Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mersin'in Turizm Hayalleri Ağa Takıldı

Ege'de doğaya ve kıyılara zarar verdiği gerekçesiyle taşınmaları gündeme gelen balık çiftliklerinin Mersin kıyılarına taşınması konusunda hazırlıklar olduğu duyulunca Mersinli ayağa kalktı.

Radikal Gazetesi
Mersin'in Turizm Hayalleri Ağa Takıldı

b>Akkuyu'da nükleer santral planının yeniden canlanması nedeniyle tedirgin olan Mersinliler, bir şok da balık çiftlikleri nedeniyle yaşıyor. Ege'de doğaya ve kıyılara zarar verdiği gerekçesiyle taşınmaları gündeme gelen balık çiftliklerinin Mersin kıyılarına taşınması konusunda hazırlıklar olduğu duyulunca Mersinli ayağa kalktı.

CHP Mersin milletvekili İsa Gök konuyu TBMM'ye taşıdı. Gök, Çevre Bakanı Veysel Eroğlu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, balık çiftliklerinin 'turizmde Antalya'yı geçebilecek potansiyele sahip' Mersin'e taşınması konusunda alınmış resmi bir karar olup olmadığını sordu. Mersinliler de balık çiftliklerine karşı imza kampanyası başlattı.

Nükleer santral hazırlıkları 'ironik' bir biçimde tam da Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Mersin'i turizm bölgesi ilan ettiği döneme denk geldi. Daha sonra Tarım Bakanlığı'nın balık çiftliklerini buraya taşıma planı gün yüzüne çıktı. CHP'li Gök, gelişmelerin turizm yatırımcılarını tedirgin ettiğini anlattı:

"Balık çiftliğine ilişkin karar şubatın son haftasında Mersin Valiliği'nde yapılan özel bir toplantıda ele alındı. Tisan-Dana Adası'ndan Anamur Ören beldesine kadar 250 bin dönüm su üzerindeki alanın, çevreyi kirlettikleri, turizme sekte vurdukları için Ege'den çıkartılacak balık çiftliklerine ayrıldığını öğrendik. Üstelik yüzme mesafesinde bu yapılmak isteniyor. Ön başvurular başladı. Kıyıya boydan boya bir set çekiliyor. Olay tam bir kara mizah. Turizm bölgesi ilan ediyorsunuz, yurtdışından yatırımcılar geliyor. Turizm Bakanı, 15-16 Nisan'da Türkiye turizm sezonunu Mersin'de başlatmaya karar veriyor. Ama, nükleer santral da, balık çiftlikleri de burada kuruluyor. Hepsi birbiriyle çelişkili."

CHP'li Gök, hem nükleer santral hem de balık çiftlikleri kararıyla ilgili hukuki mücadele de başlatılacağını ve davalar açılacağını söyledi.

Milletvekilleri çalışacak

MHP Mersin Milletvekili Prof. Dr Akif Akkuş da endişeli: "Akdeniz Bölgesi'nin doğu kısmı Anamur'dan Yumurtalık'a kadar turistik tesis kurulması için projelerin yapıldığı, yer tahsislerinin belirlendiği alanlardır. Bu bakımdan bu çiftliklerin Anamur-Yumurtalık arasındaki kıyılarımızdan mutlaka uzak tutulması gerekir."
Mersin milletvekilleri kararın yeniden gözden geçirilmesi için hükümet nezdinde girişimler başlattı.

AKP'li Üskül ayrı telden...

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyon Başkanı ve AKP Mersin Milletvekili Zafer Üskül'den de hükümete balıkçılıkla ilgili bir öneri gitti. Ama Üskül'ün önerisi balık çiftlikleri yerine kıyı balıkçılığıyla ilgili.

Üskül'e göre Mersin sahillerinde balığının azalmasının sebebi trol avcıların kıyılara kadar sokulması: "Trol balık yuvalarını bozmakta, balık kaçmaktadır. Sahilde 3 mil mesafeye kadar trol yasak. 3 mil sınırına denizi kirletmeyecek hurda malzemelerin yerleştirilmesiyle hem sahilde balık yuvalarının korunması hem de deniz dibine yerleştirilecek bu malzemelerin balık yuvası olması sağlanabilir. Mersin'in 320 kilometre uzunluğundaki sahiline bu proje uygulandığında, balık doğal olarak çoğalacak ve sahilde yaşayan 50-60 bin kişi balıkçılıkla geçimini sağlayabilecektir."

Üskül'ün önerisini Tarım Bakanlığı incelemeye aldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mersinin-turizm-hayalleri-aga-takildi_60176.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!