Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Odalar Kenti Gözetiyor!

Ortak yaşam alanları üzerine alınan kararların, katılımcılık ilkesi gözetilerek hazırlanması gerektiğini savunan meslek odaları, bilimi, bu planlara, yargı yoluyla dahil etmeye çalışıyorlar. Kentin bütününü ilgilendiren planlara halkın ve meslek odalarının doğrudan müdahil olması gerektiğini bildiren oda yetkilileri, açtıkları davalar ardından

Cumhuriyet EGE
Odalar Kenti Gözetiyor!

Ortak yaşam alanları üzerine alınan kararların, katılımcılık ilkesi gözetilerek hazırlanması gerektiğini savunan meslek odaları, bilimi, bu planlara, yargı yoluyla dahil etmeye çalışıyorlar. Kentin bütününü ilgilendiren planlara halkın ve meslek odalarının doğrudan müdahil olması gerektiğini bildiren oda yetkilileri, açtıkları davalar ardından “istemezükçü” olarak nitelendirilmelerinin altında, yöneticilerin iş bilmezliğinin yattığını dile getiriyorlar.

Yetkimiz var...

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nin, kent bütününe yönelik hazırlanan planlara karşı açtığı çok sayıda dava var. Meslek odalarının kamu yararına faaliyet gösteren birimler olduğuna dikkat çeken Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi 2. Başkanı Sabri Yüksel, “Bu anlamda yaşam alanlarındaki icraatları denetlemek gibi yetkilerimiz var. Planların şehircilik ilkelerine uygunluğunu araştırıyoruz. Yönetimler, bakanlıklar, anıtlar kurulu gibi birimlerin hazırladığı planların bilimsel kıstaslara uygunluğu konusunda müdahil olmak istiyoruz. Ancak sözü geçen birimler katılımcı bir anlayış sergilemiyorlar. Bize de yapılan yanlışları mahkeme aracılığıyla değiştirme seçeneği kalıyor” diyor.

Yüksel, demokrasilerde başvurulması gereken son yolun mahkemeler olduğunu söyleyerek şu görüşlere yer veriyor: “Hazırlanan planların yargı aracılığıyla değiştirilmesini istememizin temelinde, diyalog eksikliği ve yerel yönetimlerin, bakanlıkların demokrasi kültürü yoksunluğu yer alıyor. Yaşam alanlarına ilişkin hazırlanan planların, şehircilik ilkelerine göre yanlışlıkları oluyor. Bunları dile getiriyoruz ancak ciddiye alınmıyoruz. Katılımcı demokrasi anlayışında, bilimin en üst seviyede temsil edilmesi gerekir. Halkın katılımı, bizlerin karar sürecine katılması esastır. Kararlar ortak iradeyle çıkmadığı için davalar açılıyor. Bir yerde planlama yapılacaksa öncelikle o alanın zemin etüdü yapılır. Ancak bazı planların zemin etüdü yapılmadan hazırlandığına tanık oluyoruz, itiraz ediyoruz ve ciddiye alınmıyoruz, bizlere de yargı yoluna giderek bu yanlışlığın değişmesini istemek düşüyor. Tarım alanlarına, sit alanlarına imar izni veriyorlar. Şehircilik ilkelerine tamamen aykırı kararlar çıkarıyorlar. Tüm bu olanlara seyirci kalamayız”.

Yüksel, açtıkları davalar sonrası bazı kesimler tarafından “istemezükçü” nitelemesiyle karalanmak istediklerine de dikkat çekerek, “Bu tanım sadece sermayenin yaklaşımı değil. Bu söylemi, icraatın başında olan kişilerin beceriksizliklerini örtme çabası olarak görüyoruz. Bizler kamunun olanaklarının boşa harcanmasını istemiyoruz” yönünde görüş belirtiyor.

Zorunluluk

Oda bünyesindeki plan inceleme komisyonunda Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nden akademisyenlerin yer aldığını kaydederek, “İzmir'in akademik anlamda ciddi bir birikimi var. Planlar kurulda inceleniyor. Yasal süresinde itiraz ediliyor. Ancak planları hazırlayanlar, itirazlarımıza itibar etmiyorlar. Değişikliğe gidilmediği anda da dava açıyoruz” diyor.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal da, uzmanlık alanı kentleşme olan meslek odalarının planlı gelişme beklentisi içinde olduklarını söylüyor. Topal, söz konusu istemin yasal zorunluluk olduğuna dikkat çekerek, “İdarenin, özellikle imara ilişkin faaliyetlerinin yasalar ve yönetmeliklere uygun olması gerekmektedir. Mevzuatlara uygun olmayan planlamaların, kent yaşamına yeni yükler getireceğinden hareket ederek, gerekli itirazlarımızı yapıyoruz. İtirazların değerlendirilmediği hallerde de yargı yoluna gidiyoruz” diye konuşuyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/odalar-kenti-gozetiyor_71519.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!