Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Nabucco Zirve Toplantısı Sona Erdi

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de toplanan Nabucco zirvesi, öğleden sonra yapılan kapalı toplantıyla sona erdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, toplantıda, Türkiyesiz bu projenin hayata geçirilemeyeceğinin herkes tarafından anlaşıldığını gördüğünü belirterek, "Artık boşa giden zamana yazık. Şimdiye dek biz bu projeyi hayata

CNN Türk
Nabucco Zirve Toplantısı Sona Erdi

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de toplanan Nabucco zirvesi, öğleden sonra yapılan kapalı toplantıyla sona erdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, toplantıda, Türkiyesiz bu projenin hayata geçirilemeyeceğinin herkes tarafından anlaşıldığını gördüğünü belirterek, "Artık boşa giden zamana yazık. Şimdiye dek biz bu projeyi hayata geçirmiştik" dedi.

Toplantıya, Türkiye, Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan'ın yanı sıra Nabucco'ya üye ülkeler dışındaki Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Irak, Mısır ve Gürcistan'ın üst düzey temsilcileri de katıldı. Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Bulgaristan'ın Başbakan düzeyinde temsil edildiği toplantıya, Azerbaycan'ı Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye'yi ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler temsil etti.

Budapeşte'deki Macaristan Parlamentosu'nda bu sabah başlayan toplantı öğleyin sona erdi. Daha sonra katılımcılar, parlamento binası içinde aile fotoğrafı çektirdi. Toplantının öğleden sonra Budapeşte Bilimler Akademisi'nde devam eden bölümüne ise basın mensupları alınmadı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Nabucco projesinin can damarının Türkiye olduğunu katılımcılara açık bir şekilde anlattığını, Türkiyesiz bu projenin hayata geçirilemeyeceğinin herkes tarafından anlaşıldığını gördüğünü söyledi. Bakan Güler, "Artık boşa giden zamana yazık. Şimdiye dek biz bu projeyi hayata geçirmiştik. Bir an önce, başta AB olmak üzere, gereken bütçenin ortaya çıkarılarak projenin hayata geçirilmesi şart" dedi.

Güler: "Görüşmeler çok verimli geçti"

Daha sonra, THY'nin tarifeli Budapeşte-İstanbul seferi ile İstanbul'a dönen Güler, Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, yaptıkları görüşmelerin çok verimli geçtiğini belirtti. Nabucco'nun artık sadece Verdi'nin operası değil, hızla gerçeklik kazanan, çok önemli, dev bir enerji projesi olduğunu ifade eden Güler, "Bu görüşmeden sonra bu, bir parça daha ortaya çıktı, bu net bir şekilde ortaya çıktı ve hızla gerçeklik kazanıyor. Burada Türkiye'nin ortaya koyduğu net tutum, bir defa daha etkisini gösterdi" diye konuştu.

Güler, Türkiye'nin burada çok önemli bir ortak olduğunu ve bu projenin üçte ikisinin Türkiye topraklarında gerçekleşeceğini vurgulayarak, "Buradaki açık, net tutumumuz, sayın Başbakanımızın açıklamalarıyla, siyasi irade olarak net bir şekilde ortaya konmasıyla, etkisini açık bir şekilde ortaya koydu" dedi. Daha önce Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC), Şahdeniz, Türkiye-Yunanistan-İtalya boru hattı projelerini, yeraltı depolarını başarıyla gerçekleştiren bir devlet olarak, burada ağırlıklarını net bir biçimde gösterdiklerini dile getiren Güler, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Diğer ortaklar da diğer paydaş ülkeler de bunu çok iyi değerlendirdiler. Bütün değerlendirmelerde, konuşmalarda bu açık bir şekilde ortaya kondu. Ben de yaptığım konuşmada, 'artık zamana karşı bir yarış içinde olduğumuzu, sözle vakit kaybetmememiz gerektiğini ve bu projeyi süratli bir biçimde uygulamaya koymamız gerektiğini' vurguladım. Ayrıca 'proje başlayana kadar da bizim mevcut network'ümüzden, boru hatlarımızdan da yararlanabileceklerini' kendilerine ifade ettik. Dolayısıyla proje hızlı bir biçimde gerçekleşiyor. Hükümetlerarası anlaşma taslağını biz ortaklara vermiştik. Onlar da değerlendirmelerini yapıyorlar. Eğer süratli bir şekilde bu değerlendirmeleri bitirirlerse, biz bu yılın ilk yarısında İstanbul'da hükümetlerarası anlaşmayı imzalayabileceğiz. Bu daveti de onlara açık bir biçimde ifade ettim, belirttim. Dolayısıyla çalışmalarımız sürüyor. Geniş bir katılımla gittiğimiz Budapeşte'deki toplantıda bu projenin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi hepimizi gayet tabii ki mutlu ediyor."

