Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mobilyaları Terbiye Ediyorum

İstanbul Design Week 2006’da, yılın tasarımı seçilen "Line" isimli sistemin kurucusu Aykut Erol (35), uzun yıllar mağaza ve stand tasarımı yaptı. 2003'ten beri ürün tasarımlarına yoğunlaştı. Yarattığı ürünlerle mekanlara hacim ve işlev kazandırmayı hedefliyor. Tasarımlarında sadelik ve geometrik çizgiler dikkat çekiyor.

Hürriyet Cumartesi/Hakan GENCE



img src="http://www.yapi.com.tr/Uploads/HaberMedya/2007\sektorel\52757-1.jpg" align="right" hspace=5 vspace=5>İstanbul Design Week 2006’da, yılın tasarımı seçilen "Line" isimli sistemin kurucusu Aykut Erol (35), uzun yıllar mağaza ve stand tasarımı yaptı. 2003’ten beri ürün tasarımlarına yoğunlaştı. Yarattığı ürünlerle mekanlara hacim ve işlev kazandırmayı hedefliyor. Tasarımlarında sadelik ve geometrik çizgiler dikkat çekiyor.

Aykut Erol, Mimar Sinan Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’nden 1993’te mezun oldu. İTÜ’de yüksek lisans yaptı. Ardından İtalya Domus Academy ve NABA’ya devam etti. Alessandra Mendini, Stefano Giovannoni, Konstantin Grcic, Michael Young, Dante Donegani gibi dünyaca ünlü tasarımcılardan ders aldı.

1997’de kendi şirketini kurdu. Şirketin ilk işi Vestel için stand tasarımı yapmaktı. Çalışmasının beğenilmesiyle altı sene daha aynı marka için stand ve mağaza tasarımları yapmaya devam etti. Diğer markalarla da çalışmaya başlamasıyla, 300’e yakın mağazanın düzenlemesini yaptı. 700’ün üzerinde stand tasarladı. Son olarak EMİTT Fuarı’nda, Samsun Belediyesi için tasarladığı standla "En İyi Stand Tasarımı" ödülü aldı.

ADesign Fair Tasarım Fuarı’na ilk kez 2003’te katıldı. Cep telefonu ve "trip-table" masanın gördüğü ilgi nedeniyle yeni şeyler tasarlamaya karar verdi. 1. İstanbul Maden ve Metaller İhracaatçı Birlikleri (İMMİB) Yarışması’na katıldığı tencereyle birincilik ödülünü kazandı. İstanbul Design Week 2006’da sergilediği Line Serisi, "Yılın En İddialı Tasarımı" seçildi.

İlgi Çekecek Bütün Formülleri Biliyorum

Aykut Erol, bir yandan da marka yönetimi yapıyor. Fakat kendini daha mutlu hissettiği ürün tasarımına yoğunlaşmak istiyor. Stand tasarımlarındaki deneyimi, ürün tasarlama konusunda kendisine kolaylık sağlıyor. Tasarımlarında insanların ihtiyaçlarına cevap vermek ön planda. Felsefesi, bir sürü obje üretmek yerine, içeriği olan ürünler yaratmak. "Herkesi şoke edecek ve etkileyecek tasarımlar çizebilirim. İnsanların ilgisini çekebilecek bütün formülleri biliyorum. Bunları bir tasarımın içine yerleştirip para da kazanabilirim. Ama istemiyorum. Tasarım işi böyle olmamalı. Objelere biraz sanat ekleyip insanların hiç ihtiyaçları olmayan bir şeyi satın almasını sağlamak hata olur" diyor.

Büyük Mobilyalar Dünyayı İşgal Ediyor

Tasarımları arasında masa, cezve, koltuk gibi objeler var. Hepsinde yalınlık ve incelik ön planda. Erol’un çok sevdiği origami ve geometrik çizgiler de işlerine yansımış. Kısa vadeli ve dönemin ihtiyaçlarını karşılayan objeler tasarlamayı tercih ediyor. Ürünlerinin mümkün olduğunca az yer kaplaması gerektiğini söylüyor: "Ürünü yok kadar var etmek lazım. Her yerde karşınıza çıkmayacak kadar mütevazı ve samimi olmalılar. Piyasadaki birçok mobilyanın hacimleri büyük ve tahrik edici. Onları evinize alıp dokunmak istiyorsunuz. Bir sürü para harcıyor, sonra da evden atmaya kıyamıyorsunuz. Burada tasarımcının egosu ön plana çıkıyor. Yıllarca 3-4 metrekarelik alanlar dolduruluyor. Bunun hacimsel olarak dünyayı işgal ettiğini düşünüyorum. Tank gibi büfeler ve vitrinlerle hareket alanları kısıtlanıyor."

