Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

ODTÜ'de ''İklim Meydanı'' Paneli Gerçekleştirildi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Toplum ve Bilim Merkezi, British Council ve Birleşmiş Milletler ortaklığıyla ''İklim Meydanı'' başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Panelde, iklim değişimine insan faktörünün etkisi, dünyanın birçok bölgesini vuran seller, kuraklık, alternatif enerji kaynakları gibi konular soru cevap şeklinde tartışıldı.

yapi.com.tr
ODTÜ'de ''İklim Meydanı'' Paneli Gerçekleştirildi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Toplum ve Bilim Merkezi, British Council ve Birleşmiş Milletler ortaklığıyla ''İklim Meydanı'' başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Panelde, iklim değişimine insan faktörünün etkisi, dünyanın birçok bölgesini vuran seller, kuraklık, alternatif enerji kaynakları konuları tartışıldı.

ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapılan panele, ODTÜ Biyoloji bölümünden Prof. Dr. Meryem Beklioğlu, İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü'nden Prof. Dr. Nüzhet Dalfez, Birleşmiş Milletler Ortak Program Yöneticisi Atila Uras, ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama bölümünden Yrd. Doç. Dr. Bahar Gedikli ile Greenpeace Akdeniz yöneticisi Dr. Uygar Özesmi ile eşi Oya Özesmi konuşmacı olarak katıldı.

Panelin başında söz alan Prof. Dr. Beklioğlu, iklim değişimiyle ilgili ''dünya ve yerküre tarihinde'' ilk kez oluyormuş gibi bir yanılsama ortaya çıktığını belirterek, ''Yerkürenin anlayabildiğimiz jeolojik zaman dilimine, son 3.9 milyar yıllık tarihine bakıldığında iklimin sürekli değiştiği görülecektir'' dedi.

Yakın zamana bakıldığında, endüstri devrimiyle insan kaynaklı iklim değişikliğinin tetiklendiğini anlatan Prof. Dr. Beklioğlu, bunun birçok nedeni olduğunu belirtti.

Beklioğlu, iklim değişikliğini tetikleyen faktörlere şu örnekleri verdi:

''İklim hep değişiyor ve bu durumu tetikleyen pek çok faktör bulunuyor. Peki bu faktörler nelerdir? Mesela geçtiğimiz yüzyılın başlarında Sırp bilim adamı Milankoviç'in bulduğu, 'Milankoviç Döngüsü' en çok bilinen etkilerden birisi. Yani dünyanın güneş etrafındaki hareketinde, yörüngesinin genişlemesi ve daralmasıyla olan soğuma ve ısınma dönemleri veya dünyanın kendi ekseni etrafında dönerken ekseninde kayması, yalpalama yapması gibi durumlar iklim değişimini tetikleyebiliyor.

Başka bir etki de kıtaların hareketi. Her yıl Türkiye Yunanistan'a 2 santimetre yaklaşıyor. Kıtalar 250 milyon yılda toplanıyor, 250 milyon yılda açılıyor. Toplanma ve açılma iklim değişimini de beraberinde getiriyor. Aynı zamanda canlıların evrimini de etkiliyor. Sonra güneş lekeleri de iklim değişikliğini tetikliyor. Lekelerin arttığı dönemde daha sıcak dönemler, lekelerin azaldığı dönemde daha soğuk zamanları görebiliyoruz.''

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/odtude-iklim-meydani-paneli-gerceklestirildi_78361.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!