Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Makina Mühendisleri Odası, Başkentlileri Doğalgaz Zehirlenmelerine Karşı Uyardı

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Emin Koramaz, havaların soğumasıyla birlikte yoğun olarak kullanılmaya başlanan kombilerden eski olanlarda sorun yaşanabileceğini belirterek, “Eski kullanıcılar için hâlâ yeni bir denetim uygulaması ve bunun yaptırımları söz konusu değil” dedi. Koramaz, Başkent Doğalgaz AŞ’nin yıllık denetim ve kontrolleri

Cumhuriyet ANKARA
Makina Mühendisleri Odası, Başkentlileri Doğalgaz Zehirlenmelerine Karşı Uyardı

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Emin Koramaz, havaların soğumasıyla birlikte yoğun olarak kullanılmaya başlanan kombilerden eski olanlarda sorun yaşanabileceğini belirterek, “Eski kullanıcılar için hâlâ yeni bir denetim uygulaması ve bunun yaptırımları söz konusu değil” dedi. Koramaz, Başkent Doğalgaz AŞ’nin yıllık denetim ve kontrolleri eksik bıraktığını iddia ederek, başkentlileri olası bir faciaya karşı uyardı. Koramaz’a geçen yılbaşında 7 gencin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan doğalgaz faciasının ardından kent genelinde alınan önlemlerin yeterli olup olmadığı ve alınması gereken tedbirler hakkında yönelttiğimiz sorular ve Koramaz’ın yanıtları şöyle:

Bilkent Üniversitesi’nde okuyan 7 gencin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan doğalgaz faciasının üzerinden yaklaşık bir yıl geçti. Bu bir yıl içinde Başkent Doğalgaz A.Ş, kent genelinde yeni bir facianın yaşanmaması için gerekli önlemleri aldı mı?

- Yeni gaz verilen ve cihaz yenileyen abonelerde gerekli önlemlerin alındığı söylenebilir. Ancak bu yeterli değildir. Önemli olan, eskiden beri gaz kullanan abonelerin periyodik kontrolünün yapılmasıdır. Tesisatlarının, cihaz ve bağlantılarının kontrolü şeklinde bir uygulama yapıldığını göremiyoruz. Oysa asıl sorun bu eski kullanıcılarda bulunan tesisat, cihaz ve baca donanımlarında yaşanabilir. Yeni gaz kullanacak abonelerde bacalı cihaz kullandırılmaması (yoğuşmaya dayanıklı malzemeden yapılmış ve onaylanmış bacalar hariç), projelerin onaydan sonra kontrolü ve en geniş anlamda emniyetli bir gaz açma işlemi yapılmaktadır. Cihazını değiştiren kullanıcılarda; bacası uygun malzemelerle yenilenmeyen abonelere bacalı cihaz izni verilmemesi, hâlâ kaçak kullanımların yoğun olduğu için tüm yenilemelerde proje istenmesi ve yeniden gaz açma yapılması işlemleri yapılmaktadır.

Yeni kullanıcılar ve cihazını değiştirenler için yeterli denetim yapıldığını ifade ettiniz. Peki eski cihazlara yönelik bir önlem alındı mı?

- Geçen yılbaşı gecesi yaşanan vahim olaydan sonra zaten birçok kullanıcı kendince önlemler almakta ve özellikle bacalı cihazlar yenilenmeye devam edilmektedir. Zaten doğalgazın ilk kullanılmaya başladığı dönemlerde takılan cihazlar yenilenmektedir. Zira bu cihazlar artık eski, emniyetsiz ve gayri ekonomik hale gelmişlerdir. Ayrıca eski kullanıcılar için hâlâ yeni bir denetim uygulaması ve bunun yaptırımları söz konusu değildir.

‘MMO onayı mutlaka aranmalı’

Kış öncesinde cihazını yenilemek isteyen yurttaşların dikkat etmesi gereken hususlar nelerdir?

- Öncelikle 4646 sayılı Doğalgaz Yasası’na bağlı yönetmelikler uyarınca, doğalgaz iç tesisatlarının tasarım ve uygulanması, Doğalgaz İç Tesisat Yetki Belgesi’ne sahip, odamızdan onaylı bir makina mühendisinin tam zamanlı olarak çalıştığı şirketlerce yürütülmesi zorunludur. Odamız bu hizmetleri verecek şirketlerin tescillerini yaparak bu firmalara büro tescil belgesi düzenlemektedir. Yurttaşlarımız doğalgaz iç tesisatlarını, yapım aşamasında öncelikle odamızdan tescilli ve bünyesinde tam zamanlı mühendis istihdam edilen firmalara yaptırmalı ve imalatın her aşamasında firma yetkili mühendisinden teknik destek almalıdır. Doğalgaz işleri yapan firmalar mutlaka MMO’dan yetki almış bir makine mühendisini çalıştırmak zorundadır. Odamızca bu mühendislerin yapmış olduğu projeler, her proje bazında ayrı ayrı mesleki denetimden geçirilmektedir. Bu firmalar tarafından yapılan projelerin üstünde, oda mesleki denetiminden geçtiğine dair ibare ve mühür mutlaka aranmalı, gerektiği duramda firma uyarılmalı ve bu durum odamıza bildirilmelidir.

‘Her firmaya itibar etmeyin’

Merdiven altı veya yetkisiz firmalarca yapılan imalatlara itibar edilmemelidir. Ayrıca illerde yetkilendirilmiş olan yerel gaz dağıtım şirketlerinin denetim ve onay süreçlerini takip ederek, “Gaz Açma” işlemlerinde firma yetkili mühendislerinin mutlaka bulundurulması istenmelidir. Yine diğer önemli bir husus, cihazın garanti sürecinin başlatılmasını ifade eden cihazların devreye alınma işleminin mutlaka odamız tescil edilmiş firmaların yetkilendirdiği servislerce yapılmasına dikkat edilmelidir.

Cihazını kış öncesi kontrol ettirmek isteyen yurttaşlar nereye başvurmalı?

- Şu an için mevzuatta bir tanımlama bulunmamakla birlikte öncelikle kombi/şofben kullanımının başladığı şu günlerde MMO olarak, yurttaşlarımıza, cihazların güvenli kullanımı için gerekli bakım ve kontrolleri, öncelikle imalatçı ya da distribütör firmalarca yetkilendirilen “yetkili servislere” yaptırmalarını öneriyoruz. Bakım sonrasında düzenlenecek olan “bakım tutanağı”, yetkili firmadan imzalı ve kaşeli olarak mutlaka alınmalıdır.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/makina-muhendisleri-odasi-baskentlileri-dogalgaz-zehirlenmelerine-karsi-uyardi_74497.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!