Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Mühendis Diplomat Dönemi

Dışişleri Bakanlığı’ndaki yeniden yapılandırma çalışmaları çerçevesinde siyaset bilimi, hukuk ve uluslararası ilişkiler gibi alanlar dışındaki bölümlerden mezun olanların da meslek memuru olarak alınmasının önü açılacak.

Cumhuriyet Gazetesi
Mühendis Diplomat Dönemi

Dışişleri Bakanlığı’nda yeniden yapılanmayı getirecek yeni personel kanun taslağı Başbakanlık’ta

Dışişleri Bakanlığı’ndaki yeniden yapılandırma çalışmaları çerçevesinde siyaset bilimi, hukuk ve uluslararası ilişkiler gibi alanlar dışındaki bölümlerden mezun olanların da meslek memuru olarak alınmasının önü açılacak. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen düzenlemeleri, “İktidarın Dışişleri’nde siyasi kadrolaşma girişimi” olarak nitelerken Türkiye Değişim Hareketi üyelerinden eski Dışişleri Müsteşarı Faruk Loğoğlu, “Ben diplomatların seçildiği havuzu genişletmede peşinen bir sakınca görmüyorum. Meslek zaten girdikten sonra öğreniliyor. Dışişleri için asıl tehlike, üst kademeye dışarıdan atamalar yapılmasıdır” yorumunu yaptı.

Dışişleri Bakanlığı Teşkilat Yasası’nda değişiklikler öngören taslağın Başbakanlık’a gönderildiği öğrenildi. Önümüzdeki günlerde TBMM gündemine gelmesi beklenen taslakla ilgili çalışmalar ilk olarak ocak ayında yapılan Büyükelçiler Konferansı sırasında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından kamuoyuna duyurulmuştu. Personelden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Naci Koru, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada taslağın Dışişleri personelinin nicelik ve nitelik bakımından güçlendirilmesini ve insan kaynakları havuzunun çeşitlendirilmesini amaçladığını vurguladı. Bakanlıktan verilen bilgilere göre, yeni teşkilat yasasında özetle şu değişiklikler öngörülüyor:

• Dışişleri Bakanlığı meslek memuru alım sınavına girebilmek için siyasal bilgiler, iktisat ve iktisadi ve idari bilimler fakültelerinin 4 yıl süreli eğitim veren uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi, siyaset bilimi, iktisat, maliye, işletme ve ekonomi bölümlerinden, hukuk fakültelerinden ya da bu dallara öğrenim programlarında ağırlıklı olarak yer veren, denkliği YÖK tarafından onaylanmış yabancı öğrenim kurumlarından mezun olma şartı aranıyordu. Yeni düzenlemeyle bu bölümlere tarih mezunları da eklendi. Düzenlemeyle getirilen en önemli değişiklik ise başka herhangi bir bölümden mezun olanların siyasal bilgiler, uluslarası ilişkiler, maliye, iktisat, işletme, ekonomi, hukuk alanlarında ‘master ya da doktora’ derecesine sahip olmaları durumunda meslek memurluğu sınavına alınmasına imkân sağlanması.

• İdari memurluğun cazip hale getirilmesi için başkonsolosluğa kadar yükselme imkânı veren kariyer planlaması getirilecek. Merkez ve yurtdışı görevlerinde maaşlar arttırılacak.

• Erken aşamada büyükelçi olmanın yolu açılacak.

• Savaş bölgelerinde görev yapan diplomatlara “mahrumiyet tazminatı”, Türkiye açısından önemli başkentlere gönderilen diplomatlara da “teşvik ödeneği” verilecek.

Öymen: Kadrolaşma hamlesi

Taslak daha Meclis gündemine gelmeden tartışma yarattı. Dışişleri kökenli politikacıların önde gelen isimlerinden CHP?Genel Başkan Yardımcısı Öymen, taslakta Dışişleri Bakanlığı mensuplarını özlük haklarına ilişkin düzenlemelere muhalefet olarak kendilerinin de destek vermeye hazır olduklarını, ancak bakanlığa girişi düzenleyen maddeleri sakıncalı bulduklarını ve TBMM’de bu maddeye karşı çıkacaklarını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı’nda diplomat olarak nitelendirilen meslek memurluğunun yanı sıra uzmanlık gerektiren bölümler için uzman personel istihdam edildiğini kaydeden Öymen, “Şimdi mühendislik, fizik, tıp ya da ilahiyat gibi bölümlerden gelenlere diplomatlığın yolunu açarsanız o zaman dış politikanın kalitesini düşürürsünüz. Diplomaside başarılı olmanın yolu uluslarası müzakerelerde sağlam hukuk, siyasi ilimler bilgisi, ekonomi bilgisi sahibi olmaktan geçer” dedi. Düzenlemenin “Dışişleri Bakanlığı’na politika sokmak” anlamı taşıyacağına vurgu yapan Onur Öymen, “Bakanlığı böyle adım adım dışarı açarsanız hüviyeti değişir, siyasi etki atamaları başlar” diye konuştu.

LOĞOĞLU: FARKLI DİSİPLİNLERİ PEŞİNEN SAKINCALI BULMUYORUM

Dışişleri Bakanlığı’nın yeninden yapılanması yönünde 2006-2007 yıllarında raporlar hazırlayan Dışişleri Bakanlığı eski Müsteşarı ve Türkiye Değişim Hareketi üyesi Faruk Loğoğlu ise taslak konusunda Öymen’den farklı bir yaklaşım sergiledi. Dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün talimatıyla hazırladığı raporlarda da, “Bakanlığın meslek memuru havuzunun genişletilmesi gerektiği” saptamasında bulunduğunu aktaran Loğoğlu, şöyle devam etti: “Ben farklı disiplinlerden gelenlere Dışişleri’nin kapısının açılmasını peşinen sakıncalı bulmuyorum, personel temin havuzunun genişletilmesinin faydalı olacağı kanısındayım. Artık Dışişleri illa ki uzmanlık gerektiren bir alan değil. Bir tarihçi, arkeolog da diplomat olabilir. Zaten bizim mesleğimiz girdikten sonra öğrenilebilir.” Dışişleri Bakanlığı için asıl büyük tehlikenin “alt kademeye değil üst kademeye siyasi müdahale” olacağını vurgulayan Loğoğlu, “Bu iktidar döneminde dışarıdan büyükelçi atamaları görüyoruz. Bakanlık için asıl büyük sıkıntı budur. Sistemik konularda Dışişleri kendi integritesini korumasını bilir” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/muhendis-diplomat-donemi_79457.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!