Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mevlana Müzesi'nin Turkuaz Kubbesi Yenileniyor

Mevlana Müzesi'nin en çok dikkati çeken bölümü Kubbe-i Hadra'yı süsleyen turkuaz renkli çinilerin, 1960 yılından bu yana en kapsamlı restorasyonu yapılacak.

yapi.com.tr/AA
Mevlana Müzesi'nin Turkuaz Kubbesi Yenileniyor

Türkiye'nin en çok ziyaret edilen müzelerinden biri olan Mevlana Müzesi ile özdeşleşen ve 13. yüzyılda yapılan turkuaz renkli kubbeye bugünkü şekli Kanuni Sultan Süleyman döneminde verildi.

Bugüne kadar 6 kez tamir ve bakımdan geçen kubbeye turkuaz rengi ise 1960'taki son restorasyonda uygulandı.

Kubbe-i Hadra'nın zamanla yıpranmasından dolayı turkuaz çinilerinin değiştirilmesi için çalışma başlatıldı. Turkuaz kubbenin 1960'tan bu yana yapılan en kapsamlı restorasyonunun Şeb-i Arus'a yetiştirilmesi hedefleniyor.

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kubbe-i Hadra'nın çinilerinin zamanla yıprandığını söyledi.

Bu yüzden Kubbe-i Hadra'nın çinilerini yenilemek için restorasyon başlatacaklarını dile getiren Yarar, şunları kaydetti:

"Kubbe-i Hadra'nın çinilerini yenileme faaliyetlerinde bugün itibarıyla geldiğimiz durum yaklaşık maliyetlerin belirlenmesi safhasıdır. Kubbe-i Hadra'nın 10 bin 200 parça ve 357 farklı ölçekten oluşan taş çinileri, aslına uygun olarak turkuaz renkte özel olarak imal edilecek. Yani Kubbe-i Hadra'yı Selçuklu dönemine ait rengiyle aslına uygun olarak restore edeceğiz. Kubbenin lazerle ölçümleri yapıldı. İnşallah bilim kurulumuzun belirlemiş olduğu çerçevede çalışmalarımız devam ediyor."

http://www.yapi.com.tr/haberler/mevlana-muzesinin-turkuaz-kubbesi-yenileniyor_169934.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!