Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Nükleerde Bağımlılık Olsaydı ABD Olurdu

Gazprom Export Fiyatlandırma ve Sözleşmelerden Sorumlu Genel Müdürü Sergei Komlev, zaman zaman Türkiye’de gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantılarına bir yenisini daha ekledi. Komlev toplantıda, nükleer santral yarışmasını Rus-Türk ortaklığının alması durumunda Türkiye’nin Rusya’ya enerji alanında bağımlı olacağı yorumlarını değerlendirdi.

Habertürk
Nükleerde Bağımlılık Olsaydı ABD Olurdu

Gazprom Export Fiyatlandırma ve Sözleşmelerden Sorumlu Genel Müdürü Sergei Komlev, zaman zaman Türkiye’de gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantılarına bir yenisini daha ekledi. Komlev toplantıda, nükleer santral yarışmasını Rus-Türk ortaklığının alması durumunda Türkiye’nin Rusya’ya enerji alanında bağımlı olacağı yorumlarını şöyle değerlendirdi: "Nükleer santral, enerji bağımlılığı kapsamında değerlendiriliyor. Bize göre böyle bir şey düşünmeyi gerektirecek altyapı yok. ABD’de bulunan nükleer santrallerin yüzde 50si, Rus uranyumuna bağımlıdır. ABD’de, böyle bir şikâyet asla duymazsınız. Örneğin Türkiye, Rus turistler için bir  numaralı destinasyondur. Bu Rusya’daki eğlence sektörünü etkileyebilir. Sizin güzel sahilleriniz var, bizim de enerjimiz var."

Ankara’da  enerji sektörünü izleyen gazetecilerle bir araya gelen Komlev, 2009 yılının ilk yarısında, 2008 yılının ilk yarısına göre Avrupa’nın gaz tüketiminde yüzde 10, Türkiye’nin gaz tüketiminde ise yüzde 15 azalma olduğunu ifade etti. Krizin fazla uzun sürmeyeceğini dile getiren Komlev, Türkiye’nin 2008 düzeyindeki gaz tüketimine, 2011-2012 yılında ulaşılacağını tahmin ettiklerini ifade etti.

Doğalgaz petrole bağlı olacak

Komlev, doğalgaz  fiyatının petrole bağlı olmaktan çıkarılmasının söz konusu olup olmadığı sorusu üzerine "Doğalgaz alım satım anlaşmalarında ilkeler ortadadır, bunlarda herhangi bir değişiklik yapmayı düşünmüyoruz. Doğalgaz fiyatı, petrole endeksli ise öyle devam edecektir" dedi. Doğalgaz fiyatında artış beklemediklerini dile getiren Komlev, doğalgazın, bin metreküp gazın 300 doların biraz altında olduğunu 2010 yılında 300 doların biraz üstüne çıkabileceğini söyledi. BOTAŞ’ın yıl sonunda gündeme gelecek
doğalgazda 'al ya da  öde' yaptırımında esnetme söz konusu  olmayacağını vurgulayan Komlev, "Doğalgaz sözleşmelerinde 'al ya da öde' hayati bir konudur. Alıcının, taahhüt ettiği gazı almasının güvencesidir. Bu madde tedarikçi açısından önemlidir. Ancak bu  madde, bir ceza değildir. BOTAŞ 'al ya da öde'de ödeme yapar. Bedelini ödediği gazı, 5 yıl içinde istediği bir zamanda alabilir" diye konuştu.

BOTAŞ, Rus gazını ihraç edemez

Gazprom Export Fiyatlandırma ve Sözleşmelerden Sorumlu Genel Müdürü Sergei Komlev, BOTAŞ’ın Rusya’dan aldığı doğalgazı, üçüncü ülkelere ihraç etme hakkı olmadığının sözleşmelerde açıkça belirtildiğini, burada bir esneklik olmayacağını vurguladı. Nabucco projesini 'ideolojik' diye nitelendiren Komlev, Avrupa’nın doğalgaz tüketiminin yüzde 5’ini Nabucco’dan karşılayabileceğini hatırlatarak "Bu proje nasıl olacak da diğer kaynaklardan gelen gazı dengeleyecek, ben de anlamıyorum. Bu proje, sözde Avrupa’nın Rusya’ya olan bağımlılığını azaltmak amacıyla gündeme gelmiştir" ifadesini kullandı. Rusya’nın doğalgazda tekel olduğu iddialarını da reddeden Komlev, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin gaz tüketiminin yüzde 25- 27’sini Rusya, yüzde 18’ini Norveç, yüzde 11’ini Cezayir’in sağladığını kaydetti. Komlev, "Katar’ın payı yükseliyor. Rusya yüzde 25, Norveç yüzde 18. Bu rakamlar tekel iddialarını doğrulamıyor" dedi.

Doğalgaz talebi artacak

Avrupa Birliği’nde doğalgaz talebinin, 2030 yılına kadar her yıl yüzde 0.9 oranında artacağını ifade eden Sergei Komlev, Avrupa Birliği’nin, bugünküne göre gaz ihtiyacının 2020 yılında 100 milyar metreküp artacağını dolayısıyla Nabucco’ya da Güney Akım’a da Kuzey Akım’a da ihtiyaç olduğunu kaydetti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/nukleerde-bagimlilik-olsaydi-abd-olurdu_73642.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!