Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Manisa’nın 2 Bin Yıllık Deprem Gerçeği

Manisa’da, bundan 2 bin yıl önce meydana gelen ve 12 antik kentin yıkılmasına neden olan büyük depremin izleri bulundu. Aigai Antik Kenti’nde yer alan yazıtta, yerle bir olan kenti yeniden imar eden Roma imparatoruna halkın teşekkürü yer alıyor.

yapi.com.tr
Manisa’nın 2 Bin Yıllık Deprem Gerçeği

Manisa'nın Akhisar ilçesi 22 Ocak'tan bu yana depremlerle sallanmaya devam ediyor. Uzmanlar Manisa'nın Batı Anadolu fay hatları üzerinde olduğunu ifade ederken, birçok kentten hissedilen depremler endişeye neden oluyor. Arkeologlar, Manisa'da deprem gerçeğinin binlerce yıl önce de yaşandığını belirten eserleri gün ışığına çıkardı.

Sözcü’den İlker Kılıçaslan’ın haberine göre; Manisa'nın Yuntdağı bölgesinde yer alan Aigai Antik Kenti'nde yapılan kazılarda, milattan sonra 17 yılında, yaşanan büyük depreme yönelik yazıt bulundu. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Aigai Kazı Başkanı Doç. Dr. Yusuf Sezgin, ortaya çıkarılan yazıtların 2 bin yıl önce yaşanan büyük depremi doğruladığını ve depremden sonra kentin yeniden imar edilişinin yer aldığını açıkladı.

Batı Anadolu’nun başına gelmiş en büyük felaket
Antik yazarların da depremin şiddetinin çok güçlü olduğunu doğruladığını anlatan Doç. Dr. Yusuf Sezgin, depremin Batı Anadolu'nun başına gelmiş en büyük felaket olarak tanımlandığını söyledi.

Doç. Dr. Sezgin şu bilgileri verdi: “Antik yazarların bize aktardığına göre, milattan sonra 17 yılında çok büyük bir deprem meydana geliyor. Hatta yaşlı Plinius bu depremi, ‘Batı Anadolu'nun başına gelmiş en büyük felaket' olarak isimlendiriyor.

Sadece yaşlı Plinius değil birçok antik yazar, mesela Tacitus bu depremle ilgili ayrıntılar veriyor ve bu ayrıntılar aslında çok çarpıcı. Yazıttaki ifadelerden anlıyoruz ki bu bölgede çok şiddetli bir deprem meydana gelmiş. Yazıtlarda yaşanan deprem sırasında 12 antik kentin yıkıldığını söyleniyor.

Bu kentlerden biri de Aigai. Ama ilginç olan nokta bu sayılan kentler arasında Kyme de var. Kyme, bugünkü Aliağa. Diğer bir kent ise Philadelphia, yani bugünkü Alaşehir. Yani toplamda 250 kilometrelik bir hat boyunca 12 büyük kent yerle bir olmuş. Bu da bize depremin çok şiddetli bir şekilde meydana geldiğini gösteriyor.”

Doç. Dr. Sezgin, yazıtlarla ilgili de şunları söyledi: “Aigai'de yürüttüğümüz kazı çalışmalarında bu depremlere ilişkin bir takım yazıtlar ele geçirdik. Yaklaşık 2 bin yıllık yazıtlar. Bize milattan sonra 17 yılındaki büyük bir depremin nasıl meydana geldiğini ve bu deprem sonrasında kentin nasıl yeniden imar edildiğini göstermekte.

Yazıtlarda hem Latince hem de eski Yunan dili kullanılmış. Yazıtlarda depremle yerle bir olan kenti ayağa kaldıran Roma imparatoruna teşekkür ediliyor. Depremin yaralarının sarılmasını aslında Roma İmparatoru Tiberius'a borçlu bütün kentler. O kadar büyük bir felaket meydana geliyor ki Tiberius kentlerin her birine 5 yıl vergi muafiyeti sağlıyor ve çok ciddi bir para yardımında bulunuyor.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/manisanin-2-bin-yillik-deprem-gercegi_178822.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!