Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

''Nükleer Güç Santrallerinin Yapımı ile Alakalı Kararımızda Hiçbir Eksilme Yok. Aynen Devam Ediyor''

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''2023 yılında dünyanın ilk 10 ülkesi arasında olma hedefine enerji sektörü ile alakalı bütün yatırımları ortaya koyarak katkıda bulunmak istiyoruz'' dedi.

yapi.com.tr / AA
''Nükleer Güç Santrallerinin Yapımı ile Alakalı Kararımızda Hiçbir Eksilme Yok. Aynen Devam Ediyor''

Foto: Hızır Hacısalihoğlu (AA)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Deriner Barajı üzerinde, hava hattından incelemelerde bulundu. Yıldız, eşi Selma, çocukları Ömer, Hayrullah ve Habibe Yıldız, Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu ve diğer yetkililer ile 28 ton kaldırma kapasiteli hava hattındaki demir kafesin içine binerek, 270 metre yükseklikten, Deriner Barajını havadan kuş bakışı inceledi ve DSİ 26. Bölge Müdürü Muammer Keleş'ten bilgi aldı.

Yıldız, incelemenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, tüm görülenlerin ülkenin milli değerleri olduğunu belirterek, ''Bu ülkenin yağmuru, aldığı kar bütün su hareketleri yerli kaynaklarımız. Bundan yararlanabilmemiz lazım. Deriner Barajı da bunlardan bir tanesidir. Türkiye'nin şu andaki enerji ihtiyacının neredeyse yüzde 1'ini buradan elde edeceğiz. Yaklaşık 35-36 şehrin müstakil olarak tek başına daha fazlasını karşılayabilecek bir oranda enerjiden bahsediyoruz'' dedi.

''Yapmadığımız yerli kaynağın yerine bilmemiz lazım ki ithal kaynaklar, doğal gaz kaynaklarını alıyoruz'' diyen Yıldız, cari açığın arttığı ve ithalata olan bağımlılık düşünüldüğünde bu tür yapılan barajların mutlaka gerekli olduğunu söyledi.

Bir kısım vatandaşların bilmedikleri halde HES'lere karşı çıktığını gördüğünü ifade eden Yıldız, şöyle dedi:

''Spekülatif davrananları, maksatlı davrananları hariç tutuyorum. Bugün bilmemiz lazım ki bir kısım çevre koşulları ve yeşili gerçekten tahrip eden projeler haricinde, onlara biz de müdahil oluyoruz. Çok aşırı çevre ile sıkıntılı olan projeler varsa orada bir daha elden geçmesi gerekiyor. Bu konuyla ilgili bakanlığımız zaten ilgileniyor. Ama onun haricinde eğer biz su kaynaklarımızı Türkiye'ye kazandırmazsak yerli oranımızı arttırmamış oluruz. Bu da doğru bir iş olmaz. Bilmeden bazen karşı çıkan vatandaşlarımızın aslında doğal gaz ithalatını desteklediklerini bilmeleri lazım. Bizim mutlaka yerli kaynaklarla alakalı payımızı artırmamız gerekiyor. Safiyane duygularla zaman zaman karşı çıkanların, tekrar bu ülkenin kalkınmasına katkı koyacak böyle bir yerli kaynağa karşı durmamaları gerektiğini söylerim, tavsiye ederim. Bazı maksatlı arkadaşlara da mesajım şu: Onların karşı çıktığı böyle HES, nehirler falan değil, ülkenin kalkınmasıdır. Bir kısım ideolojik davrananlar vardır. Bunu gördüğümüzü, bildiğimizi bu arkadaşların da bilmesi lazım. İdeolojik nedenlerle bu ülkenin kalkınmasına karşı çıkanların her zaman karşısında olacağız.''

Bakan Yıldız, 2023 yılında dünyada ilk 10 ülkesi arasında olma hedefine enerji sektörü ile alakalı bütün yatırımları ortaya koyarak katkıda bulunmak istediklerini vurgulayarak, ''Türkiye'nin büyümesi, değişmesi, gelişmesinde enerji sektörü olarak gerisinde kalmamak istiyoruz. Bizim yapacaklarımız da inşallah gün geçtikçe daha da artacak'' diye konuştu.

Enerjinin yüzde 5-6'sı Artvin'den karşılanacak

Deriner Barajının bir mühendislik harikası olduğunu, 2,3 milyar kilovatsaat civarında yalnızca bu santralden elektrik üretileceğini bildiren Bakan Yıldız, şöyle devam etti:

''Artvin enerji kaynakları çok zengin bir ilimiz. Bütün bu HES'ler devreye girdiğinde Türkiye'nin en az yüzde 5, yüzde 6 enerji tüketimini karşılayacak bir enerji kaynağımız olacak. O yüzden hep beraber buna sahip çıkmaya davet ediyorum.

