Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Merhaba Rumeli!

Türkiye; Kafkasya ve Kuzey Irak açılımının bir benzerini Balkanlar'da uygulamaya soktu. Dengeler gözetilerek atılan adımlar, Anadolu-Rumeli bağlarını yeniden canlandırdı. Açılımın ilk meyvesi de Balkanlar'daki eserlerin sayısını 30 bine çıkaran 'Osmanlı Eserleri Envanteri Projesi' olacak.

Zaman Gazetesi
Merhaba Rumeli!

/P>

Çaykara'dan Vrapçişte'ye uzanan bir Osmanlı ailesi

- Sizi tanıyabilir miyiz? Mehmet Zeki İbrahimgil kimdir?

1958'de eski Yugoslavya bugünkü Makedonya'nın Vrapçişte şehrinde doğdum. Müftü olan babam ve ailesini Osmanlı 1890'larda Trabzon Çaykara'dan Yugoslavya'ya görevli olarak göndermiş. Ben Makedonya'da doğan 6. nesildenim. Annem ile babam Makedonya'da gömülü. İlk ve orta eğitimimi Vrapçişte'de tamamladıktan sonra liseyi Gostivar'da okudum. Aldığım eğitim ve yaşadığım çevreden dolayı Makedonca, Sırpça, Arnavutça ve Bulgarcayı öğrendim. Babam Hafız Cavit, medrese tedrisatı görmüş olduğundan çocuk yaşta emsile, bina, izzi, merah usulü ile Arapçayı öğrenmeye başladım. Babamın arzusu beni din hocası yapmaktı. Bu arada Fransızcayı da öğrendim. 1978'de Ankara İlahiyat'a girdim. 1983'te mezun oldum. Yüksek lisansı da Sanat Tarihi dalında yaptım. Yüksek lisansım Makedonya'daki tekkeler, doktoram da duvar resimleri üzerineydi. 1987-1991'de eski Yugoslavya Diyanet İşleri Başkanlığı'nda görev aldım. 1992'de Brüksel Universite De Libre'da 1 yıl İslam sanatları ve minyatür dersleri verdim. 1993'te Ankara Üniversitesi'nde başladığım sanat tarihi derslerine 1994'ten beri Gazi Üniversitesi'nde devam ediyorum. Yaklaşık 10 yıldır Balkanlar'daki Osmanlı eserleri üzerine çalışıyorum. UNESCO'nun Kosova'daki Türk Eserleri Komisyonu'nun üyesiyim.

Bülent Katkak:*

Balkanlar yeniden fark edildi

Balkanlar'a yönelik turlar, devletin bu yöndeki açılımıyla birlikte, refah ve iletişim-ulaşım imkânlarına bağlı olarak sıklaştı. İnsanlar Balkanlar'ın farkına vardı bir de. Bizim yıllar önce tek otobüsle başlattığımız turlar, bugün uçak seferleriyle daha da arttı. Medyada bolca yansıyan Balkan haberleri de bu yöndeki talebi çoğaltıyor. Bu talebin farkına varan seyahat acenteleri bu yöndeki faaliyetlere ağırlık verdi. Şimdilerde en az 30 seyahat acentesi Rumeli'ye gezi programları düzenliyor. Son 10 senede gezi haritaları ve kitapları yönünden de doyurucu bir birikim oluştu.

* Eman Tur Yöneticisi.

H. Yıldırım Ağanoğlu:*

Büyük güçler orada, biz neden olmayalım?

Balkanlar'ın kapıları, komünizmin çöküşünün ardından aralandı Türklere. Ancak Rumeli ile Anadolu arasındaki iletişim Turgut Özal'lı yıllarda artarak çoğaldı. Dışa açılım ve refah bu dönemde arttı. Annem 1955'te ayrıldığı Üsküp'ü tam 27 yıl sonra, yolculuk imkânı bulunca son kez ziyaret edebildi. Son dönemde hafızalarımız tazelendi ve Türkiye'deki Rumeli göçmenleri ile Balkanlar'daki aileler arasında yeniden kültür köprüleri kuruldu. Bir bakıma dizilerin de faydası oldu. Balkanlar'a sahip çıkmada geç kalındı; ama bir başlangıç yapılması önemli. Büyük güçlerin, konumu ve yeraltı kaynakları bakımından önemsediği Balkanları Türkiye'nin önemsememesi düşünülemezdi zaten. Hükûmetin açılımını gören sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler de projeler geliştirdi. Yardımların yanı sıra iletişim ve kültür bağlarını kuvvetlendiriyorlar.

* Araştırmacı-Yazar

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6  |   7  |   8  |   9  |   10
http://www.yapi.com.tr/haberler/merhaba-rumeli-_64405.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!