Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Nükleer Santralde Düğümü Çözen Üç Madde

Türkiye ile Rusya arasında yoğun görüşmelerin yapılmasına sıkı pazarlıkların yapılmasına sebep olan nükleer santrale ilişkin bir şirket geçtiğimiz 13 Aralık’ta kuruldu. Kurulun proji şirketi, santralin sorumluluğunu üstlenecek. Söz konusu şirket, 60 yıl boyunca santralin güvenliği, personel eğitimi ve kullanımından sorumlu olacak. Analistler Rus

Radikal Gazetesi
Nükleer Santralde Düğümü Çözen Üç Madde

Türkiye ile Rusya arasında yoğun görüşmelerin yapılmasına sıkı pazarlıkların yapılmasına sebep olan nükleer santrale ilişkin bir şirket geçtiğimiz 13 Aralık’ta kuruldu. Kurulun proji şirketi, santralin sorumluluğunu üstlenecek. Söz konusu şirket, 60 yıl boyunca santralin güvenliği, personel eğitimi ve kullanımından sorumlu olacak. Analistler Rus şirketin Mersin Akkuyu’da kuracağı santalin üç noktada önemli avantajlara sahip olduğunu söylüyor.

Bunlardan ilki güvenlik. Söz konusu santral projesi en yeni teknolojiye dayalı bir biçimde kurulacak. İkinci önemli husus fiyat. Yapılan sıkı pazarlıklar sonrası 12,6 cent/Kws seviyesine çekilen fiyat en makul fiyat olarak değerlendiriliyor. Yine santralın inşaası ve sonrasında Türkiye’den çalışacak binlerce kişi için yeni bir istihdam kapısı da öne çıkmış olacak.

Santral projesinde müteahitlik hizmeti verecek şirketlerin önemli bir kısmı da yine Türkiye’den firmalar olacak. Ayrıca projenin finanmsanı konusunda da önemli adımlar atılımış durumda. Rus tarafı finansman ile ilgili bütün garantileri vermiş durumda. Projenin finansmanına ilişkin Rusya’nın VTB bankası, 10 milyar dolarlık finansman paketi üzerinde son hazırlıklarını yapıyor.

Aynı projeler Çin'de Hindistan'da var

Nükleer santralin güvenliğine dair kamuoyunda oluşan güvenlik kaygısının da yersiz olduğu ifade ediliyor. Analister Rusya’nın kendi dizaynlarını kullanarak nükleer santrallerini dünyanın diğer ülkelerinde inşa etmeye devam ettiklerini anlatarak şunları ifade ediyor: “Projeler arasında Bulgaristan, Çin ve Hindistan’da yapılan santraller yer alıyor.

İran’da da bir santralin inşaatı söz konusu. İran’da 36 yıl sonra böyle bir santral yapılıyor. Yine su yıl içinde Ukrayna, Ermenistan, Vietnam ve Venezüela gibi birçok ortakla Rusya’nın nükleer anlaşma imzalamış durumda.” Yine projenin dünya standartlarında en yüksek taleplere cevap verecek nitelikteki bir proje olarak niteleniyor.

Akkuyu’da nükleer santral ünitesi Çin’deki nükleer santralde de kullanılacak. Nükleer güvenlik uzmanlarından biri 400 ton ağırlığında uçağın düşmesi halinde reaktörün güvenliğini koruyacağına işaret etti.

20 milyar dolarlık proje nasıl yürüyecek

* Nükleer projesinde Türk ortakları ve Türk taşeronlar kullanılacak.
* Rosatom başta olmak üzere büyük Rus şirketleri projede yer alacak.
* Bu projenin maliyeti 20 milyar dolar civarında.
* İki ülke ticaretini 5 yıl içinde 100 milyar dolara çıkarma hedefi var.
* Proje risklere karşı son derece güvenli olacak, bu proje yan sanayinin de gelişmesini sağlayacak.
* Lojistik merkezleri kurmaya dönük çalışmaları da ele alınacak.
* Nükleer santral proje finansmanının garantisini Rusya sağlayacak.
* Bu finansman garantisi 10 milyar dolar civarında olacak.

ETİKETLER: enerji
http://www.yapi.com.tr/haberler/nukleer-santralde-dugumu-cozen-uc-madde_84576.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!