Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Müzelerimiz İlgi Bekliyor

Tarihi eserlerin sergilendiği müzeler, hakettikleri ilgiyi görmüyor. Bursa Müzeler Derneği Başkanı Ahmet Erdönmez, müzelerin ne işe yaradığını

NTV-MSNBC



b>Tarihi eserlerin sergilendiği müzeler, hakettikleri ilgiyi görmüyor.
Bursa Müzeler Derneği Başkanı Ahmet Erdönmez, müzelerin ne işe yaradığının tam olarak bilinememesinin ve bir çok müzenin uzun süren onarım ve restorasyon çalışmaları nedeniyle kapalı olmasının, ilginin azlığında önemli rol oynadığını söylüyor.
Tarihi eserlerin yanı sıra güzel sanatları, doğa olaylarını ve el emeğini temsil eden örnekleri, kişilerin bilgi ve beğenisine sunarak, ‘kültürel’ bir yolculuk yapmalarını sağlayan müzeler, hakettikleri ilgiyi görmüyor.

ZİYARETÇİLER GÜN GEÇTİKÇE AZALIYOR
Türkiye’deki eski eserlerin ve sanat ürünlerinin en önemlilerini sergileyen Bursa’daki müzeler de bu ilgisizlikten nasibini alıyor. Müzeleri ziyaret eden kişi sayısının her geçen gün azaldığı kentte, 2001 yılında 69 bin 520 olan ziyaretçi sayısı, 2002 yılında 46 bin 490’a düştü. Bursa Müze Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, müzeleri 2001 yılında 487, geçen yıl da 418 yabancı turist ziyaret ederken, aynı dönemde müzelerden elde edilen gelir 2 milyar 783 milyon liradan 1 milyar 495 milyon liraya geriledi.
Bursa Müzeler Derneği Başkanı Ahmet Erdönmez, müzelerin ziyaretçi sayısının az olmasının iki nedeni bulunduğunu, bunlardan en önemlisinin, müzelerin ne işe yaradığının henüz tam olarak bilinememesi olduğunu söyledi. Birçok müzenin uzun süren onarım ve restorasyon çalışmaları nedeniyle kapalı olmasının da ziyaretçi sayısının az olmasında etken olduğuna işaret eden Erdönmez, şunları söyledi:
“Müzeler sahip çıkılması gereken eğitim kurumlarıdır ama nüfusu bir milyonu aşan Bursa’da müzelerin ziyaretçi sayısının toplam 50 bini bile bulmaması, onlara sahip çıkmadığımızı gösteriyor. Ne yazık ki müze gezme kültürümüz yok. Sadece ilköğretim okullarının öğrencilerine (bu müzedir) diye müzeleri gezdirmek çözüm değil. Önce öğretmen, müzenin ne işe yaradığını bilecek, eserler hakkında eğitilecek ki öğrencisini bilgilendirebilsin. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu sistemi kurması lazım.”

AİLE EĞİTİMİYLE İLGİLİ
Müze gezme kültürünün çocuk yaşta, anne babaların gayreti ve eğitimiyle kazanılabileceğini, bu nedenle önce ailelerin bu bilince kavuşmaları gerektiğini anlatan Erdönmez, çocuklarını müzelere götüren ailelerin bir süre sonra ‘müzelerin tiryakisi’ olacaklarını vurguladı. Erdönmez, anne babalara, “Çocuğunuzu, eşinizi, dostunuzu alın, pikniğe gider gibi ayda bir kere müzeye götürün” önerisinde bulundu. Erdönmez, müzelerdeki teşhirin de öğrencilere müzeyi sevdirmekten ve eserleri tanıtmaktan uzak olduğunu dile getirirken, eserlerin dizaynında, öğrencilerin bakmakla kalmayıp, onu inceleyeceği bir kompozisyon yaratılması gerektiğini söyledi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/muzelerimiz-ilgi-bekliyor_3035.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!