Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mescit için Tarihi Ahşap Ev Yıkılacak

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde bulunan ve “korunması gerekli kültür varlığı” olarak tescillenen bahçeli bir ahşap ev bitişiğindeki tarihi mescidin penceresini ve mihrabını kapattığı için yıkılacak

yapi.com.tr
Mescit için Tarihi Ahşap Ev Yıkılacak

Birgün Gazetesi'nden Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, Karabük’ün Safranbolu İlçesi’ndeki tarihi bir ahşap evin korunmasına ilişkin tescil kaydının kaldırılarak, yıkılmasına karar verildi. İlçede, “bahçeli ahşap ev” olarak bilinen ve “Korunması Gerekli Kültür Varlığı” olarak tescillenen tarihi yapının yıkım gerekçesi olarak bitişiğindeki “Tekke Üstü Mescidi”nin penceresi ile mihrabını kapatması gösterildi. 31 Ekim tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yıkım kararının dün Safranbolu Belediyesi’ne de iletildiği öğrenildi.

Kamulaştırılıp yıkılacak

Kamulaştırma kararının ardından yıkılması planlanan tarihi evin yıkım gerekçesinde, “Tekke Üstü Mescidi”nin pencere ve mihrabını kapatıyor olmasının yanı sıra, mescidin “daha sağlıklı” bir şekilde ortaya çıkarılmasının amaçlandığı da kaydedildi. Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün 28 Eylül tarihli kararı ilçe belediyesine de iletildi. Yıkıma, tapu kaydında özel mülkiyet olarak belirtilen “Bahçeli ahşap ev”in kamulaştırılmasından sonra başlanacağı ifade edildi.

Safranbolu’nun Çeşme Mahallesi’nde bulunan ve Koruma Amaçlı İmar Planı ile Kentsel Sit Alanı sınırları içinde yer alan ahşap yapının 1930’lu yıllarda çekildiği belirtilen fotoğrafta görünmemesi yıkıma dayanak gösterildi. Mescidin restorasyonunun, tarihi ev yıkılmadan yapılması durumunda yapının nem alma sorunuyla karşı karşıya kalacağı öne sürüldü.

Mescit ortaya çıkacak

Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun, tarihi ahşap evin mescidin yaşatılmasına engel teşkil edeceği gerekçesiyle aldığı yıkım kararında, tarihi niteliği dolayısıyla koruma kararı bulunmasına karşın ev için “Safranbolu’nun geleneksel mimari özelliklerini taşımadığı anlaşılmaktadır” denildi. Mescidin güney cephesine bitişik olan tarihi evin tescil kaydının kaldırılarak yıkılması ardından, aynı bölgeye mescidin tamamlayıcı unsuru olmayan hiçbir yapının yapılmasına izin verilmeyeceği de kararda yer aldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mescit-icin-tarihi-ahsap-ev-yikilacak_162018.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!