Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mescid-i Aksa’nın Restorasyonu İçin 4.5 Yıl Gerekiyor

Müslüman, Hıristiyan ve Musevilerce kutsal sayılan Kudüs’teki Mescid-i Aksa’nın, 34 yıl önce yanan minberinin aslına uygun olarak yeniden yapılması

NTV-MSNBC
Mescid-i Aksa’nın Restorasyonu İçin 4.5 Yıl Gerekiyor

b>Müslüman, Hıristiyan ve Musevilerce kutsal sayılan Kudüs’teki Mescid-i Aksa’nın, 34 yıl önce yanan minberinin aslına uygun olarak yeniden yapılması için 8 ay önce başlayan çalışmaların yaklaşık 4.5 yıl sonra tamamlanacağı bildirildi.

Çivi ve tutkal kullanmadan ahşaba geometrik şekiller verilmesi anlamına gelen, geçmişi bin yıldan eskiye dayanan kündekari süsleme sanatının günümüzdeki son ustası Mevlüt Çiller, finansmanı Ürdün Krallığı tarafından karşılanan Mescid-i Aksa’nın minberinin yeniden yapılması projesi için Ürdün’e çağrıldı.
Kündekari yapımı için gerekli olan özel makine ve diğer malzemelerle birlikte Ürdün’ün başkenti Amman’a giden ve Al Balga Üniversitesi’nde proje için ayrılan atölyeye yerleşen kündekari ustası Çiller, bu uzun soluklu minber projesi için çalışmalara başladı.
Yanan bir minberin orijinaline uygun bir şekilde yapımı için bu kadar uzun bir süre gerekmesi, akıllara Irak’taki savaşta zarar gören çok sayıdaki tarihi eseri onarmanın ne kadar zor olduğunu getiriyor.

SAHTESİ AMERİKAN, ORİJİNALİ TÜRK
Yaklaşık 8 aydır Amman’da 3’ü Türk, 7 kişilik çalışma ekibi, minberin kusursuz olması için Amerikan cevizi ile imitasyon çalışmasını sürdürürken, minberin aslının yapımı için işlenecek, dünyanın en kaliteli ceviz ağacı olan yüksek kalitedeki Türk cevizinin temin edilmesi amacıyla Türkiye’de de hummalı bir çalışma yürütülüyor.
Yurtdışına çıkışı Bakanlar Kurulu iznine bağlı olan 13 metreküp ceviz ağacı, yasal prosedürün tamamlanmasının ardından, önce Bolu’daki ağaç tesislerinde buhar kazanına sokuldu. Yaklaşık 2 ay süren buhar işleminin ardından üstü örtülü bir alana çekilen ve burada belirli bir süre bekletilecek olan ceviz ağacı, daha sonra da kurutma fırınına girecek.
Metreküpü yüzde 10-12 kuruluğa ulaşıncaya kadar kurutma işleminden geçecek olan ceviz ağacı, ardından Ürdün’de hazırlık çalışmaları süren ve içinde kündekari ustası Mevlüt Çiller’in de bulunduğu ekibe teslim edilecek.

SABIR VE ÖZVERİ GEREKİYOR
Orijinal Türk ceviz ağacı ile çalışmaya başlamak için tüm ekibin haklı olarak sabırsızlandığını belirten Çiller, “Ancak binlerce küçük parçanın tek tek işlenmesiyle ortaya çıkacak Mescid-i Aksa’nın minberi, büyük bir sabır ve özveri gerektiriyor. Projede görev alan tüm arkadaşlar bunun bilincinde” dedi.
Çiller, her şeyin yolunda gitmesi durumunda, bir yıldan fazla hazırlık çalışması yapılan minber projesini yaklaşık 4.5 yılda bitirmeyi planladıklarını kaydetti.

YIKMAK KOLAY YAPMAK ZOR
Selahattin Eyyubi tarafından yaptırılan ve 34 yıl önce çıkan bir yangında kül olan bir tek minberin yeniden yapımının bile uzun yıllar aldığına dikkat çeken Çiller, “tarihi eserler aslına uygun olarak kolay yapılmıyor. Bir minber için 7 kişinin yıllarca çalışması gerekiyor. Bu minber, Irak Savaşı’nda tahrip olan yüzlerce tarihi eserin onarımının ne kadar zor olduğuna da güzel bir örnek. Bir anlık yıkım kolay ancak yapım çok zor. Zarar gören eserlerin onarımına bir ömür bile yetmeyebilir” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mescid-i-aksanin-restorasyonu-icin-4-5-yil-gerekiyor_4116.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!