Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Müteahhitlerin Libya'daki Teminat Problemi Çözülüyor

Yıllardır yılan hikâyesine dönen Türkiye ile Libya arasındaki teminat mektubu sorununda çözüme yönelik ilk adım atıldı. Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Libya Maliye Bakanı'nın Arap Türk Bankası'nın sermayesinin artırılarak teminat mektubunun bu banka üzerinden alınması teklifinde bulunduğunu bildirdi.

Zaman Gazetesi
Müteahhitlerin Libya'daki Teminat Problemi Çözülüyor

Yıllardır yılan hikâyesine dönen Türkiye ile Libya arasındaki teminat mektubu sorununda çözüme yönelik ilk adım atıldı. Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Libya Maliye Bakanı'nın Arap Türk Bankası'nın sermayesinin artırılarak teminat mektubunun bu banka üzerinden alınması teklifinde bulunduğunu bildirdi.

Buna göre Arap Türk Bankası'nın sermayesi artırılarak teminat mektubu bu banka üzerinden alınacak. Daha önce, Türkiye'den gelen teminatları kabul etmeyen Libya, ATB'ye hayır demeyecek. Tüzmen, 200 kişilik işadamı heyeti ile birlikte geldiği Libya'da ikili görüşmelerine dün de devam etti. Libya'nın eski Merkez Bankası Başkanı yeni Maliye Bakanı Maliye Bakanı Abdulhafız Zlitni ile yaptığı görüşme hakkında bilgi veren ve Bakan'la görüşmesinden sonra İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ile konuştuğunu belirten Tüzmen, "O da sıcak yaklaştı. Sorun tamamen ortadan kalkmasa da çözüme yönelik ilk adım atılmış oldu." dedi. Arap Türk Bankası'nda Libya devletinin yüzde 57, İş Bankası'nın ise yaklaşık yüzde 43'lük hissesi bulunuyor. Türk müteahhitlik sektörü Libya'da 2007'de 5 milyar dolarlık iş üstlenirken aynı rakam geçen yıl 2,2 milyar dolara geriledi. İskan ve Altyapı Projeleri Sekreteri Dr. Muhammed A.El Mabruk, konut sektörüne ülke olarak 150 milyar dolarlık kaynak ayırdıklarını dile getirerek, "Gelin sabit fiyatla ne kadar konut yapacaksanız yapın. Çünkü 200 bin konut açığımız var." dedi.

20 milyar dolarlık projeye Türk işadamları için davet

Libya İdari Merkezlerin Kalkınması ve Geliştirilmesi Teşkilatı Başkanı Ali İbrahim Dubeyba, 2009 yılı için 20 milyar dolarlık proje yatırımı yapacaklarını belirterek, kapılarını Türk şirketlerine açtığını söyledi. Türkiye'deki şirketlerin dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Libya'da da önemli projelere imza attığını aktaran Dubeyba, geçen yıl 3,8 milyar dinarlık iş alındığını kaydetti. Dubeyba, "Türk şirketleri uygulama konusunda güçlerini gösterdi. Hiçbir Türk şirketi, aldığı projelerde başarısız olmadığı için onları takdir ediyorum. Yeni işlerde de onları bekliyoruz. Daha fazla işbirliği içerisinde olmak istiyoruz. Türk şirketlerinin huyu mizacı Libya halkı ile uyuşuyor." diye konuştu.

Kuzey Afrika'nın en yüksek kulesi inşa ediliyor

Bakan Tüzmen, Libya'daki temasları kapsamında Türk inşaat şirketi Summa'nın şantiyesini de ziyaret etti. Tüzmen'e çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Summa Libya Genel Müdürü Enver Sayan, Türk mühendislerle birlikte Libya'ya Kuzey Afrika'nın en yüksek iş merkezi ve rezidansını yaptıklarını söyledi. Temelini 15 Mayıs 2008'de attıkları ikiz binanın 3 bin 500 metrekarelik alana kurulduğunu ve 148 metre uzunluğunda olacağını anlatan Sayan, 1 Eylül 2009'da açılışı gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Proje bedeli 100 milyon doları bulan inşaatın temeli için deniz seviyesinin sekiz metre altına inildi. 980 kişinin çalıştığı projede 36 bin metreküp beton, 8 bin ton demir kullanıldı. Her biri 52 bin metrekarelik kulelerin yapımındaki malzeme Türkiye'den getirildi.

Serbest ticaret anlaşması 1 Eylül'e kadar imzalanacak

Trablus'ta Libya Başbakanı El Bağdadi Ali el Mahmud ile görüşen Devlet Bakanı Tüzmen, Mersin-İskenderiye ve Libya Ro-Ro hattının kurulması yönünde mutabakata vardıklarını belirterek, Türkiye'nin bu sayede hem Libya hem de Sudan'la ticarette daha fazla pay alacağını aktardı. Tüzmen, Bingazi Serbest Bölgesi için destek olunacağını belirterek Libya Başbakanı El Mahmud'un devrimin 40. yılı için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı davet ettiğini aktardı. Tüzmen, "1 Eylül 2009'a kadar iki ülke arasında malların ve hizmetlerin serbest dolaşımını içeren Serbest Ticaret Anlaşması'nı sonuçlandırmayı planlıyoruz." dedi. Bakan Tüzmen, dünkü temasları sırasında iki ülke arasındaki yatırımların karşılıklı teşviki ve standardizasyonu anlaşmasını imzaladı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/muteahhitlerin-libyadaki-teminat-problemi-cozuluyor_68450.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!