Güler, "Budapeşte'deki toplantıda İran neden yoktu?" şeklindeki bir soru üzerine, "Toplantıda İran ve Rusya yoktu. Onun nedenini ev sahibi hükümet biliyor. Mısır ve Irak toplantıdaydı. Onlarla bu proje ayrıca değerlendirilecek" diye konuştu.

"Avrupa Komisyonu'ndan projenin finansmanına ilişkin olumlu bir açıklama gelmedi. Bu konuda bir karamsarlık söz konusu mu?" sorusu üzerine Güler, "Toplantıda uluslararası bankalar ve kuruluşlar da vardı. Onlar da konuşmacı olarak projeyle ilgili görüşlerini ifade ettiler ve bu projeyi desteklediklerini, tıpkı Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) projesi gibi, bu projenin de hızlı bir şekilde gerçekleştirileceğini ifade ettiler ki, ortaklar çalışmalarını bir an önce yapsınlar diye. Düşüncelerini böyle bildirdiler. Zaten biz orada BTC ve Şahdeniz projelerini aynı zamanda çevreci bir yaklaşımla gerçekleştirdiğimizi belirttik. Onlar da bizim tecrübemizden, bilgimizden ve BOTAŞ'ın güçlü şirket yapısından yararlanacaklar" dedi.

Bakan Güler, "Bu proje, AB'ye girişte yaşanan bazı sıkıntıların önünü açacak mı?" sorusuna da, "Bu proje sadece ticari ve teknik bir proje değil, aynı zamanda bir sorumluluk projesidir. Çünkü enerji başka bir şeye benzemiyor. Özellikle yokluğunun gündelik hayattaki etkilerini hepimiz yakından geçmişte gördük. Bu bakımdan Türkiye burada sadece kendi arz güvenliğini değil, Avrupa'nın da enerji arz güvenliğinden kendini sorumlu hissediyor. Bundan dolayı biz güçlü ve büyük projeleri bitiren başarılı yapımızla bu projeyi de bitirerek, Avrupa'nın arz güvenliğine katkıda bulunacağız. Onların 3 kaynaktan aldıkları doğalgaza, Türkiye üzerinden dördüncü kaynağı gerçekleştireceğiz" yanıtını verdi.

Toplantıda, projeyle ilgili genel bir mutabakatın sağlanıp sağlanmadığına ilişkin soru üzerine de Güler, "Gayet tabii sağlandı. Bu toplantının temel amacı teoriden pratiğe geçmek üzere detayların görüşülmesiydi. Bunu büyük ölçüde yaptık. Sadece Avrupa'nın Nabucco güzergahındaki ülkeler değil, Balkan ülkeleri de bu projeden yararlanabilecek" dedi.

Türkiye'deki doğalgaz fiyatlarında yapılacak indirimin ne zaman açıklanacağına ilişkin soru üzerine de, Bakan Güler, doğalgaz fiyatlarıyla ilgili hesaplamaların devam ettiğini, ay sonuna kadar her gün değerleri hesaba kattıklarını, açıklamayı daha sonra yapacaklarını kaydetti.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3  |   4
http://www.yapi.com.tr/haberler/nabucco-zirve-toplantisi-sona-erdi_66176.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!