Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mimar ve Mühendisler Grubu ''Siluetime Dokunma'' Dedi

Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) öncülüğünde düzenlenen ve birçok sivil toplum kuruluşundan katılımcının yer aldığı "Siluetime Dokunma" basın açıklaması ve yürüyüşü 14 Ocak Cumartesi günü Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde gerçekleştirildi.

yapi.com.tr
Mimar ve Mühendisler Grubu ''Siluetime Dokunma'' Dedi


 

Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) öncülüğünde düzenlenen ve birçok sivil toplum kuruluşundan katılımcının yer aldığı "Siluetime Dokunma" basın açıklaması ve yürüyüşü 14 Ocak Cumartesi günü Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde gerçekleştirildi.

Basın açıklamasında söz alan MMG Genel Başkanı Avni Çebi; son yirmi yıldır Maslak-Zincirlikuyu hattında başgösteren gökdelen yapma furyasının, Boğaz'ı ve Tarihi Yarımada'yı kıskacına aldığına dikkat çekerek, en son Zeytinburnu’nda yükselen üç kulenin, "İstanbul’un binlerce yılda oluşmuş muhteşem siluetine bir hançer gibi saplandığını" vurguladı. Çebi konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Şehrimizin ortak hafızası bir bir yok edilmektedir. Hiçbir değer ve kutsal tanımayan, şehri doymak bilmez iştihalarıyla bir rant alanı olarak gören zihniyetin yarışında İstanbul son çığlığını haykırıyor.

Bugün İstanbul’un siluetini gölgeleyen bu kulelere göz yumulursa yarın çok daha vahim manzaralarla karşılaşacağız. İstanbul silueti, şehircilik tasavvurumuzun yaşayan en muhteşem noktasıdır. Bu siluet, yapılacak kentsel dönüşüm çalışmalarının da kırmızı çizgisidir. Bu çarpık anlayışla Sultanahmet, Beyazıt, Taksim ve Üsküdar meydanlarını gözü dönmüş muhterislerin ucube gökdelenlerinin işgalinden kurtaramayız.

Parası ve gücü olanların istediği yerde, istediği projeyi yapma hakkını nereden ve kimlerden alıyor?

İstanbul Singapur, Hong Kong, Dubai değildir. İstanbul bir New York hiç değildir.

İstanbul, pek çok medeniyete beşiklik etmiş son medeniyetimizin en nadide şehri olarak Fatih Sultan Mehmed’in bize emanetidir. İstanbul, muhteşem siluetiyle tek başına yeterli semboldür.

İstanbul Sahipsiz Değildir.

Mimarlar, mühendisler, akademisyenler, sanatçılar, Sivil toplum kuruluşları ve İstanbul’u seven tüm İstanbullularla şehrimize, İstanbul’umuza sahip çıkıyoruz.

Endülüs’e, Kudüs’e, Bosna’ya, Kabe’nin revaklarına sahip çıkan yetkililerimizi, Medeniyetimizin en güzel şehirlerinden olan İstanbul’a da sahip çıkmaya davet ediyoruz."


Çebi, konuşmasının devamında, MMG olarak yetkilileri İstanbul’a sahip çıkmaya davet etti:


" - Emsal artışlarıyla ve yetkili kurul kararlarını hiçe sayarak İstanbul’un siluetine kara bir gölge gibi çöken 36 katlı gökdelenlerin sahibini,

- ‘’Yol kazası oldu, silueti bozacağını tahmin edememiştik’’ diyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Dr. Mimar Kadir Topbaş’ı,

- Projenin derhal iptal edilmesini talep eden Kültür Bakanı Sayın Ertuğrul Günay’ı,

- İstanbul’u çok sevdiğini bildiğimiz ve belediye başkanlığı yaptığı dönemde Gökkafes projesine muhalefet etmiş Başbakanımız Sayın R. Tayyip Erdoğan’ı,

- Ve Cumhurbaşkanlığı Büyük Ödülü’nü alan Prof. Dr. Semavi Eyice’nin ‘’İstanbul’un silueti bozuluyor, lütfen İstanbul’a sahip çıkın’’ricasını dikkate alarak yetkilileri uyaracağını ifade eden Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül’ü İstanbul’a sahip çıkmaya ve İstanbul’un siluetine düşen bu kara gölgeyi ve benzeri bütün yapıları kaldırmaya davet ediyoruz.

Bu ucube kuleler İstanbul’un ufkunu ve siluetini karartmaya devam ederse; bu gökdelenleri dikenler, bunlara izin verenler ve bu vahim duruma sessiz kalanlar, bu utancı alınlarında kara bir leke olarak bugün ve gelecekte de taşıyacaklardır. İstanbul Şehir Siluetini gelecek nesillere taşımak ve aynı mekânda ortak bir geleceği paylaşmak onların da hakkıdır.

Şehrin uzun bir tarih içersinde ürettiği değer, bir kısım çevrelere rant olarak aktarılamaz.

İstanbul’a, siluetine, tarihine, kültürüne ve geleceğimize sahip çıkıyoruz. Bütün İstanbul halkını ve yetkilileri daha duyarlı olmaya ve sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz."

Geç olmadan hemen şimdi.

İstanbul Sahipsiz Değildir.

Siluetime Dokunma!"

Galatasaray Lisesi önünde gerçekleştirilen basın açıklamasının ardından Taksim'e doğru yürüyen grup, konuyla ilgili broşür dağıttı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mimar-ve-muhendisler-grubu-siluetime-dokunma-dedi_90409.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!