Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Marmaray’da Arkeolog Sayısı Arttırılacak, Kazılara Hız Verilecek

Marmaray’da arkeolog sayısı arttırılacak, kazılara hız verilecek.

Zaman



vrupa yakasındaki halkalı ile Anadolu yakasındaki Gebze’yi kesintisiz bir demiryolu sistemiyle bağlayacak olan Marmaray projesini hızlandırılan kazı çalışmalarına bundan böyle daha çok arkeolog katılacak. Projede halen devam eden kazılarda Arkeoloji Müzesi’ne bağlı 12 ve yüklenici firma tarafından istihdam edilen 20 serbest arkeolog çalışıyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’a Marmaray projesindeki son durumu aktaran Müze Müdürü İsmail Karamut, güzergahta ortaya çıkan tarihi eserlerle müze olarak ilgilendiklerini belirtti. Yılbaşından beri Yenikapı, Yediule, Sirkeci, Üsküdar ve Cağaloğlu istasyonlarında sürdürülen kazı çalışmaları kapsamında Üsküdar’da arasta, Yenikapı’da 11. yüzyıla ait amfora yüklü batık ve Roma dönemine ait heykellerin da aralarında yer aldığı birçok tarihi eser bulundu. Çalışılan mekanlar, İstanbul ?, ?? ve ??? numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları’nın görev alanında bulunuyor. Bu doğrultuda Marmaray çalışmaları, kurulların, ‘kullanım sırasında oluşacak titreşimlerin üstyapıya zarar vermemesi, kazılarda eski eser bulunması haricinde inşaatın acilen durdurulması ve kazı sırasında zarar gören tecilli eski eserlerin onarımının Büyükşehir Belediyesi’nce yapılması’ şartlarına göre yürütülüyor.

Tamamı 77 kilometre uzunluğunda olacak ve Yedikule’de girdiği yeraltından Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerleyecek olan Marmaray, Boğaz’ın altından Üsküdar’a bağlanarak Söğütlüçeşme’de tekrar yüzeye çıkacak. Proje üç yeni yer altı, 37 yerüstü istasyonu bulunuyor. Şimdiye dek 12 milyon dolar harcanan projenin toplam maliyeti 3 milyar dolar. Üç etaplık projenin ilk kısmı, Japon hükümetinin finansmanıyla gerçekleştiriliyor. Mevcut banliyo hatlarının iyileştirilmesinden oluşan ikinci kısım ise Avrupa Yatırım Bankası tarafından finanse edilecek. Gebze-Halkalı arasında saatte 75 bin yolcu taşınacak.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ise şimdiye kadar çok toplantı yapıldığını, artık eyleme geçme zamanının geldiğini söyledi. Bakan, İstanbul Ticaret Odası yetkilileriyle de sponsorluk toplantısı yapacak. Surların, sahile bakan kısmının ihya edilmesini planladıklarını söyleyen Koç, İstanbul’a gelen turist sayısının da muhakkak arttırılması gerektiğini, İstanbul’un 2010 hedefinin 30 milyon turist olduğunu vurguladı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/marmarayda-arkeolog-sayisi-arttirilacak-kazilara-hiz-verilecek_32010.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!