Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Metro Bakanlar Kurulu’nu Bekliyor

Ulaştırma Bakanlığı’nın başkentte yarım kalan metro hatlarını tamamlamak için çalışmaya başlayabilmesi için Bakanlar Kurulu’nun imzaya açılan kararının çıkması bekleniyor. Bakanlık, kararın çıkmasının ardından Metro inşaatlarını Anakent Belediyesi’nden teslim alacak.

Cumhuriyet Ankara
1 Metro Bakanlar Kurulu’nu Bekliyor

Ulaştırma Bakanlığı’nın başkentte yarım kalan metro hatlarını tamamlamak için çalışmaya başlayabilmesi için Bakanlar Kurulu’nun imzaya açılan kararının çıkması bekleniyor. Bakanlık, kararın çıkmasının ardından Metro inşaatlarını Anakent Belediyesi’nden teslim alacak.

Anakent Belediyesi’nin Melih Gökçek döneminde başladığı hiçbir metroyu bitirememesi, inşaatların yarım kalması hükümeti yerel yönetime destek verme noktasına getirmişti. Yerel seçimler öncesinde başkent metrolarının Ulaştırma Bakanlığı’nca tamamlanacağı yönündeki söylem, geçtiğimiz haziran ayında somutlaşmıştı. TBMM’de kabul edilen Karayolları Yasası’na eklenen bir madde ile Ulaştırma Bakanlığı’na kent içindeki metorların inşaatlarını yapma yetkisi verilmişti.

Karar imzaya açıldı

Yasa’nın yürürlüğe girmesinin ardından, Ulaştırma Bakanlığı’nın Metro inşaatını devralabilmesi için Bakanlar Kurulu’ndan karar çıkması bekleniyor. Ulaştırma Bakanlığı’ndan edinilen bilgiye göre Ankara metrolarının bakanlıkça tamamlanması için Bakanlar Kurulu kararı imzaya açıldı, ancak imzalar henüz tamamlanmadı.

Ulaştırma Bakanlığı kaynakları, karardaki imzaların tamamlanmak üzere olduğunu, kısa sürede çıkacak kararın ardından diğer işlemlere geçilebileceğini dile getirdi. Kaynaklar, şu anda Metro inşaatlarına ilişkin ellerinde henüz resmi bir bilgi olmadığını, projelerin durumunu bilmediklerini dile getirdi. Yasal sürecin tamamlanmasının ardından inşaatların inceleneceğini ve Anakent Belediyesi’nden teslim alınacağını anlatan Ulaştırma Bakanlığı kaynakları, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Şu anda metro inşaatları ne durumda bilmiyoruz. Elimizde hiçbir resmi bilgi yok. Bunlar elimizde olmadan da bir çalışma planı yapmamız mümkün değil. Kararın çıkmasının ardından işlemleri tamamlayıp devralacağız. Daha sonra bakanlığımızın nasıl bir süreç izleyeceği belirlenecek, planlar yapılacak. Ancak şu anda kararın çıkmasını bekliyoruz.”

Maliyet 1.2 milyar dolar

Gökçek yönetimince tamamlayamadığı çok sayıda metro inşaatı bulunuyor. Bu kapsamda Kızılay-Batıkent arasındaki metronun Sincan ve daha sonra Yenikent’e kadar uzatılması planlanıyor. Batıkent-Sincan hattı inşaatı yüzde 71 oranında tamamlandı. Keçiören ile Tandoğan arasında yapılması düşünülen hattın gerçekleşme oranı şu anda yüzde 45 civarında. AŞTİ-Çayyolu güzergâhının tünel inşaatı şu anda yüzde 100 tamamlanmış durumda. Ankara’nın Güney Batı yönüne giden ikinci güzergâh olan Kızılay-Çayyolu metro hattının inşaatı ise şu anda yüzde 75 oranında tamamlanmış .

Gökçek döneminde inşaatı başlayan ve tamamlanamayan hatların önce inşaatlarının bitirilmesi gerekiyor. Ardından Metro sistemlerinin en önemli kısmı olan elektromekânik ve sinyalisazyon sistemlerinin kurulması aşamasına geçilebilecek. Ankara metrolarının tamamlanabilmesi için toplam 1.2 milyar dolarlık bir bütçenin ayrılması gerektiği tahmini yapılıyor.

Çalışır duruma getirilmesinin ardından Metro inşaatlarının yine Anakent Belediyesi ya da, belediyenin bir kurumuna devredilmesi bekleniyor.

ETİKETLER: kent ulaşım
http://www.yapi.com.tr/haberler/metro-bakanlar-kurulunu-bekliyor_84137.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Melih Gökçe'ğin tüm bu yatırımları seçim amaçlı yaptığı için bitmemiştir.Çünkü bir hattı bitirip oradan gelecek maddi kaynak ile diğer hatlara neden başlamadı. Yaklaşık 5 yıllık bir güzergahın geliri KAYBOLMUŞTUR. O zaman zarfında ulaşım için özel ve dolmuşlar ile yakıttan yapılacak milli kazançta cabası olacaktı.Karbon monoksit salınımları ile çevreye etkisini saymıyorum.Tüm bunların hesabını bir soran yiğit de halen çıkmadı, inşallah çıkar ümidi ile. Saygılarımla. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!