Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mortgage'ta Peşine ve Erken Taksite İndirim

Mortgage sistemiyle ev alanlar, borcunu peşin öderse ya da taksitlerini erken yatırırsa faiz indiriminden yararlanabilecek.

Milliyet Gazetesi
Mortgage'ta Peşine ve Erken Taksite İndirim

anayi Bakanlığı, ipotekli konut sistemi 'mortgage'ta finansman modelini netleştirdi. Mortgage sistemiyle ev alanlar, borcunu peşin öderse ya da taksitlerini erken yatırırsa faiz indiriminden yararlanacak.

Finansman sağlayan kuruluşlar, sabit ve değişken faizin bir arada bulunduğu konut finansmanı sözleşmelerde ek ödeme talep edemeyecek. Sabit faizli konut finansmanında, ödemelerin vadesinden önce yapılması durumunda ise erken ödeme ücreti alınacak. Bu oran, gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın yüzde ikisini geçemeyecek.

Tüketici lehine kolaylıklar
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın 'konut finansmanı sisteminde erken ödeme indirimi ve yıllık maliyet oranı hesaplanmasına' ilişkin yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, tüketici, borçlandığı toplam miktarı önceden ödeyebileceği gibi, vadesi gelmemiş bir ya da birden fazla taksit ödemesinde de bulunabilecek. Her iki durumda da konut finansmanı kuruluşu, vadesinden önce ödenen taksitler için gerekli faiz indirimini yapmakla yükümlü tutuluyor.

Mortgage sistemi resmen devrede
Taksitlerin erken ödenmesi: Erken ödenen tutar içinde yer alan anapara tutarı üzerinden, sabit faizli konut finansmanı sözleşmelerinde 'akdi faiz oranı', değişken faizli konut finansmanı sözleşmelerinde 'cari faiz oranı', sabit ve değişken faizin birlikte uygulandığı konut finansmanı sözleşmelerinde ise erken ödemenin yapıldığı tarihte geçerli olan faiz oranı esas alınacak.

Bilgi formunu önceden verilecek: Konut finansmanı şirketi, sözleşme öncesi bilgi formu, sözleşme öncesinde tüketiciye yazılı olarak verecek.
Döviz riski anlatılacak: Konut finansmanı dövize endekslenmesi durumunda, bu şekildeki finansmanın risklerine karşı tüketicinin uyarılması gerekiyor.
Faizlerdeki değişiklik bildirilecek: Faizlerde değişiklik olması durumunda, bu değişikliğin tüketiciye, oluşacak yeni faiz oranları doğrultusunda hazırlanacak yeni bir ödeme planıyla birlikte 30 gün önce bildirilecek.

Borç ödenmezse konut satışa çıkacak: Konut finansmanı kuruluşu tarafından verilecek formların ön yüzünde, en az 16 punto ve koyu siyah harflerle, tüketicinin borcunu kapatmaması durumunda, sözleşmenin feshiyle konutun derhal satışa çıkarılacağı bildirilecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/mortgageta-pesine-ve-erken-taksite-indirim_54463.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!