Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Nemrut Malatya ile Adıyaman'ı Yine Birbirine Düşürdü!

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın geçen haftaki Nemrut gezisi, küllenen bir tartışmayı yeniden alevlendirdi. Nemrut'ta incelemelerde bulunan Günay, dağa çıkan Malatya yolunun zirveye kadar ulaşmasına tepki gösterdi. Günay'a Malatyalılar epey içerledi. Yerel gazeteler, olayı günlerce manşetlerine taşıdı. Malatya'dan yapılan haberlere Adıyaman basını

Zaman PAZAR
Nemrut Malatya ile Adıyaman'ı Yine Birbirine Düşürdü!

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın geçen haftaki Nemrut gezisi, küllenen bir tartışmayı yeniden alevlendirdi. Nemrut'ta incelemelerde bulunan Günay, dağa çıkan Malatya yolunun zirveye kadar ulaşmasına tepki gösterdi. Günay'a Malatyalılar epey içerledi. Yerel gazeteler, olayı günlerce manşetlerine taşıdı. Malatya'dan yapılan haberlere Adıyaman basını da cevap vermekte gecikmedi. İki kent, yine Nemrut yüzünden karşı karşıya geldi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın geçen haftaki Nemrut ziyareti, küllenen bir tartışmayı yeniden alevlendirdi. Nemrut'un zirvesinde incelemelerde bulunan Günay, dağa çıkan Malatya yolunun zirveye kadar ulaşmasına tepki göstermişti. "Burası koruma altında olan turistlik bir bölge. Bu yol, tarihi eserlere zarar veriyor. Gerekirse bu yolu tahrip edip Adıyaman yolunun seviyesine indirmek gerek." dediği rivayet edilen Günay'ın sözlerine içerleyen Malatyalılar, ayağa kalktı. Yerel gazeteler, olayı günlerce manşetlerine taşıdı. 'Bakan Günay'ın Malatya ile ne problemi var?', 'Yapıcı adım atmıyor', 'Bakan'a yakışmadı', 'Gerekirse dağın tepesine otoban yaparız!' şeklinde başlıklarla tepkilerini ortaya koydu. Malatya'daki sivil toplum kuruluşları da ardı ardına açıklamalar yaptı. Adıyamanlılara, 'Bir daha kayısı toplamaya gelmeyin' diyenler bile oldu.

Malatya'dan yapılan bu haberler karşısında Adıyaman basını da boş durmadı. 'Malatyalıların etekleri tutuştu', 'Çok istiyorlarsa heykelini evlerine yollayalım' diyen Adıyamanlılar, komşularını daha da kızdırdı. Yıllardır süregelen 'Nemrut Dağı kime ait?' polemiği, son olaylarla yeni boyut kazandı. İki kent de milletvekillerini de devreye sokarak üstünlük sağlamaya çalışıyor. Ancak Malatyalı milletvekillerinin Ertuğrul Günay'a yazdığı mektup Bakan'a geri adım attırmadı. Olayın Başbakan Erdoğan'a kadar gittiği konuşuluyor. Yerel bir televizyona canlı yayına bağlanan Bakan'ın Malatyalıların gönlünü alması bekleniyordu. Ancak Günay, "İller arasındaki çekişmeler, iller arasındaki basın polemikleri, politikacılar arasındaki karşılıklı atışmalar beni hiç ilgilendirmiyor. Sözlerimin arkasındayım. Bölge SİT alanı, tarihi eserler zarar görüyor." diyerek, Malatyalıların heveslerini kursaklarında bıraktı.

Bu tartışmalar üzerine önce Malatya'ya, daha sonra da Adıyaman'a gittik. Yetkililerle görüştük, halkı dinledik. Ama işin içinden biz de çıkamadık; çünkü kimse 'Benim yoğurdum ekşi' demiyor! Malatya ile Adıyaman arasındaki bu dargınlık, uzun yıllar süreceğe benziyor.

Adıyaman'a 60, Malatya'ya 10 bin Nemrut turisti geliyor

Adıyaman'ı ve Malatya'yı ziyaret edip konuyu dolandırmadan 'Nemrut Dağı'na getirince yüzlerdeki ifade birden değişiyor. 80'lı yılların sonunda dağa yol açan Malatya'nın bu hamlesi tartışmaların başlamasına neden olmuştu. Yeni açılan yolla birlikte 'Nemrut'a çıkmak için önce Malatya'ya mı, yoksa Adıyaman'a mı uğramalı?' sorusu sürekli gündemde. Ancak aradan geçen süre içerisinde Adıyaman'dan turizm açısından ipi açık ara göğüslemiş. Özellikle Kâhta'da turizm üzerine kurulan bir sektör oluşmuş. İlçenin nüfusu artmış ve yeni oteller açılmış. Baharla birlikte ilçede esnaf da bayram yapmaya başlıyor. Nemrut'a Adıyaman yolunu kullanarak yılda 60 bin, Malatya yolundan ise 10 bin turist çıkıyor. Dağ, iki ile de neredeyse aynı uzaklıkta. Turistler, Adıyaman'a yılda 100 milyon TL civarında bir para bırakıyor. Adıyaman'dan düzenlenen turlarda Karakuş tepesi, Cendere köprüsü ve eski Kahta Kalesi de gezdiriliyor.

Nemrut, Adıyaman ismiyle özdeşleşmiş adeta. Türkülere konu olmuş. İşte bu durum Malatyalıları, Nemrut konusunda daha istekli hale getiriyor. Bütün bu tartışmalarla birlikte paylaşılamayan Nemrut Dağı'na iki şehirden de çıktık. Malatya'nın yolu Nemrut'a 50 metreye kadar uzanıyor. Adıyaman'dan gitmek için ise Kahta'dan geçmek gerekiyor. Bunun için sabah 4'te Kâhta'dan yola koyuluyoruz. Dağın eteğinde küçük bir kafe var. Burada çay içip dinlenebiliyorsunuz. Daha sonra yaklaşık 1 kilometre boyunca dik merdivenleri tırmanıyorsunuz. Adıyaman yolunu kullanarak gelen toplam 50 kişilik bir grupla zirveye ulaşıyoruz. Hava çok soğuk. Çok erken gelenler battaniyelerine sarılmış, güneşin doğmasını bekliyor. Ama hava bulutlu olduğu için ziyaretçilerin hevesleri kursaklarında kalıyor. Malatya yolunun son noktasında sadece bir araba göze çarpıyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/nemrut-malatya-ile-adiyamani-yine-birbirine-dusurdu_73692.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!