada demir cevheri fiyatlarının hızla artmaya başlaması Avrupalı sanayicileri tedirgin etti. Avrupa Demir-Çelik Üreticileri Birliği de (EUROFER) AB'ye başvurarak demir cevherine yüzde 100'e kadar zam yapmaya hazırlanan madencilik devlerinin piyasadaki hakim konumlarını kötüye kullanarak adil rekabeti ihlal edip etmediklerinin araştırılmasını

CNN Türk
Madencilik Devleri AB'ye Şikayet Edildi

Dünyada demir cevheri fiyatlarının hızla artmaya başlaması Avrupalı sanayicileri tedirgin etti.
    
Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği, dev madencilik şirketlerinin, çelik üretiminde kullanılan demir cevheri fiyatlarına yüzde 80'in üzerinde zam yapacaklarını duyurmalarını büyük endişeyle karşılayarak, bu boyutta fahiş ve belirsiz fiyat politikasının otomobil üretimi dahil Avrupa sanayisini olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu.

Avrupa Demir-Çelik Üreticileri Birliği de (EUROFER) AB'ye başvurarak demir cevherine yüzde 100'e kadar zam yapmaya hazırlanan madencilik devlerinin piyasadaki hakim konumlarını kötüye kullanarak adil rekabeti ihlal edip etmediklerinin araştırılmasını istedi.

EUROFER Genel Direktörü Gordon Moffat, "üç büyükler" olarak adlandırılan Avustralyalı BHP Billiton, İngiliz-Avustralya ortaklığındaki Rio Tinto ve Brezilyalı Vale'nin demir cevheri pazarını kontrol etmek yanında kendi aralarında ortaklıklara girmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek "yüzde 80 ile yüde 100 aralığında fahiş fiyat artışları, çelik pazarının gerçekleriyle örtüşmediğinden, talep artışı ileri sürülerek meşru gösterilemez" dedi.

Piyasa düzenleyici kurum olarak soruşturma başlatması için AB Komisyonu'na başvuran EUROFER, "demir cevheri üreticileri arasında neler yaşandığının yakından incelenmesini" talep etti.

Küresel madencilik devleri BHP Billiton, Rio Tinto ve Vale, dünya demir cevheri üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini karşılıyor.

Son yıllarda demir cevherine önemli miktarda zam yapan piyasa belirleyici 3 şirketin sektörel kar marjı, yüzde 50 gibi oldukça yüksek bir düzeyde bulunuyor.

Tepki çeken zam açıklamasının BHP ve Rio Tinto'nun Avustralya'da demir cevheri üretmek için ortaklığa girmelerinin ardından gelmesi dikkati çekiyor.

ETİKETLER: ekonomi
http://www.yapi.com.tr/haberler/madencilik-devleri-abye-sikayet-edildi_78195.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!