Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

NASA Uzmanı Türkiye'yi Uyardı!

NASA uzmanı Dr. Timothy Hall “Şiddetli hava olaylarını şehirlerde daha çok yaşayacaksınız; nedeni betonlaşma” açıklamasıyla Türkiye'ye önemli uyarılarda bulundu.

yapi.com.tr
1 NASA Uzmanı Türkiye'yi Uyardı!

NASA'nın “şiddetli hava olayları” uzmanı Dr. Timothy Hall, özellikle İstanbul'da yaşanan dolu, fırtına, sel gibi olayları Habertürk’ten Nalan Koçak'a yorumladı. Dr. Hall, ani ve şiddetli hava olaylarının bir nedeninin küresel ısınma olduğunu söyledi.

“Türkiye ve Dünyada Aşırı Hava Olaylarının Sıklığı Artıyor”
Daha sıcak atmosfer buhar formunda daha çok su tutuyor. Yani havada yağışa dönüşebilecek daha çok su bulunuyor. Bu da şiddetli yağışlara neden oluyor. Önemli olan nokta şu: Bu, ortalama daha çok yağış demek değil. Hatta bazen daha az bile yağabiliyor. Fakat yağdığı zaman adeta bardaktan boşalıyor. ABD'deki olaylar konusunda daha çok şey biliyorum ama sadece Türkiye değil, dünyanın pek çok yerinde de bu tür hava olaylarının sıklığı artıyor.



“Isı Dalgalanmaları Yaşanıyor”
Uç noktada sıcaklık dalgaları da işin bir başka boyutu. Dünyanın hiçbir yeri sürekli aynı ortalama sıcaklıkta olmuyor. Bazen daha sıcak, bazen daha soğuk. Bazı bölgelerde daha sıcak, daha da sıcağa dönüşüyor. Bu noktada da sıcak hava dalgaları yaşanıyor. Dalgalanmaların sıklığında da artış var. Mesela şu anda New York'ta, Hindistan'da, Pakistan'da ve Japonya'da sıcaklıklar çok fazla.

“Küresel Isınma Daha Çok Nem Demek”
Küresel ısınma sonucunda daha sıcak hava daha çok su buharı tutar. Ve nem, gök gürültülü sağanak yağışı körükler. Bir tür geribesleme döngüsü yaşanıyor. Özeti şu: Su buhar formunda yoğunlaşıyor, rüzgarlar hızla bir araya geliyor, hava hızla yükseğe çıkıyor, buhar soğuyor ve yağmur olarak düşüyor. Yağdığında da daha çok ısıya neden oluyor. Ortaya çıkan ısı havanın yükselmesine neden oluyor. Ve bu döngü devam ediyor. Döngü güçlendikçe şiddetli gök gürültülü sağanak yağışa neden oluyor. Uzun lafın kısası havada ne kadar çok buhar olursa, şiddetli hava olaylarının olasılığı artar.

“Denizlerinizde Fırtına ve Hortumlar Artacak”
Korkuyorum ki özellikle Akdeniz kıyılarınızda fırtına ve buna benzer olaylar artacak. Tabii ki Meksika Körfezi'ndeki gibi dev fırtınalardan ya da hortumlar bahsetmiyorum ama aşırı hava olaylarında artış olacağı bir gerçek. Tabii bunlar deniz seviyesini artırabilir ve kıyılarda sele neden olabilir. Bir gün günlük güneşlik bir havaya uyanıyorsunuz. Öğlen aniden fırtına başlıyor... Bir bakıyorsunuz aracınız dolu yüzünden mahvolmuş. Bakın tüm dünyada böyle, sadece Türkiye değil, tüm bu garip diye nitelenen hava olaylarının sıklığı arttı.



“Küresel Isınmanın Etkileri Artık Kapımızda”
Küresel ısınmanın sonuçlarını artık günlük hayatımızda. 10 yıl önce herkes eriyen buzullardan bahsediyordu ama artık etkileri kapımızda.

“Şehirlerde Daha Çok Hissediliyor, Nedeni Betonlaşma”
Pek çok şehirde sel ve su baskınlarının nedeni aşırı yağıştan çok beton. Toprak aşırı yağışın çoğunu emiyor. Ama toprak yerine beton ya da asfalt koyarsanız su birikir. Aynı şey ağaç ve diğer bitkiler için de geçerli. Bunlar sadece yağışı kontrolde değil, zemini soğutmakta çok önemli görev üstleniyorlar. Şehirlerin bir diğer sorunu koyu rengin hakim olması, asfalt gibi. Bunlar ısıyı yansıtmak yerine emiyor. Tüm bu bahsettiğim faktörler küresel ısınmanın etkilerinin şehirlerde daha çok hissedilmesine neden oluyor.

“Çatıları Bile Yeşillendirmek Gerek”
Yeşili artırmalıyız, yapılaşmayı yeşil alanlara göre dizayn etmeliyiz. En basitinden çatıların rengini daha açık yapmalıyız, beyaz gibi. Amaç ısıyı yansıtmak... Hatta çatıları bile yeşillendirmeliyiz. Tabii ki araçlardaki emisyonu azaltmalıyız.

http://www.yapi.com.tr/haberler/nasa-uzmani-turkiyeyi-uyardi_167091.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • Doğruya söylenecek söz yok. Mr. Hall'in söylediklerinin eksiği var fazlası yok. Maalesef başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde planlama ve şehircilik anlayışından uzak bir yapılaşma var. Sanırım arsa spekülatörleri ve rant için. Belki işin içinde belediye çalışanları ve planlamacılar da var, bilemiyorum. Ama bu kadar göz göre göre bir betonlaşma ve çarpık yapılaşma, alt yapısı neredeyse sıfır olan bu kentlerde olan tabiat olayları yine de son derece az. Önümüzdeki yıllar tedbir alınmazsa büyük felaketler yaşanabilir. YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!