Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mısır, Tunus ve Libya'ya İhracat Düşüşte

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin ihracatında, Mısır, Tunus, ve Libya'ya bir azalmanın söz konusu olduğunu belirterek, ''Ancak tekrar söyleyebilirim ki, normalleşmeye başlayan Tunus başta olmak üzere Mısır'da ihracatımızı çok kısa bir süre içinde inşallah 2010 rakamlarının üzerine çok rahat taşıyacağız'' dedi.

yapi.com.tr / AA
Mısır, Tunus ve Libya'ya İhracat Düşüşte

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) mart ayı ihracat rakamlarını açıkladığı ve Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin açılışının gerçekleştirildiği törende yaptığı konuşmada, Mısır, Tunus, Libya'ya yapılan ihracatta bir azalma söz konusu olduğunu; ancak normalleşmeye başlayan Tunus ve Mısır'da çok kısa bir süre içinde 2010 rakamlarının üzerine çıkılacağını söyledi. 2 milyar dolara yakın ihracat yapılan Libya'nın Türkiye için önemli bir ülke olduğunu aktaran Çağlayan, sözlerine şöyle devam etti.

"16,5 milyar dolar şu anda müteahhit sektörünün iş yapmış olduğu bir alan ve 20 binden fazla vatandaşımızın bulunmuş olduğu bir ülke olma özelliğinin yanı sıra Libya'nın bir başka özelliği de 2 milyar dolar ihracat yaptığımız bir ülke olması hasebiyle Libya toplam ihracatımızda da yüzde 1,6'lık bir rakama sahip. Libya'ya 2010 yılında toplam 3 bin 50 firmamız, toplam 1,9 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi. Libya'ya ihracat yapan bu firmalarımızın aslında 2010 yılı toplam ihracatları 40 milyar dolardır. Yani 40 milyar dolar ihracat yapan, içinde Libya'ya da ihracat yapan firmalarımızın 38,1 milyar dolar diğer ülkelere, 1,9 milyar doları da Libya'yadır. Şunu söylemeye çalışıyorum, Libya'ya ihracat tamamen dursa bile ki böyle bir şey asla olamaz, Türkiye'nin ihracatında ancak 1,6?lık bir oran bundan etkilenecektir. Yani morallerinizi bozacak hiçbir şey yoktur. Orası olmaz başka Pazar buluruz. Normalleştiği an tekrar yerimizi alırız.''
    
Hedef pazarlar
    
Bu konuda sürekli çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Çağlayan, şöyle devam etti:

''Mevcut potansiyel ülkeler, yeni potansiyel ülkeler. Rotamızı biraz daha şimdi doğuya çevirmiş durumdayız. Hindistan, Endonezya, Çin, Rusya, ABD bundan sonraki öncelikli rotamızı çizmiş olduğumuz ülkeler. Niye bunları söylüyorum? Bu ülkelerin toplam ihracatı 5 trilyon dolardan fazla da onun için. Bizim bu ülkelere yapmış olduğumuz ihracat şu anda 11-12 milyar dolar, daha çok yolumuz var.''

Bakan Çağlayan, bu çerçevede 18-22 Nisan tarihleri arasında, kalabalık bir heyetle Hindistan'a bir ziyaret gerçekleştireceklerini belirterek, ''Hindistan'ın ithalatı, Türkiye'nin ihracatıyla biraz fotokopi çekilmiş kadar üst üste çakışan bir yapıya sahip'' dedi. Çağlayan, Avrupa'nın da ekonomisini toparlamasının son derece önemli olduğunu ifade ederek, ''Avrupa'ya tekrar ekonomik ortama hoş geldiniz diyoruz. İyi ki geldiniz diyoruz ki, bizim ihracatımızın yaklaşık yüzde 50'sinden fazlasını daha evvel yapmış olduğumuz Avrupa, bugün yüzde 46 ihracat yapmış olduğumuz bir birlik'' diye konuştu.

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/misir-tunus-ve-libyaya-ihracat-dususte_86595.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!