Yer Kazanmak İçin Duvarları Kullanın


2006 Design Week’te "Yılın En İddialı Tasarımı" ödülünü aldığı Line da az yer kaplayan ve çok işlevi olan bir ürün. Sistem hiç kopmayan bir çizgiye sahip. Bir santim çapında alüminyum çubuktan üretilmiş. Tek bir çizgi halindeki obje; çalışma masası, askılık, kitaplık, şaraplık, CD kutusu, televizyon sehpası ve aydınlatma ünitesi olarak kullanılabiliyor. Ayrıca hafif ve istediğiniz zaman kaldırabileceğiniz bir yapıya sahip. Sistemdeki birleştirici aparatlar sayesinde, bazı bölümleri duvara doğru katlanabiliyor. Böylece mobilyanın toplam kalınlığı 10 milimetreye kadar iniyor. Parça parça kullanılabildiği gibi ihtiyaca göre genişletilebiliyor da. Erol, mekanlardaki alanları daraltmamak için mümkün olduğunca duvarları kullanmak gerektiğini söylüyor. Katlanabilir, az yer kaplayıp çok iş gören ürünler tasarlamayı istiyor. Line, yakın zamanda satışa çıkacak.

Aykut Erol, tasarımcıların geleceği kurguladığını düşünüyor. Bu yüzden de deri hariç çevreye zarar vermeyen bütün malzemeleri kullanmaya açık. Aniden gelen ilhama inanmıyor. Yapması gerekenleri planlayarak ve üzerinde düşünerek üretiyor. En çok, yeni çıkan malzemeler ile teknolojiden etkileniyor. "İçinde bulunduğumuz gerçek bir hayat var. Benim derdim form, renk veya stil değil. Müşteri kim daha gerçekçi, beni kandırmaya çalışmıyor ve düşünüyor dediğinde akla ben geleyim" diyor.

Kariyerinizi Mobilya Belirliyor


Yeni evlenen gençler parlak renkli, büyük hacimli mobilyalar ve plazma alıyor. Bir sürü para harcıyor. Yurtdışından bir iş teklifi geldiğinde de kendini motive eden mobilyalarını bırakıp gidemiyor. Kısaca mobilyalar kariyerinizi belirlemiş oluyor.

İlk Ürünümün Sergilenişi Freud Testi Gibiydi

İlk fuara çıkan ürünüm "trip-table" isimli masaydı. Orada yaşadığım duygu bana Freud testi gibi geldi. İnsanların ona dokunması ve okşamasından etkilendim. Fakat zamanla insanların sevgilisi yerine benim masama sarılmasından rahatsızlık duymaya başladım.

Evinizi Internetten Döşeyin

Bilgisayarınızın başından kalkmadan yeni bir avize seçmeniz, ya da koltuk takımınızı yenilemeniz mümkün. Hatta bütün evinizi baştan aşağı dekore edip bunu yaparken bir iç mimardan online dekorasyon danışmanlık hizmeti de alabilirsiniz. Size bu imkanları ocak ayından beri hizmet veren evimizinherşeyi.com web sitesi sağlıyor. Sitenin amacı, Türkiye’nin her yerine online siparişle 24 saat içinde istenilen eşyaları ulaştırmak. Lambadan beyaz eşyaya, yatak örtüsünden plazma televizyona kadar 2 binden fazla ürün var. Panasonic, Toshiba, Loewe, LG, Pioneer, Hyundai, Motorola, Nokia, Samsung, Miele, Elektrolux, Kenwood, Budun ve General Electric ulaşabileceğiniz markaların birkaçı. Bazı ürünleri de ilk kez burada görmeniz mümkün. Örneğin; Miele’nin yağsız çalışan fritözü gibi.

Sitede online mimari çözüm desteği sağlayan bir link de var. Mar Mimarlık’ın uzmanları, sizden gelen soruları yanıtlıyor. Evinizi baştan aşağı dekore etmek isterseniz, Mar Mimarlık ile bir araya gelerek profesyonel hizmet de alabilirsiniz. Bu fırsatlardan ücretsiz yararlanmak için siteden bir kez alışveriş yapmanız yeterli. Ödemeleri havale veya kredi kartıyla yapabilirsiniz. 2 yıl garantili ürünler, ücretsiz kargoyla Türkiye’nin her yerine 24 saat içinde teslim ediliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mobilyalari-terbiye-ediyorum_52757.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!