Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mimarlardan ‘Yerel’ Uyarı

Mimarlar Odası İzmir Şubesi, 29 Mart yerel seçimlerine katılacak adayları, başkan seçilmeleri durumunda “sağlıklı, planlı kentleşme”, “kentlilik haklarını dikkate alma”, “kentlerde yaşam kalitesini yükseltme” gibi konuları gözetmeleri konusunda uyardı.

Cumhuriyet EGE
Mimarlardan ‘Yerel’ Uyarı

Mimarlar Odası İzmir Şubesi, 29 Mart yerel seçimlerine katılacak adayları, başkan seçilmeleri durumunda “sağlıklı, planlı kentleşme”, “kentlilik haklarını dikkate alma”, “kentlerde yaşam kalitesini yükseltme” gibi konuları gözetmeleri konusunda uyardı. Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal tarafından açıklanan “yerel seçimlere yönelik öneriler, talepler ve beklentiler” başlıklı raporun, belediye başkanları, meclis üyeleri, sivil toplum örgütleri ve mimarlara dağıtılacağı belirtildi. Raporda, ulaşım master planı, Avrupa kentleşme ve mimarlık politikası, kentsel yenileme, doğal kültürel mirasının korunarak yaşatılması gibi konulara yer verildiğini belirten Topal, bu çalışmayla kentlilik bilinci ve sorumluluğunu yerine getirdiklerni söyledi.

Bazı adayların seçim söylemlerinde, yasadışı ve sağlıklı kentleşmeye karşı projeleri dile getirdiğini anımsatan Topal, “Bu projelere baktığımızda birçoğu yasalara aykırı olduğu gibi, mimari yapıyla uyum sağlamadıklarını da görüyoruz. Bir kent kendi tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ayakta kalır. Bazı ithal projelerle değil” dedi.

Raporda, konu başlıklarıyla şu görüşlere yer verildi:

• Yerel yönetimlerin karar süreçlerinde, bilimsel ve hukuksal temelde kentlilerin katılımının esas olması içselleştirilmelidir.
• Planlı İzmir, kentsel planlama ve plana saygılı politikalarla olanaklıdır.
• Raylı toplu ulaşım sistemlerinin, körfez deniz ulaşımı ve otobüs ulaşımı sistemlerinin entegre edildiği temel bir yaklaşımla ulaşım ana planı önerileri programlanmalıdır.
• Mimarlar Odası İzmir Şubesi’yle birlikte ortak programlar geliştirerek yerel mimarlık politikası oluşturulmalıdır.
• Kentimizin yapılı çevresini oluşturan gecekondu alanlarında kentsel sağlıklaştırma, yenileme programları oluşturulmalıdır.
• Kentimizin sahip olduğu doğal, kültürel, tarihsel mirasa saygılı gelişmesi ve bu değerlerin korunarak yaşatılması, kent yaşamına kazandırılması evrensel bir yerel yönetim sorumluluğu olarak benimsenmelidir.
• Kentli Hakları Deklarasyonu’nda tanımlanan ilkeler yerel yönetim politikalarının da içeriğini oluşturmalıdır.
• Kentlinin yaşamını kolaylaştıracak, her kesimden kentlinin erişimini sağlayacak uygar, konforlu standartlarda mekânsal düzenlemeler esas olmalıdır.
• Toplumuzda ve kentimizde mimarlık kültürünün gelişmesi ve kentlerimizin gurur duyacağı bir mimari düzeye ulaşması, yöneticiler dâhil herkesin ortak beklentisi ve hedefi olmalıdır.
• Kamu yapıları mimarlık yarışmalarıyla elde edilmelidir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mimarlardan-yerel-uyari_66777.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!