Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''Mimar Sinan Günleri'' Kolokyum ve Ödül Töreni ile Başladı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ''Mimar Sinan Günleri'' etkinlikleri, ''Cami Mimarisi Fikir Yarışması''na katılan eserlerin değerlendirildiği kolokyum ve ödül töreni ile başladı. Başkan Mehmet Özkaseki, bundan sonra yaptırılacak camilerde, yarışma için hazırlanan projelerin uygulanması için çalışacağını söyledi. Özhaseki,

yapi.com.tr
''Mimar Sinan Günleri'' Kolokyum ve Ödül Töreni ile Başladı

STRONG>Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ''Mimar Sinan Günleri'' etkinlikleri, ''Cami Mimarisi Fikir Yarışması''na katılan eserlerin değerlendirildiği kolokyum ve ödül töreni ile başladı.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekai Görgülü, Kadir Has Kongre Merkezi Toplantı Salonu'ndaki programın açılışında yaptığı konuşmada, cami mimarisi gibi oldukça hassas ve üzerine yarışma düzenlenmesi güç bir konuda attığı cesur adım nedeniyle Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'ye ve belediye çalışanlarına teşekkür etti. Bu yarışmanın mimarlık mesleği adına bir kırılma noktası olduğunu ifade eden Görgülü, şöyle devam etti:

''Sayın başkanımıza mesleğimiz adına ne kadar teşekkür etsek azdır. Kayseri'de önemli ve iyi takip edilmesi gereken işler oluyor. Başkan Özhaseki, 'günümüzde kentlerin bir yarış halinde olduğunu, kendilerinin de bundan pay alma çabasında olduklarını' söylemişti. Ancak, buna şunu da eklemek lazım, Kayseri'deki yarış yardımlaşma ortamında, sivil toplum kuruluşları ve diğer kurumlarla işbirliği içinde yürütülüyor. Bu çok önemli bir özellik. Yapılan çalışmalar yeni bir nefese doğru gidecek ve daha güzel işlere yol açacaktır.''

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise bugüne dek Mimar Sinan'ı anmak için çeşitli etkinlikler düzenlendiğini ancak hiçbirinin kalıcı projeler ortaya koyamadığını söyledi.

Mimar Sinan'ı sadece bir mimar olarak değerlendirmenin eksik bir tanım olacağını ifade eden Başkan Özhaseki, şunları kaydetti:

''Mimar Sinan'a gelinceye kadar İslam mimarisi ciddi bir varlık gösterememiştir. Ancak, Mimar Sinan dönemine gelindiğinde medeniyetin zirvesini, adeta Erciyes'i görüyoruz. Cumhuriyetin başından günümüze kadar yapılan camiler bizim en kıymetli mekanlarımız olmasına rağmen sanat ve estetikten uzak olarak inşa edilmiş. Bunda ekonominin zayıf olmasının da rolü büyük. Düzenlediğimiz yarışmaya 250 eserin müraacat etmesi bu alandaki açlığı gösteriyor.''

Özkaseki, bundan sonra yaptırılacak camilerde, yarışma için hazırlanan projelerin uygulanması için çalışacağını sözlerine ekledi. Başkan Mehmet Özhaseki, konuşmaların ardından yarışmada dereceye giren 6 proje sahibine ödüllerini verdi.

Mimar Aysel Çetinsoy başkanlığında gerçekleştirilen kolokyum da ise yarışmaya katılan eserler değerlendirildi. Çetinsoy, yaptığı konuşmada, kamu binalarının sayısı ile düzenlenen yarışmalar arasında sayı bakımından büyük fark olduğunu ifade etti.

Bu durumun kamu binaları yapılırken işlevselliğe çok fazla önem verilmediğini gösterdiğini vurgulayan Çetinsoy, ''Düzenlenen yarışmadan çıkacak sonuçların klişeleşmiş projelere benzeyeceği yönünde kaygılarımız vardı ancak Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan yarışma şartnamesi bu kaygılarımızı giderdi. Başvuran eser sayısı ciddi ve özgün bir çalışma sergilendiğini gösteriyor'' diye konuştu. (AA)

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/mimar-sinan-gunleri-kolokyum-ve-odul-toreni-ile-basladi_78394.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!