Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Moody's Türkiye Konusunda 'Pozitif'

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notun ilişkin değerlendirmesinde, ''Cari açığın yapısal olarak azaltılması, döviz rezervlerinin artması veya özel sektör dış borçlanmasının azaltılmasıyla dış kırılganlıkların azalması halinde, kredi notu artırımını değerlendiririz'' ifadesini kullandı.

yapi.com.tr / AA
Moody's Türkiye Konusunda 'Pozitif'

Moody's açıklamasında, Türkiye'nin kredi notunun 'pozitif' olmasının, Moody's'in Türkiye'nin kamu maliyesi ve dış şoklara karşı direncinin ve ülkenin mali ve makroekonomik dayanıklılığını iyileştirmeye devam edeceği yönündeki beklentisini yansıttığını vurgulandı. Türkiye'nin kredi notunun artırılmasına ilişkin olarak açıklamada, ''Cari açığın yapısal olarak azaltılması, döviz rezervlerinin artması veya özel sektör dış borçlanmasının azaltılmasıyla dış kırılganlıkların azalması halinde, kredi notu artırımını değerlendiririz'' ifadesine yer verildi.
     
Öte yandan, kredi derecelendirme kuruluşunun olumsuz senaryosunda ise ''dış kırılganlıkların azaltılması yönündeki gelişmelerin tersine dönmesi halinde kredi notu görünümünün pozitiften durağana çekilebileceği'' de belirtildi. Moody's'in açıklamasında, kamu maliyesinde hissedilir oranda bozulma görülmesi halinde, bunun görünüm ve kredi notunda düşüşe neden olabileceği ifade edildi. Açıklamada, ''Orta Vadeli Program (OVP) Türkiye'nin mali gücü açısından pozitif bir nitelik taşıyor'' denildi.

Geleneksel Avrupa pazarının ötesine uzanan ticari bağları bulunan büyük ve dinamik bir ekonomi olması ve güçlü mali geçmişinin, Türkiye'nin olumlu yanları olduğu vurgulanan açıklamada, ''Türkiye'de seküler-dindar gerilimi ve uzun zamandır devam eden bölgesel ve etnik çatışmaların arasında olduğu bazı politik riskler var'' görüşü savunuldu. Açıklamada, ''Türkiye'nin önündeki zorluklar'' başlığı altında ''Önemli dışsal kırılganlıklar'' ve ''cari açık'' maddeleri sıralandı.

Moody's açıklamasında, Türkiye ekonomisinin 2012 yıl sonunda yüzde 3,0 oranında büyüyeceği, 2013 yılında ise büyümenin yüzde 3,8'e yükseleceği öngörüsünde bulunuldu. Derecelendirme kuruluşu, Türkiye'de enflasyonun bu yıl yüzde 7,5, gelecek yıl ise yüzde 6,5 oranına gerçekleşeceği tahmininde bulundu.
     
Türkiye'de cari açığın bu yıl GSYH'na oranının yüzde 7,8 olacağı, 2013'te ise bu oranın yüzde 7,4'e gerileyeceği öngörülerine yer verilen Moody's açıklamasında, ''Uluslararası ekonomik ortamın giderek daha zorlu bir hale gelmesine, Türkiye'de iç talebin azalmasına rağmen, Türkiye'nin borç yükünü azaltmak için gösterdiği çabaların bu durumdan büyük ölçüde etkilenmesi olası değil'' denildi.

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/moodys-turkiye-konusunda-pozitif_102660.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!