Ne oldu şimdi burada, dağlar tıraşlandı, coğrafya değişti. Birçok değişiklik yapıldı. Buraya ülke parasını harcıyor. Vergilerden topladığımız paralarla burada bu yatırımları yapıyoruz. Niçin? Hem Türkiye'nin büyümesini karşılayacağı için, hem de yerli kaynak olduğu için. O yüzden bu yatırımlara sahip çıkmamız lazım. Eğer biz burada bir ağaç kesiyorsak, bilin ki 10 tane ağaç dikiyoruz demektir. Daha fazlası dikiliyor demektir. Aynen zeytinliklerde olduğu gibi. AK Parti hükümetleri zamanında biz, Türkiye'yi 90 milyon zeytin ağacıyla birlikte devraldık. Şu anda 160 milyon adetten fazla zeytin ağacımız var. Biz yeşil oranını artırmış bir hükümetiz. Bu tarzda çevrenin istikrarını sağlıyoruz. Çevre hassasiyetleri azalmış değil, tam tersi artmış durumda. Ama çevreye olan hassasiyetlerimiz bu tür enerji yatırımlarını yapmaya mani değil. Bunların hepsi ülkenin kaynağı. Çevresi, yeşili, sit alanları, tabiat varlıkları, tarihi varlıkları... Ama aynı zamanda enerji kaynakları da... Yani bu ülkenin zenginliği arasında çevresi, yeşili var da, enerji kaynakları yok değil ki. O yüzden bu sulara sahip çıkmamız lazım. Görüyorum 'Anadolu'yu verdirmeyiz' diyenlerin aslında gerçek sahiplerine karşı bu suyu savunmaları lazım. Böyle bir bilinci, şuuru mutlaka onlara da aktarmamız lazım.''

Nükleer santral yapımı

Bakan Yıldız, bir gazetecinin nükleer santrallerle ilgili son gelişmelerin neler olduğu yönündeki sorusu üzerine, nükleer güç santrallerinin yapımı ile alakalı kararlarında hiçbir eksilme olmadığını, aynen devam ettiğini vurgulayarak, ''Tabi ki Japonya'dan kaynaklanan kazanın, felaketin bize tesiri olmadı değil. Zaman açısından bize tesiri oldu. Bizim programladığımızdan en az 6 ay, bu programımızı aksattık. Ama biz inşallah hem Mersin'de Akdeniz'de, hem de Karadeniz'de Sinop'ta bu santrali yapacağız. Eğer Japonya olursa Japonya. Olmazsa bir başka ülkenin firmasıyla biz bunu inşallah gerçekleştireceğiz. Japonya'nın yaşadığı felaketten sonra onların da hükümet programında, nükleer güç santralleri yapımıyla alakalı yurt dışındaki operasyonlarında bir değişiklik olmadı. Onlar da bunu yapma niyetlerinin olduğunu söylediler. Hatta bu hafta içerisinde tekrar bir görüşme yapacağız'' diye konuştu.

Bakan Taner Yıldız, elektrik üretimi yapılan Artvin'e ucuz elektrik verilmesinin gündeme gelip gelmeyeceği yönündeki soru üzerine de şu anda ucuz elektriğin söz konusu olmadığını söyledi.

Türkiye'deki bütün kaynaklarda, Şanlıurfa'da, Menderes'te, İzmir'de elektrik üretiliyorsa Artvin'in de bunda hissedar olduğunu dile getiren Yıldız, şunları söyledi:

''Bir havuz bu. Türkiye'nin komple bütün enerji yatırımlarını tek havuzda topluyoruz ve buradan dağıtıyoruz. Tabi ki bir başka konu da istihdam. Bir başka ildeki de diyebiliyor ki ben de Artvin'de çalışsam. Biz diyoruz ki yok. Sadece Artvin'deki işsizlerimizin buradan faydalanması lazım. Önce buradaki istihdamın desteklenmesi lazım. Varsa ihtiyaç diğer illerden alırız. Yani bu bir denge. Nimetleriyle, külfetleriyle bir denge. Bu barajın her ilin milletvekili, her ilin siyasileri kendi ilinde yatırım yapılmasını ister. Oradaki işsizliği daha da azaltabilsin diye. Biz Türkiye'nin bütün enerji kaynaklarını bir havuza biriktirip oradan dağıtıyoruz. İnşallah bu fiyatları da yerli kaynaklarımızı yaptıkça rahatlatacağımızın inancındayım.''

ETİKETLER: kurum enerji
http://www.yapi.com.tr/haberler/nukleer-guc-santrallerinin-yapimi-ile-alakali-kararimizda-hicbir-eksilme-yok-aynen-devam-ediyor-_88918.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!