Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Necati İnceoğlu YEM'de "Mekanın Serüveni"ni Anlattı

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü'nde yürütülecek olan 2009/2010 güz yarıyılı "Mimari Tasarıma Giriş Stüdyoları"nın (MTG) ilkine Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) ev sahipliği yaptı. YTÜ Mimarlık Bölümü Bilgisayar Ortamında Tasarım (BOT) Bilim Dalı tarafından düzenlenen ve YTÜ birinci sınıf öğrencileri ile farklı okullardan

yapi.com.tr
Necati İnceoğlu YEM'de "Mekanın Serüveni"ni Anlattı

B> Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde yürütülecek olan 2009/2010 güz yarıyılı “Mimari Tasarıma Giriş Stüdyoları”nın (MTG) ilkine Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) ev sahipliği yaptı. YTÜ Mimarlık Bölümü Bilgisayar Ortamında Tasarım (BOT) Bilim Dalı tarafından düzenlenen ve YTÜ birinci sınıf öğrencileri ile farklı okullardan konuk öğrencilerin katılım gösterdiği etkinliğe, konuşmacı olarak da Necati İnceoğlu katıldı.



YEM’in hizmetleri hakkında kısa bir bilgilendirme ve karşılama sunumunun ardından söz alan BOT öğretim görevlisi Şebnem Yalınay Çinici, MTG stüdyolarının planlanan içeriği ve işleyişi hakkında bilgi verdi. Öğrencilere, alışık oldukları eğitim sisteminden farklı gelişecek bir program ile karşı karşıya olduklarını anlatan Çinici, gruplar halinde çalışarak herkese tek tek ulaşabilmeyi hedeflediklerini söyledi. Tasarım becerilerinin geliştirilmesi için yapılacak portfolya hazırlama, dönem sergisi oluşturma gibi faaliyetlerin stüdyo içindeki çalışmalarla sınırlı kalmayacağını da sözlerine ekleyen Çinici, öğrencilere geziler düzenleyeceklerini müjdeledi. Çinici, mimar adaylarına dönem başlıkları ve akışı hakkında da bilgi verdi.



Toplantının konuk konuşmacısı olan deneyimli mimarlık eğitmeni ve eski BOT Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Necati İnceoğlu ise, “Mekanın Serüveni” başlıklı konuşmasında “Mekan nasıl oluşur?”, “Mekanın amacı nedir?” ve “Mekan bize neler söyler?” gibi soruların cevaplarını öğrencilerle birlikte aradı.

“Mekan hakkında hazır bir tanım beklemeyin. Mimarlıkta hiçbir şeyi olduğu gibi alıp kullanamayız” diyen İnceoğlu, “hayat”, “semt pazarı”, “çadır” gibi mekansal oluşumlara dair örnekler paylaşarak öğrencilerin gördüklerini tanımlamalarını istedi. Aynı zamanda Pantheon’dan Mısır piramitlerine, Ayasofya’dan Barselona Pavyonu’na çok çeşitli mimari ikonu da öğrencilerle paylaşan İnceoğlu’nun sunumu, soru-cevap kurgusunda yoğun bir öğrenci katılımı ile ilerledi.



Mekanı tanımlayabilecek çeşitli ögeleri düşünmeye sevk eden İnceoğlu; insan, kuşatılmışlık, zaman ve ışık gibi faktörlerin mekansal ve kentsel deneyimi nasıl şekillendirdiğine ve yapının verdiği anıtsallık hissinden geçişli iç-dış mekan kurgusuna doğru uzanan süreçte mekanların niteliklerinin nasıl farklılaşabildiğini örnekledi. Böylelikle “kamusal mekan”-“özel mekan”, “açık-yarı açık-kapalı mekan”, “kentsel mekan”, “zaman-mekan”, “deneyim-mekan” gibi kavramlara da değen İnceoğlu, mekan olarak betimlediğimiz “yer”in hangi uçları temsil edebileceğine dair bir fikir vermiş oldu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/necati-inceoglu-yemde-mekanin-seruvenini-anlatti_72912.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!