Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mimarlar Odası: SMGM Yoluna Devam Ediyor

TMMOB Mimarlar Odası'ndan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nca alınan “Mimarlar Odası Serbest Mimarlık Hizmetlerini Uygulama, Tescil ve Mesleki Denetim Yönetmeliği’nin 7. maddesinin ikinci fıkrasının (i) bendinin yürütülmesinin durdurulması” kararı hakkında açıklama geldi. Mimarlar Odası Sürekli Mesleki Gelişim Merkezi (SMGM) Yürütme Kurulu

yapi.com.tr
2 Mimarlar Odası: SMGM Yoluna Devam Ediyor

TMMOB Mimarlar Odası'ndan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nca alınan “Mimarlar Odası Serbest Mimarlık Hizmetlerini Uygulama, Tescil ve Mesleki Denetim Yönetmeliği’nin 7. maddesinin ikinci fıkrasının (i) bendinin yürütülmesinin durdurulması” kararı hakkında açıklama geldi. Mimarlar Odası Sürekli Mesleki Gelişim Merkezi (SMGM) Yürütme Kurulu imzası ile yapılan açıklamada, "Sürekli Mesleki Gelişim Merkezi çalışmaları devam ediyor" denildi.

Açıklama şöyle:

"Mimarlar Odası Sürekli Mesleki Gelişim Merkezi (SMGM) Yürütme Kurulu, 3 Aralık 2008 tarihinde toplanarak, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nca alınan “Mimarlar Odası Serbest Mimarlık Hizmetlerini Uygulama, Tescil ve Mesleki Denetim Yönetmeliği’nin 7. maddesinin ikinci fıkrasının (i) bendinin yürütülmesinin durdurulması” kararı ve Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu toplantısında yapılan değerlendirmeleri ele almış ve aşağıdaki bildirinin mimarlık kamuoyuna duyurulmasını uygun görmüştür.

Sürekli Mesleki Gelişim Merkezi çalışmaları devam ediyor.

Toplumlarda bazı dönemeçler bilimsel/teknolojik/sosyal gelişmeleri tetikler. 21. yüzyılın eşiğinde dünyanın tek bir vücut olarak paylaştığı mimarlık ve çevre krizi de, uluslararası boyutlarda başlayan ve UIA aracılığıyla oluşturulan bilinçlenme ve etkileşim sürecini tetiklemiştir. Mimarlar Odası 2004 yılında bünyesinde ve kendi yapılanmasına en uygun biçimde kurduğu Sürekli Mesleki Gelişim Merkezi ile bu toplumsal krize anlamlı bir yanıt vermiştir.

Sürekli Mesleki Gelişim Merkezi, mimarlık mesleği ve mesleki hizmetin etkinliğini, verimliliğini ve gelişimini sürekli kılmak amacıyla, meslek mensuplarına değişen dünya koşulları, bilimsel teknolojik gelişmeler ve toplumsal gereksinmeler çerçevesinde, mesleki formasyonlarını, sürekli gelişme ortamlarını, olanaklarını ve fırsatlarını sunmak, edindiği yeni bilgi ve becerilerini değerlendirmek ve referansları haline getirmek amacıyla kurulmuştur.

Sürekli Mesleki Gelişim Merkezi, kendi dünyasındaki örgütlenme başarısı ile UIA tarafından takdir görmüş; dünyada ikinci bölge olarak adlandırılan ve Türkiye çevresindeki, Doğu Avrupa ve Ortadoğu ülkelerini kapsayan 30 ülkenin sürekli mesleki gelişim etkinliği örgütlenmesi yolundaki çabalarına destek için öncü sorumluluğunu üstlenmiştir. Bu başarı eğitim bilinci yüksek meslektaşlarımızın ve örgütlenme deneyimi kuvvetli meslek Odamızın başarısıdır.

