Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Maruf Önal'ı Kaybettik

Prof. Maruf Önal’ın cenazesi, 20 Ekim Çarşamba günü Levent Camii'nde kılınacak öğle namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilecek.

yapi.com.tr
4 Maruf Önal'ı Kaybettik

imarlar Odası kurucu üyesi (1954-1956), 4. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı (1958-1959), Mimarlar Odası İstanbul Şubesi 6. Dönem Yönetim Kurulu Üyesi (1960-1962), Mimarlık Vakfı Kurucu Üyesi ve Başkanlığı yapmış olan Prof. Maruf Önal’ı kaybettik. Önal'ın cenazesi, 20 Ekim Çarşamba günü Levent Camii'nde kılınacak öğle namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedilecek.





Maruf Önal, 1918 yılında İstanbul Cihangir'de doğdu. Kabataş Erkek Lisesi'nden sonra girdiği Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Mimarlık Bölümü’nden 1943 yılında birincilikle mezun olan Önal, 1943 – 1946 yılları arasında DGSA Yüksek Mimarlık Bölümü'nde Prof. Sedad Hakkı Eldem Atölyesi’nde proje ve yapı derslerinde asistan olarak görev aldı.

1951 yılında Turgut Cansever ile birlikte kurduğu Türkiye'nin ilk büyük özel mimarlık bürosu olan “İMA İnşaat ve Mimarlık Atölyesi”ne, 1953 yılında Şahap Aran ve Suha Toner de ortak olarak katıldı. 1958 yılında Cansever, Hancı, Aran ve Toner'in ayrılmaları ile birlikte de atölyedeki araştırma, proje ve uygulamalar Önal'ın sorumluluğunda sürdürüldü.

Profesyonel hayatının dışında bir de akademik hayatını da sürdüren Maruf Önal, 1958 yılında Yıldız Teknik Okulu Mimarlık Bölümü'nde öğretim üyesi olarak göreve başladı. Önal, 1960 – 1963 ve 1966 – 1969 yılları arasında Mimarlık Bölümü Başkanlığı da yaptı. Mimar bu aralıkta Prof. Hayrettin Dönmezer ile birlikte ilk “Akademi Kanunu” taslağını hazırladı.

1969'da Yıldız Teknik Okulu'nun İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi'ne (İDMMA) dönüşmesi sürecinde doçentlik, 1971'de ise profesörlük unvanı aldı. Önal’ın 1970 senesinde Profesörler Kurulu'na sunduğu öneri sonucunda İDMMA'da Yapı Üretimi ve Proje Kürsüsü'nü kuruldu; Önal ise bu kürsünün başkanı oldu.

Maruf Önal 1976 – 1979 yılları arasında İDMMA Mimarlık Bölümü Başkanlığı, 1979 – 1982 yılları arasında İDMMA Mimarlık Fakültesi Dekanlığı, 1982 – 1985 yılları arasında Yıldız Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanlığı görevlerinde bulundu.

Öte yandan TMMOB üyesi olarak 1954 yılındaki Mimarlar Odası kuruluş çalışmalarına katılan Maruf Önal, Mimarlar Odası'nın 3 sicil numaralı üyesiydi. Üç dönem boyunca Mimarlar Odası Yönetim Kurulu üyeliği yapan Maruf Önal, 1967 – 1969 yılları arasında yine üç dönem Oda Genel Başkanlığı, iki dönem ise Onur Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunmuştu.

Yıldız Teknik Okulu, İDMMA, Yıldız Üniversitesi ve YTÜ bünyesinde mimarlık lisans ve lisansüstü eğitiminde proje dersleri, yapı üretimi ve şehircilik dersleri veren Önal’ın, proje ve uygulamasına imzasını attığı çok sayıda yapı bulunuyordu. Katıldığı mimari proje ve şehircilik yarışmalarında çok sayıda ödül kazanan mimarın başlıca yapıtları arasında Dr. Belen Evi, Büyükada’da konumlanan Seyhun Villası, Reks Sineması, Kaplancalı Apartmanı, Beşiktaş Motorest Restoran, Mobil Benzin İstasyonları ve Fındıklı’daki Atlantik Han sayılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/maruf-onali-kaybettik_83271.html

Read Comment Section
4 Yorum Yorum Yaz
  • Çok eleştirdiği projemi en çok beğendikleri içersinde göstermesi bana hem sürpriz hem de benim için itici güç olmuştur.Hocama Yüce Allahtan rahmet diliyorum. YANITLA
  • Allah rahmet eylesin. Bende çok hakkı vardır. YANITLA
  • Allah rahmet eylesin.Tüm sevenlerinin ve mimarlık camiasının başı sağolsun. YANITLA
  • kıymetli insan ve saygıdeger hocamıza allahtan rahmet diler .tüm mimarlık camiasına başımız sagolsun dileklerimi iletirim. YANITLA
4 yorumdan 4 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!