Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Okmeydanı’nda Vakıf Arazisindeki Evlerin Yıkımı Direnişle Karşılaştı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, tarihî Okmeydanı sahasındaki gecekonduları yıkımı esnasında olaylar çıktı.

Zaman



stanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, tarihî Okmeydanı sahasındaki gecekonduları yıkımı esnasında olaylar çıktı.

Daha önceden istimlak edilen binaların ve gecekonduların yıkımına tepki gösteren mahalle sakinleri, Okmeydanı Dörtyol mevkiini trafiğe kapattı. Tarihi Okmeydanı'nda Fatih Sultan Mehmed Han'ın vakıf ve hayratlarından menzil taşlarını gün ışığına çıkaracak olan gecekondu tasfiyesi, çevre halkının direnişi ile karşılaştı. Gecekonduların yıkıldığı alana girmek isteyen bir grup vatandaşı, polis durdurmaya çalıştı. Çevik Kuvvet ekipleri ile vatandaşlar arasında gerginlik yaşandı. Bu durum daha sonra kavgaya dönüştü. Bir grup vatandaş, polisin üzerine mermer ve tahta parçaları attı. Bunun üzerine Çevik Kuvvet ekipleri, vatandaşlara karşılık verdi. Polis ve vatandaşlar arasında yumrukların konuştuğu olayların daha fazla büyümesini engellemek isteyen Çevik Kuvvet ekipleri geri çekildi. Kimi eylemciler, “Burayı özel şirketlere peşkeş çekecekler. Kendi semtimizden ayrılmak istemiyoruz. Yıkımları durdursunlar.” şeklinde tepki gösterirken, kimilerinin eşyalarını topladığı görüldü.

Bu arada, mahalle sakinleri ile PKK yanlısı oldukları iddia edilen bir grup arasında çıkan tartışmanın büyümesinin ardından Çevik Kuvvet ekipleri bu defa iki gruba birden müdahale etti. Eylemcilerden bir bayan gözaltına alındı.

Okmeydanı Fatih Sultan Minberi'nde, mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait arazi üzerindeki gecekondular imar planında tarihi Okmeydanı alanında kaldığından, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından yıkılıyor. Büyükşehir Belediyesi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Meydanda bulunan tarihi menzil taşlarını ortaya çıkarmak amacıyla yapılan tasfiye ve yıkım dolayısıyla, belediyemiz, gecekondu sahiplerini de mağdur etmeyecek.” ifadelerini kullandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Emlak ve İstimlak Daire Başkanlığı Mesken ve Gecekondu İşleri Müdürlüğü'nce yapılan tasfiye dolayısıyla, gecekondu sahiplerine belediyenin yaptığı sosyal konutlar tahsis edildi. Ayrıca gecekonduların enkaz bedelleri de ödendi. Tasfiye edilen bölgedeki 20 bina ve bu binalardaki 52 bağımsız bölüm için gecekondu sahiplerine 32 sosyal konut tahsis edildi. Bu binalar için 1 milyon 134 bin YTL (1 trilyon 134 milyar lira) enkaz bedeli tahakkuk ettirildi.

Okmeydanı sahası, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nun, Mayıs 1961 tarihli kararı ile “Spor meydanı, halkın hava alması ve gezinmesi için mesire yeri, merasim alanı fonksiyonları ile bu fonksiyonlarla ilişkili eğitim amaçlı tekke, kütüphane, cami, türbe, namazgah, ziynet ve birer tarihî vesika olan menzil taşları gibi yapıların yer aldığı ve tarihî hususiyeti büyük önem arz eden” kültürel alan olarak kabul edildi. Aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 24 Şubat 1989 tarih ve 63 sayılı kararı ile de yeşil sahaları sit alanı, diğer yerleri ise geçiş bölgesi olarak tespit edildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/okmeydaninda-vakif-arazisindeki-evlerin-yikimi-direnisle-karsilasti_30659.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!