Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Mahkemeler HES'leri durduruyor"

Doğa Derneği'nin yaptığı açıklamaya göre, yasalar ve kamuoyunun tepkisi hiçe sayılarak Türkiye'nin dört bir yanında yapılmak istenen hidroelektrik santraller mahkemeler tarafından birer birer durduruluyor.

yapi.com.tr
"Mahkemeler HES'leri durduruyor"

Doğa Derneği'nden yaptığı açıklamaya göre; yasalar ve kamuoyunun tepkisi hiçe sayılarak Türkiye'nin dört bir yanında yapılmak istenen hidroelektrik santraller mahkemeler tarafından birer birer durduruluyor.

Dernek'ten yapılan açıklama şöyle:

Rize'nin Fındıklı ilçesinde bulunan Abu Çağlayan deresi ve Çayeli Senoz deresi üzerinde yapımı planlanan HES projelerine verilen emsal niteliğindeki yürütmeyi durdurma kararlarına peş peşe yenileri ekleniyor.

Bu kararlarla, Türkiye'de yapımı planlanan 2 bine yakın HES projesinin büyük kısmının hukuk dışı olduğu anlaşılıyor. Şu ana kadar yirminin üzerinde regülatör ve HES projesi çeşitli aşamalarında durduruldu.

Son iki hafta içerisinde, üç HES inşaatı için daha yürütmeyi durdurma kararı alındı. Yürütmeyi durdurma kararı verilen HES inşaatları arasında, Muğla Köyceğiz'deki Yuvarlakçay HES, Artvin Yusufeli'ndeki Damla Regülatörü ve HES ve Artvin Macahel'deki Düzenli HES projeleri yer alıyor.

İptal edilen her bir HES projesi, kamu kaynaklarının kaybına, doğal mirasın tahribatına ve HES yapılan bölgelerde pek çok toplumsal soruna neden oluyor.

Türkiye Su Meclisi Yürütme Kurulu üyesi Avukat Yakup Okumuşoğlu "Alınan kararlar, Türkiye'nin hidroelektrik enerji politikasının yanlışlığını ortaya koymuştur. Yürürlükteki politika, yasal ve sosyal dayanakları zayıf ve yerel halkların görüşlerini inkar eden bir düşüncenin meyvesidir. Bu politika, alelacele ve acemice hazırlandığı için tüm tarafları her gün yeni bir sorunla başbaşa bırakmaktadır. Kamu kurumlarını ve halkı karşı karşıya getirerek sosyal parçalanmalara ve doğanın yok edilmesine neden olmaktadır. Bu nedenle, Türkiye'nin su politikasının ivediklikle değiştirilmesi gerekmektedir. Alnan makheme kararları, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın dayattığı bu yanlış politikanın ne kadar yıkıcı olduğunun bir belgesi niteliğindedir." açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin dört bir yanındaki elli kadar sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Türkiye Su Meclisi, hükümetin yeni bir su yasası hazırlamasını ve emsal niteliğindeki mahkeme kararlarına bağlı olarak vadilerde yaşayan insanların katılımıyla bütüncül bir planlama yapmasını talep ediyor. Türkiye Su Meclisi, yerel halkların kabuıl ettiiği planlamalar tamamlanana kadar tüm HES ve baraj projelerinin ivedilikle durdurulması gerektiğini savunuyor.


 

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/mahkemeler-hesleri-durduruyor_78646.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!