Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Marcus’tan Marc’a Kayıp Çeşmenin Öyküsü

İS 650’de korkunç bir deprem “çeşmeyi” yıkmakla kalmamış, kentin “kaybolmasına” da neden olmuştu. Marc, Türk yüksek mühendis Semih Ercan’a çözmesi için dev bir bilmece verdi. Semih, kalıntılar içinde çeşmeden geride kalan 3500 parça irili ufaklı, bölük pörçük mermer ve taşları derleyip toplayıp çeşmeyi yeniden yaratmalıydı. Semih 1998’de kolları

Cumhuriyet Gazetesi
Marcus’tan Marc’a Kayıp Çeşmenin Öyküsü

Alman Heinrich Schliemann 8 yaşındaydı. İzmirli hemşerimiz Homeros’un “İlyada” destanını okuduktan sonra Prens Paris’in güzel Helene’yi kaçırdığı “düşsel” Troia kentini bulmayı kafasına koydu. 1871’de Çanakkale’de ilk kazmayı vurduğunda Troia’yı buldu.

Belçikalı Marc Vaelkens 6 yaşındaydı. Schliemann’ın Troia’yı buluş öyküsünü okuduktan sonra babasına “Ben büyüyünce arkeolog olup Türkiye’de kazı yapacağım” dedi. 19 yaşında arkeoloji öğrencisi olarak Sivrihisar yakınlarında Pessinus antik kentinde Belçika heyetinde ilk kazmasını vurarak sözünü tuttu.

1989’da Burdur Avlasun’daki Sagalassos antin kentini 5 kişiyle kazmaya başladı. 1700 m yüksekliğinde, dağ başındaki bu “kayıp kent”teki kazı heyeti yıllar geçtikçe 20 ülkeden 100 uzmanı geçer oldu. Neler bulmadı ki!

Bunlardan biri de adaşı Roma İmparatoru Marcus Aurelius’un İS 161-180 yılları arasında yaptırdığı “Antoninler” çeşmesi idi. 28 m uzunluğunda, 9 m yüksekliğindeki çeşmede insan boyunun iki katı büyüklüğünde anıtsal heykeller vardı, 4.5 m yüksekliğinden su, şelale gibi akıyordu.

İS 650’de korkunç bir deprem “çeşmeyi” yıkmakla kalmamış, kentin “kaybolmasına” da neden olmuştu. Marc, Türk yüksek mühendis Semih Ercan’a çözmesi için dev bir bilmece verdi. Semih, kalıntılar içinde çeşmeden geride kalan 3500 parça irili ufaklı, bölük pörçük mermer ve taşları derleyip toplayıp çeşmeyi yeniden yaratmalıydı. Semih 1998’de kolları sıvadı, Ağlasunlu taş ustalarını yanına aldı, kalıntı taşları tasnif etti. Aralarındaki bağlantıları saptamakla kalmadı, eksik parçaları tamamlamak için yöredeki 200 taş ve mermer ocağında incelemeler yaptı. Cumartesi günü Semih, konuklarına “13 yıllık düşünün” gerçekleştiğini gösterdi. Sanki çeşme yıkılmamıştı. Sanki deprem olmamıştı ve çeşmenin şelalesi de gürül gürül akıyordu.

Altı yıl önce devreye giren Aygaz, Belçikalı bazı ailelerin himayesine ek olarak bu onarım işinin hamiliğini yüklenmişti. Aygaz Genel Müdürü Yağız Eyüpoğlu, “Bu görkemli çeşmeyi gelecek kuşaklara bırakmanın mutluluğunu yaşadığını” söyledi. Keşke öteki şirketlerimiz de Sagalassos’a giderek bu başarıdan ders alıp arkeolojik çalışmalara katkıda bulunsalar.

Çeşmenin açılış töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Bu çeşmeden çıkan ve Burdur Müzesi’nde sergilenen anıtsal heykellerin kopyalarının da yaptırılarak bir yıl içinde yerine konulacağına” söz verdi.

“Marcus”un yaptığı görkemli çeşmeyi yeniden yaratan “Marc”, duygusal konuşmasını “Son olarak, teşekkür etmek istediğim biri daha var. O yaşamımın her köşesine kendini dahil etti. O bana yaşamımın en güzel günlerini ve duygularını yaşattı: Teşekkürler Sagalassos” sözleri ile bitirdi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: arkeoloji koruma
http://www.yapi.com.tr/haberler/marcustan-marca-kayip-cesmenin-oykusu_82337.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!