Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Öncelik Sıfır Karbon

Türkiye’nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme adımlarında önceliğinin sıfır karbon olacağını söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Şu anda sadece yenilenebilir enerji ile bir ülkenin enerji ihtiyacını karşılamak mümkün değil. Bunun yanında nükleer de kömüre ve doğalgaza göre çok daha çevreci” dedi.

yapi.com.tr
Öncelik Sıfır Karbon

Türkiye son yıllarda özellikle güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretiminde önemli bir seviyeye geldi. Türkiye’nin enerji kaynaklarını çeşitlendirmek adına attığı adımlarda ‘sıfır karbon’ seçeneğinin öncelikli olduğunu söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Son dönemde bazı ülkeler kömürü ve nükleeri devreden çıkartacağını açıklıyor ama yenilenebilir kaynaklar tek başına bir ülkenin enerji talebini karşılayamaz. Kaynak çeşitliliği şart. Biz de burada önceliği yenilenebilire ve düşük karbon üretimine veriyoruz” dedi.

Stratejiler Değişiyor
Bakan Dönmez Akkuyu’daki temel atma töreninin ardından enerji dünyasındaki gelişmelerle ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. Değişen ve artan enerji talebini karşılamada yenilenebilir kaynakların henüz istenilen düzeyde olmadığını ifade eden Bakan Dönmez, “Talebin tamamının bu kaynaklardan sağlanması teorik olarak mümkün değil. Ama bunların yanına ne koyuyorsunuz o önemli. Kömür mü doğalgaz mı ya da nükleer mi? Artık ülkeler yeni enerji stratejilerinde emisyonu en az olanı seçiyor. Biz de buna bakıyoruz. Doğalgaz kömüre göre daha çevreci. Ama nükleer demek sıfır emisyon demek. Ayrıca iklim değişikliği ile mücadelede de önemli bir konuma ulaşacak. Öncelik yenilenebilir, yerli ve sıfır karbonlu üretim” ifadelerini kullandı.

Teknoloji Kritik, Tedbir Gerekiyor
Nükleer santralların dünyanın her yerinde kritik bir teknolojiye sahip olduğunu belirten Bakan Dönmez, “Böyle olunca muhtemel riskler için daha önceden tedbirlerin alınması gerekiyor. Akkuyu’da santral tam 550 bin parçadan oluşuyor. Her parça için farklı onay süreçleri var. Uluslararası kurumların denetiminden geçiyor. Güvenlikten taviz vermiyoruz. Yoksa santral işlemez. Zaman zaman santrallara neden ihtiyaç var diye eleştiriler alıyoruz ama 32 ülkede 443 reaktör işletme halinde. Yeni yapılan santrallar hem daha güvenli hem de işletme süreleri daha uzun. Bu da daha yüksek ekonomik katkı demek” şeklinde konuştu.

Sinop’ta İlerleyemedik
Dönmez, “Burada olduğu gibi Sinop’ta bir santral planlıyorduk ama Japonya ile o konuda bir ilerleme sağlayamadık. Ancak proje gündemimizde o yüzden aynı sahada başka bir ortak ile o noktada ilerlemek için zeminle ilgili çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Paris İklim Anlaşması’na İmza için Liste Şartı
Son dönemde Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’na imza atmaması tartışma konusu olmayı sürdürüyor. Bakan Dönmez, bu konu hakkında şunları söyledi: “Paris İklim Anlaşması’nda bizim bir rezervimiz vardı. Ek-1 listesinden çıkmayı, gelişmiş değil de gelişmekte olan ülkeler tarafında olmamız gerektiğini söylemiştik. Söylemeye de devam ediyoruz. İklim değişikliği ile ilgili kendi programımız var. Ona uymaya devam edeceğiz ama eğer gelişmekte olan ülkeler sınıfında imzacı olabilirsek Paris İklim Anlaşması’na imza atmaya hazırız. İki liste arasında yükümlülükler açısında önemli farklar var. Çin ek-1’de değil ama biz ordayız. Adil bir yarış değil.”

AYM Kararı Etkilemez
Hürriyet'ten Emre Eser'in haberine göre; Anayasa Mahkemesi, Nükleer Düzenleme Kurumu’nu kuruluşunu düzenleyen kanun hükmünde kararnameyi iptal ederek kararın 1 yıl sonra yürürlüğe girmesini kararlaştırdı. “AYM kararı bizim işlerimizi etkilemez” diyen Bakan Dönmez, “Arkadaşlar verilen bir yıl süre için ilgili hazırlıklarını tamamlıyorlar. Benzer bir kanun Meclis’ten geçirilecek” diye konuştu.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/oncelik-sifir-karbon_184501.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!