Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Madende 'Yerel'e Söz Yok

2004 yılında Maden Kanunu ve 2005 yılında Madencilik İzin Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerin ardından, madencilikle ilgili bir düzenleme daha yapıldı. İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte yapılan değişiklikle, bu alandaki bütün yetkiler il özel idarelerine bırakıldı. Yeni düzenleme ile yerel yönetimlerin söz hakkı alınmış

Radikal Gazetesi
Madende 'Yerel'e Söz Yok

2004 yılında Maden Kanunu ve 2005 yılında Madencilik İzin Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerin ardından, madencilikle ilgili bir düzenleme daha yapıldı. İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte yapılan değişiklikle, bu alandaki bütün yetkiler il özel idarelerine bırakıldı. Yeni düzenleme ile yerel yönetimlerin söz hakkı alınmış ve madenlerin önündeki son engel de kalkmış oldu.

‘İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ 3 Temmuz 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Madencilik faaliyetleri, Maden Kanunu ve Madencilik Faaliyetleri Yönetmeliği’ne göre yürütülüyor. Yerel belediyeler ise kimi zaman ‘işyeri açma’ ile ilgili yönetmeliğe dayanarak madencilik faaliyetlerinde kendi yetkilerini kullanabiliyordu. Ancak yönetmelikte yapılan son değişiklikle artık yerel belediyeler, böyle bir yola gidemeyecek.

İzmirli avukat Arif Ali Cangı, “Madencilerin önündeki son nokta, son engel buydu. Bizim de dayanağımız olan bu yönetmelik değiştirildi. 2 yıl önce Bornova Belediyesi bir taş ocağının binalarını imar hukukundan doğan haklarını kullanarak mühürlemişti. Ama artık bir maden işletmesi ne yaparsa yapsın, yerel belediye buna karışamayacak. Beni en çok su havzalarının durumu kaygılandırıyor” dedi.

Yeni uygulamayla ne değişecek?

* ÇED olumlu kararı alan işletmeye ayrı bir inceleme yapılmadan ruhsat verilecek.

* İşletmeler tek bir ruhsatla tüm tesislerini çalıştırabilecek. Ruhsat verilirken yerel belediyeler yetkili olmayacak. Tüm işletme ruhsatlarını il özel idareleri verecek. Eski yönetmeliğe göre belediyeler de ruhsata müdahale edebiliyor, kaçak olduğunu tespit ettiği tesisler hakkında yıkım kararı alabiliyordu.

* Madencilik yapılacak alanda imar planı ve yapı ruhsatı da aranmayacak.

ETİKETLER: kurum çevre
http://www.yapi.com.tr/haberler/madende-yerele-soz-yok_88193.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!