Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mermer Sektörü Krizi Geride Bıraktı, Fabrikalar Üç Vardiyaya Dönüyor

Talepleri karşılamak için, daha önce işten çıkarılan mermerciler işlerine dönerken, siparişleri yetiştirmek için fabrikalar gece gündüz çalışıyor. Küresel ekonomik krizin en çok vurduğu sektörlerin başında gelen doğal taş, hızla toparlanmaya başladı. Krizle birlikte satışları düştüğü için üretimine ara veren çok sayıda mermer işletmesi, artan

Zaman Gazetesi
Mermer Sektörü Krizi Geride Bıraktı, Fabrikalar Üç Vardiyaya Dönüyor

Talepleri karşılamak için, daha önce işten çıkarılan mermerciler işlerine dönerken, siparişleri yetiştirmek için fabrikalar gece gündüz çalışıyor. Küresel ekonomik krizin en çok vurduğu sektörlerin başında gelen doğal taş, hızla toparlanmaya başladı. Krizle birlikte satışları düştüğü için üretimine ara veren çok sayıda mermer işletmesi, artan siparişlerle birlikte, üretim bantlarını yeniden çalıştırırken bazı işletmeler ise üç vardiya ile iş yetiştirmeye çalışıyor. Sektörün ihracatı 1 Ocak-18 Mart 2010 arasında yüzde 67 artışla rekor kırdı. Artışın, bu ay daha fazla olduğu belirtiliyor. Sektör temsilcileri, krizin geride kaldığını, yeni sıkıntının ise orman alanlarındaki ruhsatların yenilenmemesi olduğunu belirtiyor. Ocak ruhsatları, CHP'nin başvurusu sonrası Anayasa Mahkemesi'nin Maden Kanunu'nun 7. maddesini iptal etmesiyle oluşan boşluk sebebiyle yenilenemiyor.

Krizin en çok vurduğu sektörlerin başında gelen doğal taşta, hızla toparlanma yaşanıyor. Türkiye'de yaklaşık bin 500 maden ocağı ve 7 bin civarında işletme bulunuyor. Eski Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Ulvi Yaman, kriz döneminde üretimini durduran işletmelerin tekrar çalışmaya başladığını belirtiyor. Stokların da eridiğini kaydeden Yaman, "İşletmeler hızlı bir üretim sürecine girdi. Krizde personel kısıtlamasına giderek açık kalan firmalardan bazıları üç vardiyaya çıktı. Sektörde istihdam hızla artıyor." dedi.

İki aylık ihracat yüzde 73 arttı

Sektörün 2009 yılında gerileyen ihracatı, 2010 yılına hızlı bir artışla başladı. 1 Ocak-18 Mart arasında 599 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Geçen yılın aynı dönemine göre artış oranı yüzde 67 oldu. Ocak ve şubat aylarında yüzde 73 artan ihracat, mart ayında daha da ivme kazandı. 1-18 Mart arasında 127 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Geçen yılın aynı dönemine göre artış yüzde 57 oldu. Şubat ayı toplamında ise 138 milyon dolarlık ihracat yapılmıştı. Ulvi Yaman, ihracat artışının krizden çıkışın sinyali olduğunu belirtiyor. Dışarıdan gelen siparişlerin tesliminin nisan ve mayıstan sonra daha da artacağını vurgulayan Yaman, "Yurtdışından tahminlerin çok üzerinde talep alıyoruz. Stoklar tükendi. 2010, ihracat yılı olacak." bilgisini veriyor. Yurtdışından en büyük talebi Libya, Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerinden aldıklarını söyleyen Yaman, ABD'den gelen taleplerin kriz öncesi seviyeye ulaştığını vurguladı.

Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makineleri Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Selahattin Onur ise 220 bin civarında istihdamı olan sektörün, ocak ruhsatlarıyla sıkıntılı bir döneme girdiğini söyledi. Meclis alt komisyonunda olan düzenlemenin kanunlaşması durumunda istihdam sayısının 300 bini bulacağını belirten Onur, "Piyasa açıldı, hızlı bir talep var. Ocakların ruhsatları yenilenmezse işletmeler, bir süre sonra işleyecek doğal taş bulamayacak." dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mermer-sektoru-krizi-geride-birakti-fabrikalar-uc-vardiyaya-donuyor_77805.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!