Avrupa ülkelerinin tümünde ve ABD, Kanada gibi gelişimin öncülüğünü yapan ülkeler bütünün sürekli mesleki gelişim etkinlikleri, mesleki toplumsal sorumluluğun ayrılmaz bir parçasıdır. Uzun yıllardır süregelen uygulama deneyimleri bulunmaktadır. Bu gelişimi destekleyen yasal altyapı zaman içinde mesleki sorumluluğu destekleyici, olgun bir düzeye ulaşmış durumdadır. Toplumumuzda henüz yeni olan bu deneyim sizlerin eleştirileri ile günden güne olgunlaşmakta, yasal altyapı da paralelinde kurulmaya çalışılmaktadır. 

Geldiğimiz aşamada, Büro Tescil Belgesi’ni “yenilemek” isteyen meslektaşlarımız için SMM Yönetmeliği ile getirilen zorunluluk hukuksal süreçlerin açıklık kazanmaması nedeniyle askıya alınmıştır. Yargı süreci halen devam etmektedir.

SMGM hukuksal duraksamanın yarattığı bu yeni dönemeci, kendi iç gelişimi ve yenilenmesi için bulunmaz bir fırsat olarak değerlendirmektedir. Tüm üyelerimize yaygınlaştıramadığımız için endişe duymakta olduğumuz mesleki gelişim etkinliklerinin daha da geliştirilmesi, sistemleştirilmesi ve yaygınlaştırılması için değerlendirme süreçlerimiz hızla devam etmektedir. II. SMG Çalıştayı içeriği de bu yönde oluşturulmuştur. Sürekli mesleki gelişimin toplumsal bir proje olarak tasarımının başına dönülüp, mimarlık bilgisinin felsefe temelleri, kuramı, güncel gelişim alanlarının yeniden gözden geçirilmesi, yaşam boyu gelişme için önerilecek etkinlik ve eğitim alanlarının çeşitlendirilmesi konu alınacaktır. Bunun yanında, yetişkin eğitiminin gereklilikleri ve eğitim ve etkinlik tasarımlarında ortaya konacak davranış modelleri de konular arasındadır. Bu alandaki yaratıcı, kışkırtıcı, yenilikçi fikirlerin ortaya çıkarılması çalıştayın amacı içindedir.

Unutulmamalıdır ki, hukuksal süreçler geçerli yasaların tanımladığı mantık içinde değerlendirmelerde bulunur. Oysa, geleceği biçimlendirmeye soyunmuş mesleğimizin ve dolayısıyla da sürekli gelişimin hedefleri, süregelene eleştirel bakarak, daha ileriye dönük yasaların çıkmasında öncü rol oynar.

Mesleğimizin sahip olduğu ilerici toplumsal konumun farkında olarak, sürekli mesleki gelişim etkinliklerimizi planladığımız ve özlem duyduğumuz düzeye taşıma çabalarımıza inançla devam ediyoruz ve yasal süreçlerin çözümünü ilgililere bırakıyoruz".

http://www.yapi.com.tr/haberler/mimarlar-odasi-smgm-yoluna-devam-ediyor_65128.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • Benim kesinlikle emin olduğum birşey var, o da; gelir elde etmek için yapılır "hizmet"ler. Yaklaşık 20 senedir bu sektörün içinde yer alıyorum. Mezun olup iş ararken, büro açarken, evlenirken, askere giderken, hastayken, müteahhitle rekabet ederken, parasızlık içinde mesleğimi söylemeye utanırken, odaların ne işe yaradığını hep düşünmüşümdür... YANITLA
  • ben mimar değil inş.mühendisiyim. bu saçmalığı bizim oda da yaptı. ilerleyen /değişen teknoloji veya uygarlığa uyum sağlamak kendini, bilgisini yenilemek her mimar veya mühendis için pek tabiidir ki hem gerekli hem de amaç olmalıdır. ne olursa olsun yasal konular hariç mesleği askıya almak, iş hayatından men etmek hiç bir kurumun ya da kuruluşun haddi olamaz. yargının kararı, odalarımızı yönetenlerin suratında bir tokat gibi patlamıştır. umarım bir daha böyle saçma sapan işler yapmazlar. yargı kararını alkışlıyorum. odalarımız evvela üyelerine meslek yaşamında destek olmayı amaçlamalıdır. YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!