Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Müteahhitlere Ne Kadar Fiyat Farkı Ödenecek?

Fiyat Farkı Kararnamesi'nde yer alan formüle göre, 2008'den önce ihalesi yapılan yapım işlerinde, 100 liralık "beton çelik çubuğu ve hasır çelik" kullanımı için aylık ortalama 20 lira ek fiyat farkı ödenecek. Fiyat farkı kararnamesi, ihalesi, Kamu İhale Kanunu'na göre 31 Mayıs 2008 tarihinden önce yapılan yapım işlerini kapsayacak.

CNN Türk
Müteahhitlere Ne Kadar Fiyat Farkı Ödenecek?

Fiyat Farkı Kararnamesi'nde yer alan formüle göre, 2008'den önce ihalesi yapılan yapım işlerinde, 100 liralık "beton çelik çubuğu ve hasır çelik" kullanımı için aylık ortalama 20 lira ek fiyat farkı ödenecek. Fiyat farkı kararnamesi, ihalesi, Kamu İhale Kanunu'na göre 31 Mayıs 2008 tarihinden önce yapılan yapım işlerini kapsayacak. Bu çerçevede ilave fiyat farkı, 1 Ocak 2008-30 Ağustos 2008 tarihleri arasında kullanılan demir ve demir ürünlerinden "düz ve nervürlü beton çelik çubuğu, hasır çelik, köşebent, lama, sac, çelik boru, her çeşit profil demiri ile ray" için ödenecek. Ödenecek tutarlar, "beklenmeyen fiyat artışı" esas alınarak, aylar itibariyle ilave fiyat farkı formülüne göre hesaplanacak. Tutarın eksi çıktığı aylara ilişkin herhangi bir kesinti uygulanmayacak.

Kamu İhale Kurumu uzmanlarının yaptığı hesaplamaya göre, düz ve nervürlü beton çelik çubuğu için 8 ay, köşebent, lama, sac, çelik boru için 9 ay, herçeşit profil demiri ile ray için 5 ay ek fiyat farkı ödemesi yapılacak.

Bir müteahhit, 2008'den önce ihalesi gerçekleştirilen yapım işinde 100 liralık "beton çelik çubuğu ve hasır çelik" kullanımı için ocak-eylül döneminde aylık ortalama 20 lira, "köşebent, lama, sac, çelik boru" için 32 lira, "her çeşit profil demiri ile ray" için yaklaşık 7 lira ilave fiyat farkı alacak. Aylar itibariyle hesaplanan ilave fiyat farkı, demir fiyatlarında ani yükselişin meydana geldiği Nisan ayından itibaren artış gösteriyor.

"Düz venervürlü beton çelik çubuğu, hasır çelik" kullanımına yönelik en yüksek ek fiyat farkı ödemesi, yine 100 lira esas alındığında 56,44 TL ile Temmuz ayı içinyapılacak.

"Her çeşit profil demiri ile ray" için 26,88 TL ile eylül, "köşebent, lama, sac ve çelik boru" için de 43,69 TL ile ağustos, en yüksek ödeme hesaplanan aylar olacak.

Müteahhitlerin idareye başvurması gerekiyor

Ek fiyat farkı, Kamu İhale Kanununda yer alan fiyat farkı formülünün, fiyat artışını telafi edemediği koşullarda ödeniyor. Kararnameye göre, ilave fiyat farkı ödenebilmesi için kullanılan malzemenin fiyatında "beklenmeyen artışın olması" yeterli sayılmayacak.

İlavefiyat farkı formülüne göre yapılan hesaplamada, eksi (-) değer çıkmaması gerekecek. İlave fiyat farkı olarak ödenecek tutar, malzemenin piyasa fiyatındaki artış oranı ile fiyat farkı formülünde yer alan aynı döneme ilişkin Toptan Eşya Fiyatları Endeksi (TEFE) sektör endeksindeki değişim oranı arasındaki farkın, kullanılan malzeme tutarıyla çarpılmasıyla hesaplanacak.

Ek fiyat farkı uygulamasından yararlanmak isteyen müteahhitlerin, ihaleyi gerçekleştiren idareye başvurması gerekiyor. Fiyat farkı verilebilmesi için ihale dokümanında fiyat farkı verileceği yönünde hüküm bulunması şartı aranıyor.

Ancak ek fiyat farkı için ihale sözleşmesinde fiyat farkı verilmesine ilişkin hüküm bulunup bulunmadığına ya daihalenin yabancı para üzerinden sözleşmeye bağlanıp bağlanmadığına bakılmayacak. Sözleşme süresi sona eren ve idarenin izniyle cezalı çalışılan işlerde, ilave fiyat farkı verilmeyecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/muteahhitlere-ne-kadar-fiyat-farki-odenecek_65648.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!