Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mayıs'ta İhracat Geçen Yılın Aynı Ayına Göre % 21,73 Arttı

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Mersin'de bulunan Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Toplantı Salonunda düzenlediği basın toplantısında Mayıs ayı ihracat rakamlarını açıkladı. TİM verilerine göre, Mayıs ayındaki ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21.73 artışla 11 milyar 82 milyon dolar olurken, yılın ilk 5 ayında yüzde 20.38 artışla 54

yapi.com.tr
Mayıs'ta İhracat Geçen Yılın Aynı Ayına Göre % 21,73 Arttı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Mersin'de bulunan Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Toplantı Salonunda düzenlediği basın toplantısında Mayıs ayı ihracat rakamlarını açıkladı. TİM verilerine göre, Mayıs ayındaki ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21.73 artışla 11 milyar 82 milyon dolar olurken, yılın ilk 5 ayında yüzde 20.38 artışla 54 milyar 419 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Son 12 aylık dönemde ise yüzde 14.1 artışla 123 milyar 194 milyon dolarlık ihracat yapıldı.
    
Mayıs ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 677 milyon dolar ile otomotiv endüstrisi sektörü yaparken, kimyevi maddeler ve mamülleri sektörü ise 1 milyar 462 milyon dolar ile ikinci sırada, çelik sektörü de 1 milyar 337 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Tarım sektörleri Mayıs ayında 1 milyar 384 milyon dolar ihracatla toplam içinde yüzde 12.49 pay alırken, sanayinin payı 9 milyar 375 milyon ihracat ile yüzde 84.59, madencilik ürünlerinin payı ise 323 milyon dolar ile yüzde 2.92 oldu. Mayıs ayında sektörler içerisinde en fazla ihracat artışını yüzde 72.43 ile su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü elde ederken, bu sektörü sırayla yüzde 70.98 ile süs bitkileri sektörü, yüzde 41.23 ile halı sektörü takip etti.

"Denizcinin hava durumunu izlediği gibi dış pazarları izliyoruz"

Büyükekşi, ihracatçının denizcinin hava durumunu izlediği gibi dış pazarları izlediğini ifade ederek, şöyle devam etti:
    
''Bizim seçim ortamından geçtiğimiz bu dönemde, dış dünyadaki ekonomik beklentilerin bozulduğunu görüyoruz. Yunanistan merkezli sorunlar AB'yi sıkıntıya sokmaya devam ediyor. bir borç yapılandırmasına gidilmeden Yunanistan sorununun çözülmesinin çok zor olacağını ön görüyoruz. Bu konuda atılan adımların geç kalması, ileride daha maliyetli ve can acıtıcı tedbirlere yol açabilir. Bu durumda Avro para biriminin zarar görmesi ve AB ekonomilerinin zora girmeleri gündeme gelecektir. Ülkemizin en büyük pazarının AB olması nedeniyle bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz.''
    
Dünyanın geri kalan bölümünde artan emtia fiyatlarının ekonomileri zorladığını bildiren Büyükekşi, dolayısıyla tüm dünya ekonomilerinin, krizin etkilerinden kurtulamadıklarını ve rahat bir nefes alamadıklarını gördüklerini ifade etti. Türkiye'nin nispeten daha rahat olduğunu, borç yükü ve bütçe rakamları açısından pek çok Avrupa ülkesinden daha iyi durumda bulunduğunu kaydeden Büyükekşi, ''Ancak rehavete kapılma lüksümüz ne yazık ki yok. Yıllardır söylüyoruz, cari açık Türkiye ekonomisinin en temel yapısal sorunudur. Bu sorun yeni başlamadı. Bu sorun bugünlerde sadece bütün haşmeti ile ortaya çıktı. Cari açıkta panik yapmaya değil, yapısal tedbirlere ihtiyacımız var'' dedi.

Büyükekşi, ''Bu tedbirlerin başında zihnimizi yeniden yapılandırmak geliyor'' diyerek, düşük kurdan yana olmanın, Türkiye'nin rekabet gücünden vazgeçmenin, Türkiye'yi ithalata kışkırtmanı, orta ve uzun vadede kimsenin işine yaramayacağını, bugün için gelecekten vazgeçemeyeceklerini söyledi. İhracat odaklı üretim strateji çalışmalarının Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın önderliğinde başladığını bildiren Büyükekşi, konuşmasına şöyle devam etti:
    
''Bu noktada iki temel mesele gündeme alındı. Birincisi ara malını içeride üretmeyi mümkün kılmamız gerekiyor. Bunun yol haritası Girdi Tedarik Stratejisi ile çıkarıldı. Seçim sonrasında bunun hayata geçmesi gerekiyor. İkincisi, sanayinin katma değer ve teknolojik transformasyonunu sağlayacak finansal ve çevresel iyileştirmeleri yapmamız gerekiyor. Parasal tedbirlere cari açıkla uzun vadede mücadele etmemizin imkanı yoktur. Cari açık konusu, ekonomide giderek spekülasyona yol açıyor. Bunun sonucunda fiyatlar faizler ve döviz kurlarında dalgalanma artıyor. Cari açık ciddi bir sorundur ancak cari açık söylemiyle spekülatif olarak kurların aşırı oynaklığını istemiyoruz. Kurun aşağı yönlü hareketini nasıl istemiyorsak, kurun ani yükselişini de istemiyoruz. Aksi takdirde ani çıkan kurlar daha sonra düşmekte ve ihracatçılar zarar etmektedir.
    
Kurun şu andaki seviyesi ihracatçı eğilim anketlerinde ihracatçılarımız tarafından dile getirilen ideal seviyededir. Bunun bu seviyelerde tutulması ve bu haliyle ara malı üretimini içeride üretmeyi mümkün kılması, hedefimiz olmalıdır. bizim beklentimiz cari açıkta önümüzdeki aylardan başlayarak, bir dengenin oluşacağıdır. Döviz kurları bu seviyede kalırsa, ithalat talebinde azalma ve ihracatta artış eğilimini göreceğiz. Dün açıklanan nisan ayı ithalat ve ihracat rakamları da bunun sinyallerini verdi.''

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/mayista-ihracat-gecen-yilin-ayni-ayina-gore--21-73-artti_87654.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!