Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Önce Göz Yumdular Sonra Gaza Boğdular

Yerel seçim öncesi yüzlerce kaçak binanın yapıldığı Başakşehir Bayramtepe Mahallesi, dün yıkım için iş makinelerinin gelmesiyle savaş alanına döndü. Yapımına “rüşvetle göz yumulduğu”nu iddia ettikleri binalarını yıktırmamak için direnen mahalle halkı uzun süre polisle çatıştı.

Milliyet Gazetesi
Önce Göz Yumdular Sonra Gaza Boğdular

Yerel seçim öncesi yüzlerce kaçak binanın yapıldığı Başakşehir Bayramtepe Mahallesi, dün yıkım için iş makinelerinin gelmesiyle savaş alanına döndü. Yapımına “rüşvetle göz yumulduğu”nu iddia ettikleri binalarını yıktırmamak için direnen mahalle halkı uzun süre polisle çatıştı.

Halkın arasına karışan maskeli kişilerin de etkisiyle taş yağmuruna maruz kalan güvenlik güçleri mahalleyi gaza boğdu. Zaman zaman orantısız güç kullanan ve esnafı tokatlayan polisin attığı gaz bombası, bir ilköğretim okuluna da isabet edince onlarca öğrenci etkilendi. CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, kaçak yapılara göz yumanlara neden ceza verilmediğini sordu.

İstanbul’un yeni kurulan ilçelerinden Başakşehir’e bağlı Bayramtepe Mahallesi dün güne yıkım için gelen iş makineleriyle uyandı. Büyük çoğunluğu yerel seçimlerden hemen önce yapılan kaçak yapılardan birkaçını yıkabilen ekiplere mahalle halkının gösterdiği tepki kısa sürede arbedeye dönüştü. Sayıları hızla artan mahalleli güvenlik güçlerine taş ve sopalarla karşılık verince polis de gaz bombası attı.

Amirden esnafa tekme tokat

Meydan ve ara sokaklarda toplanan grupları dağıtmak için tazyikli su ve biber gazı sıkan polis zaman zaman olayları yatıştırmak isteyen bazı esnafa da orantısız güç kullandı. Maskeli bir polis amirinin esnaf Hüseyin Pekdemir’i tokatlaması kameralara takıldı. Amir, önce suyla ıslanan Pekdemir’i tekme ve tokatla döverek sokaktan uzaklaştırdı.

Polisin attığı gaz bombası bir binanın üçüncü katındaki daireye de isabet etti. Evde bulunanlar daireye yayılan gaz nedeniyle balkonlara sığınırken, evdeki 4 aylık bebek ve annesi gazın etkisiyle fenalaştı. Vatandaşlar tarafından kurtarılan anne ve bebek hastaneye kaldırıldı.

Okula gaz bombası

Mahalle halkının arasına karışan yüzleri maskeli kişilerin de etkisiyle mahalledeki gerginlik her geçen dakika arttı. Sokak aralarında polisle göstericiler arasında kovalamaca yaşanırken, polisin attığı gaz bombaları bu kez meydanda bulunan Tepe İlköğretim Okulu’nun bahçesine isabet etti. Gazdan etkilenen öğrenciler panik içinde okuldan kaçmaya çalışırken veliler de fenalık geçiren çocuklarını okuldan uzaklaştırmak için büyük çaba gösterdi. Can pazarının yaşandığı okulda bazı öğrenciler de gazın etkisiyle baygınlık geçirdi.

61 öğrenci etkilendi

Çevredeki diğer okulların da gaza maruz kaldığını ve 61 öğrencinin hastaneye kaldırıldığını belirten Eğitim-Sen İstanbul 7 No’lu Şube Başkanı Azim Şamiloğlu, gaz bombasının kullanımının yasaklanması gerektiğini belirtti. Şamiloğlu, okulda yaşanan şiddetten sorumlu tuttuğu İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın da istifa etmesi gerektiğini kaydetti.

Camiden ‘Taş atmayın’ anonsu

Lastiklerin ve çöp konteynerlerinin yakıldığı Bayramtepe Mahallesi’nin ara sokaklarındaki çatışmaların sona ermesi için camiden halka çağrı yapıldı. Güvercintepe Merkez Camii hoparlörlerinden yapılan anonsta, yetkililerle görüşüldüğü ve yıkımların durdurulduğu belirtilerek, şöyle denildi:

“Polise taş atmayın. Polis de müdahale etmesin. Yetkililerle konuşuldu. Gözaltında 3-5 genç var onlar da bırakılacak. Esnaf dükkanlarını açsın. Hayat normale dönsün. Allah razı olsun.”

Rüşvet bağlantısını nalbur kuruyor iddiası

Mahalle sakinleri ağız birliği etmişçesine şu iddialarda bulundu: “Bir gecede 80-90 beton aracı zabıtaların ve polislerin gözü önünde mahalleye girdi. Kamyon başına mahalleye girmesi için 1000 TL para verdik. Bu paralar zabıta ve polise gitti. Malzeme aldığımız nalburlara rüşvet olarak dağıtılmak üzere 750 TL fazla para verdik.”
Marketinin üzerine çıktığı üç katı yıkılan Yücel Gül, “Burada her gece 50 bin lira rüşvet döndü. Bu binalar devletten habersiz mi yapıldı? Seçimden iki ay önce başladık. Arada nalbur var, bağlantıyı nalburlar kuruyor” dedi.

Vali: Gaz bombasını okula göstericiler attı

Vali Muammer Güler, olaylı yıkımla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “Olayı provoke etmek için polis ile devleti karşı karşıya getirmek, o bölgenin tümüyle yıkılacağı gibi bir söylentiyle insanlar polisle karşı karşıya getirilmek istenmiştir. Bir kısım insanlar, polise saldırmışlardır. Polis de zor kullanma yetkisini kullanmıştır.  Kaymakam ve belediye başkanımız, yetkililerle yapacakları toplantıda, bu bölgedeki evlerin tamamının yıkılmayacağı bilgisini kendilerine verecekler.” Müdahale sırasında  polisin bir okulun bahçesine biber gazı bombası atmasının söz konusu olmadığını belirten Güler, “Protestocuların üzerine atılan bombaların, göstericilerce okulun bahçesine atıldığı tespit edilmiştir” dedi.

Tekin: Göz yumanlara neden ceza verilmiyor?

CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, Ümraniye, Sultanbeyli, Başakşehir gibi kaçak yapılaşmanın yoğun olduğu bölgelerde yaşanan yıkımların, ceza anlamında tek taraflı kaldığını belirterek, “Bu kaçak yapıları seçim öncesinde görmezden gelen belediye başkanlarına neden ceza uygulanmıyor? İçişleri Bakanı’na soruyorum, bu konuda iki yönlü cezayı öngören ‘Yerel Yönetimler Yasası’nın 184. maddesi neden uygulanmıyor? İstanbul’da bu ceza bugüne kadar kimlere uygulandı? Kaçak yapı yapana uygulanan ceza, oy uğruna bu yapılara göz yumanlara da uygulansın” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/once-goz-yumdular-sonra-gaza-bogdular_69012.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!