Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mimarlardan TOKİ’ye Çağrı

Mimarlar Odası’nın Konya ve Antalya Şubelerince Konya Ticaret Odası’nda 8-9 Ağustos 2008’de düzenlenen “Anadolu’da Konut ve TOKİ Mimarlığı” etkinliğinde, ülkenin tüm yörelerini “tek tip” ve “tipsiz” bir mimariyle donatan toplu konut projeleri tartışıldı.

Cumhuriyet Gazetesi
2 Mimarlardan TOKİ’ye Çağrı

/P>

Sonuç Bildirgesi’nde, bu amaç doğrultusundaki öneriler ise özetle şunlar:

1- TOKİ, 57. maddesindeki “şehirlerin özelliklerini ve çevre şartlarını gözeten bir planlama”yı temel alarak “çevreye ve insan haklarına saygılı bir mimarlık kültürünü” gözetmek zorundadır.

2- TOKİ’ye devredilen imar yetkileri, kent ve çevre ile uyumsuz; şehircilik ilkelerini gözetmeyen yapılaşma kararlarıyla kullanılmaktadır. Belediyeler, yerel toplumun imar haklarına sahip çıkmalıdırlar.

3- Hazine arazilerinin rant projeleri için TOKİ’ye devredilmesi, emlak pazarına arsa yaratılması sonucunu doğurmaktadır. Oysa bu alanlar geleceğe daha yaşanılır çevreler bırakılmasının güvenceleridir.

4- Anadolu birikimlerinden esinlenilen yeni yerleşme dokuları için akademik ve mesleki kurumlarla işbirliği içinde çalışmalar başlatılmalıdır.

5- Doğal, ekolojik ve kültürel değerleri açısından yasalarla korunmaları öngörülen bölgelerdeki tahrip edici TOKİ projeleri önlenmelidir.

6- Kimi TOKİ projelerindeki “Osmanlı-Selçuklu mimari tarzı” vb. yaklaşımlar “kişiliksiz taklitler”dir. Gelenekselin çağdaş yorumlarını içeren projeler için “mimarlık yarışmaları” düzenlenmelidir.

7- TOKİ konut sektöründe “devlet olanaklarını dilediği gibi kullanan ayrıcalıklı patron” olarak değil, kamusal önderliklerle katkıda bulunan bir önder olarak yer almalıdır.

Karabük durdurulsun

Konya buluşması katılımcıları; bütün bunlar için “ilk adım” olarak da TOKİ’ye “Karabük projesini durdurma” çağrısı yaptılar:

“19 Ağustos 2008’de ihale edileceği öğrenilen ve Karabük’ün Cumhuriyet dönemi anıları ile doğal mirasını barındıran Orman İşletme Müdürlüğü arazisindeki, çevreye yabancı, dokuyu hiçe sayan ve çok özel bitki-ağaç zenginliğini olumsuz etkileyecek konut projesi durdurulmalıdır.”

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/mimarlardan-tokiye-cagri_63106.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • sayın mimarlar ve toki yöneticileri binlerce konut üretip yüzbinlerce esnaf ve orta ölçekli firmalarla haksız rekabete girdiniz kaç tane firma ve buna bağlı mimar mühendis ve inşaat sektöründe sayabileceğiniz yüzlerce kalemle ifade edilen mamül ve hizmeti üreten insanları batırdığınızı, vatandaşla haksız rekabet yaptığınızı ve gelir dağılımındaki dengeyi bozup insanların ekmeğiyle oynadığınızı biliyor musunuz?.. dağı taşı konut yaparken hiç düşünmediniz mi bu insanlar nerden geçinecek diye?.. bundan sonraki göreviniz marketçilik mi, vatandaşın yararına olan demir çeliği satın alanlar da demiri 2.3 tl`den sizin tokinize satsın, ondan sonra iş yaptık diye caka satın. 100 tl,lik konutlara biz de talibiz fakat işimizi de ayarlayın, siz inşaat yapın biz de uçak yapalım fakat parayı siz cebinizden koyun çünkü bizim paramızla bizi yokediyorsunuz. YANITLA
  • toki konut mimarilerinin her bölgenin yaşam biçimine göre tasarlanması taraftarıyım. katılıyorum. gündeme getirdikleri için sayın hocalarıma teşekkür ederim. YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!