Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Nevşehir Kalesi için “Yenileme” Kararı

Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Nevşehir Kalesi ve çevresini kapsayan bölge, "Yenileme Alanı" olarak belirlendi.

yapi.com.tr
Nevşehir Kalesi için “Yenileme” Kararı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, “Nevşehir Kalesi ve çevresini kapsayan ve ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın yenileme alanı olarak belirlenmesine, 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların yenilenerek korunması ve yaşatılarak kullanılması hakkında kanunun 2. madde gereğince karar verilmiştir.” denildi.

BirGün’de yer alan habere göre; “yenileme” çalışması adı altında yapılacaklara ilişkin detay verilmemesi ise kentsel dönüşüm adı altında yıkılan tescilli binaları ve temizlik adı altında tahrip edilen tarihi dokuyu akıllara getirdi.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile Nevşehir Belediyesi işbirliğinde hayata geçirilen Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 2014 yılı sonunda 5 bin yıllık bir yeraltı kenti ortaya çıktı. Hemen ardından başlayan kentsel dönüşüm kapsamında alanda 11 adet tescilli bina yıkıldı.

Nevşehir’in kale yapısı iktidarın kararı doğrultusunda 1. Derecede Arkeolojik Sit Alanı’ndan üçüncü dereceye indirildi. Daha sonra da bölgede Nevşehir Belediyesi “tünel ve kaya oyuklarının temizlenmesi” adı altında bir ihaleye çıktı."Temizlik” adı altında bir kazı yapıldı. Tarihi doku zarar gördü.

Belediye Başkanı Rasim Arı, kararı turizme açılmak için bir ‘fırsat’ olarak değerlendirirken ekoloji örgütleri ise tepki gösterdi. Bölgede betonlaşma ve otelleşmenin önünün açılacağına dikkati çeken ekoloji örgütleri, bölgenin talan edileceğine ve peşkeş çekileceğine ilişkin kaygılı olduklarını paylaştı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/nevsehir-kalesi-icin-yenileme-karari_177002.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!