Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Malatya'dan Sonrasına Mermer İşletmecisi Gelmiyor"

Genç Polat Orman Ürünleri ve Madencilik Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Nesim Haspolat, mermer sektöründe üst düzey üretim yapan ticari holding ve anonim şirketlerinin, yaşanan olaylardan dolayı Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerine gelmek istemediklerini bildirdi.

yapi.com.tr / AA
"Malatya'dan Sonrasına Mermer İşletmecisi Gelmiyor"

Genç Polat Orman Ürünleri ve Madencilik Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Nesim Haspolat, mermer sektöründe üst düzey üretim yapan ticari holding ve anonim şirketlerinin, yaşanan olaylardan dolayı Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerine gelmek istemediklerini bildirdi. Haspolat, Türkiye'de birkaç büyük firmayla görüştüklerini ve firmaların alınan kurul kararıyla, Malatya'dan sonrasına mermercilik sektöründe yatırım yapmayacaklarını söylediklerini belirtti.

Firmaların kendilerine, Malatya'dan sonrasına mermer ocağı açmayacaklarını ve fabrika kurmayacaklarını söylediklerini ifade eden Haspolat, şöyle konuştu:

''Ben 19 ülke gezdim. Mermer sektöründe üst düzeyde olan ticari holding ve anonim şirketleriyle görüştüm. Bazı firmalar buraya gelmek istiyor. Fakat bölgede yaşanan olaylardan dolayı, çekiniyorlar ve gelmek istemiyorlar. Türkiye'deki birkaç büyük firmayla görüştük. Firmalar alınan kurul kararıyla, Malatya'dan sonrasına yatırım yapmayacaklarını ve fabrika kurmayacaklarını belirttiler. Bunlar firmaların genel kurul toplantısından çıkan kararlar. Firmaların buralara gelmemesinde, bölgedeki yaşanan olaylar çok etkili oluyor. Bölgenin gelişmesi için, devletin yapacağı tek şey, burada yaşayan ve yatırım yapanlara destek vermesi. Ne kadar çaba gösterilse de, teşvikler açılsa da, bölgenin güvenliği olmadığı sürece buraya yatırımcı gelmez.''
    
''Bölgedeki yatırımcı desteklenmeli''
    
Devletin bölgedeki yatırımcılara destek vermesi gerektiğini kaydeden Haspolat, ''Ama yörede yaşayan halk, bu kaderine mahkum edilmiş ve boyun eğmiş. Bizler kendi yağımızda kavrulmaya aday şirketleriz. Ama bizim de ekonomimiz buna yetmiyor'' dedi. Birkaç firma dışında, ekonomik durumu iyi olan firmaların tamamen bölgeden gittiğini dile getiren Haspolat, firmaların sermayelerini batıda kat kat değerlendirip, daha güzel paralar kazandığını açıkladı. Haspolat, şöyle devam etti:
    
''Çünkü batıda imkanlar daha fazla. OSB var. Elektrik, güvenlik, makine teçhizat sorunu yok. Makineler arızalandığında bir saatte sorun gideriliyor. Bizim makinelerimiz arızalandığında 3 günde çözemiyoruz. Buradaki yatırımcıları imkan sunarak, istihdam alanlarının açılması için, devletin destek vermesi gerekiyor. Aksi halde buradan göç olacak ve batıdaki insanlar nüfus yoğunluğundan rahatsızlık duyacak. İstihdam alanı açıldığında, batıdaki hemşehrilerimiz buraya gelerek seve seve çalışır. Çin'de elektrik, sigorta, vergi bedava. Çin yüzde 12 büyümeyle dünya rekoru kırıyor. Bu teşvikler bütün sektörde yapılmış. Mermer sektörü almış başını yürüyor. Bitlis'te de bu olanakları yapabilirsek, vergide, enerjide, sigortada ve kredilerin artırılması halinde, yatırımcılar buraya gelir ve yatırımını yapar. Biz memleketimizi seviyoruz ve bu duygu bizi burada tutuyor. Herkes kaçıp giderse, ne olacak bu memleketin hali.''
    
"Bir mermer ocağı için 1 milyon dolar gerekiyor''
    
Açacakları her bir mermer ocağı için 1 milyon dolar gerektiğini bildiren Haspolat, Bitlis'te mermer sektörünün gelişmesiyle, kentte büyük bir canlanma yaşanacağını ve ekonomininde buna paralel olarak büyüyeceğini söyledi. Bölgede istihdam sağlayacak sektörlerin önün açılması gerektiğini belirten Haspolat, şunları kaydetti:

''Bitlis iş adamlarımız buraya yatırım yapmıyor. Fakat her türlü desteği sunmaya hazırlar. İş adamlarımız eğitime çok büyük destek sunuyorlar. Bitlis gibi geri kalmış illerin gelişmesi kaplumbağa yürüyüşüne benziyor. Bu bölgelerin gelişmesi için, bölgedeki yatırımcılara destek verilmesi gerekiyor. Bu sektörü geliştirebilirsek, kentte büyük bir canlanma yaşanacak ve ekonomi büyüyecek. Tekel Sigara Fabrikası kapatıldı. Fakat Tekel'in 10 katı istihdam sağlayacak sektör varsa, bu sektörlerin önünde açılması gerekiyor. Bunlar çok büyük rakamlar değil. Bir okul yaklaşık 7 ile 10 milyon TL'ye yapılıyor. Bir veya iki okulun sermayesi kadar buraya yatırım yetiyor. Bunu gerçekleşebilirsek, sorun ortadan kalkacak.''

ETİKETLER: firma
http://www.yapi.com.tr/haberler/malatyadan-sonrasina-mermer-isletmecisi-gelmiyor_82569.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!