Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Onlar Uçtu, İzmir Yarıştan Koptu

Ankara, Antalya, Eskişehir, Kayseri, Konya, Bursa... 15-20 yıl öncesine kadar bu kentler İzmir’e bırakın rakip olmayı, yanından bile geçemezlerdi. Bugün hepsi bizi solladı.

Milliyet EGE
1 Onlar Uçtu, İzmir Yarıştan Koptu

Ankara, Antalya, Eskişehir, Kayseri, Konya, Bursa... 15-20 yıl öncesine kadar bu kentler İzmir’e bırakın rakip olmayı, yanından bile geçemezlerdi. Bugün hepsi bizi solladı.

Yeni plan yapılacak

Alsancak Limanı’yla Turan bölgesindeki 550 hektarlık alanı kapsayan Yeni İzmir Kent Merkezi Planı, Yüksel Çakmur ve arkadaşlarının açtığı dava sonucunda iptal edildi. Tepki gösteren kimi siyasetçiler ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, “İzmir’in gelişmesi benzer itirazlar yüzünden engelleniyor” görüşünde birleşti. Planın yeniden yapılması istendi. Büyükşehir yetkilileri ise bölgenin jeolojik etütlerinin yaptırıldığını, yeni planın mart ayında meclise sunulacağını açıkladı.

‘Kentin gelişimi engelleniyor’

Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur’un açtığı dava sonucu Yeni Kent Merkezi Planı’nın iptal edilmesi siyasiler, iş  ve sivil toplum örgütleri temsilcileri tarafından tepkiyle karşılandı. “İzmir’in gelişmesinin benzer itirazlar yüzünden engellendiği” görüşü öne çıktı. Kim ne dedi? İşte ayrıntılar...

Yeni plan yolda

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri: Bölgenin jeolojik etütleri yaptırılıyor. Buna göre yeni 1/5000’lik plan hazırlanarak martta meclise sunulacak. Kabulü halinde, iptale dayanak olan  sorun da ortadan kaldırılmış olacak.

Yazık oluyor

Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura: İzmir’e büyük kötülük. Böyle birkaç kişi yargı yollarını istismar ederek kentin yollarını kesiyor. İzmir, yarım kalmış yatırımlar kenti oldu. Yatırımcının gelmediği bir şehir oldu. Çok üzülüyorum. Zemin etüdü, prensip olarak inşaat sırasında da yapılabilir. Bu bir inşaat tekniği, planla ilgisi yok. Yani suyumu bulandırdın hikayesi. Zemin etüdü olmasa başka birşey bulurlar. İzmir’e yazık oluyor.

Gözden geçirilir

CHP İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu: Yargı kararını tartışma hakkımız yok. Ancak İzmir’de yapılması gereken değişiklikler, yeni yatırımlar konusunda zaman zaman merkezi idarenin, zaman zaman da yargının engel olduğu açık. Bu karara istinaden belediyemiz yeniden planlama yapacak. İptale neden olan unsurları bir daha gözden geçirecek. Ancak, İzmir’de atılması düşünülen her adımda belediyemizin önüne engel çıkması da artık düşündürücü boyuta geldi.

El ele verelim

Ak Parti İl Başkanı Ömür Kabak: İzmir son 20 yılda olağanüstü derecede geri kaldı. Büyük bir köy görünümünde. Ayrıca yeni yatırımlar da, yeni yatırımcılar da gelmiyor. Bunun tek nedeni imar planlarımızın olmayışı. Bu konu tüm İzmir’in sorunu. İzmir’i düşünen herkes bir araya gelip, el ele verip kentin önünü açacak planlamaları en kısa zamanda tamamlamalı ve destek vermeli. Türkiye bir hukuk devleti. Mahkeme kararlarına uymamız gerekiyor.

O da sorgulansın

DP İl Başkanı Fatih Dalan: Büyükşehir Belediyesi yapılan iptale itiraz etmeyeceğini açıkladı. Demek ki, onlar da eksikleri gözden geçirecek. Sorunun nereden kaynaklandığı tespit edilip, gerekli incelemeler yapıldıktan sonra uygun proje hazırlanmalı. Çünkü bu proje, İzmir’i cazibe merkezi haline getirecek. Sayın Çakmur kendi zamanında yapılan tüm projeler başarılıydı da, sonrakiler mi hep başarısızdı? Asıl bunu sorgulamak lazım.

Eksikler giderilsin

Mimarlar Odası Başkanı Hasan Topal: Bu bölge, İzmir’in gelişmesi için son derece önemliydi. İzmir’in gelecekteki önemini artıracak proje gözüyle bakılıyordu. Bence, yargı kararında belirtilen eksiklikler neyse derhal giderilip, yeniden düzenlenecek imar planıyla proje hızlı şekilde hayata geçirilmeli.

Gelecek rapora bağlı

Şehir Plancıları Odası Başkanı Tolga Çilingir: Orası, yüksek yapılaşmanın konu olduğu bir bölge. Hazırlanan proje, zemin etütlerinin yetersiz bulunması nedeniyle iptal edildi. Büyükşehir bu eksiklikleri gidermek için yeni çalışma hazırlıyor. Raporda eksiklik bulunmazsa bölgeye yüksek yapılaşma yatırımları yapılabilir.

Anlayamıyoruz

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar: Son derece yanlış bir karar olarak görüyorum. Turizm ve yüksek katlı yapılar için planlanmış özel bir bölgeydi. Bu alandan kente büyük katkı bekliyorduk. Yıllarca uğraşılarak belli noktaya getirilen projeler bile iptal oluyor. Bu işi gerçekten anlamıyoruz.

Zararı çok büyük

Ege İşadamları ve Sanayicileri Derneği Başkanı Sıtkı Şükürer: Bir insanın bir kente bu kadar zararı olamaz. Bir şey iptal edilirken, yerine neyin konulacağının da düşünülüyor, planlanıyor olması lazım. Ama bu anlayış yok. Sayın Çakmur’un Dubai ya da Manhattan’da yaşamıyor olması o kentlerin şansı olmalı.

Yeni plan yapılmalı

Megapol Grup Yönetim Kurulu Başkanı Selim Gökdemir: Bu saatten sonra önemli olan, yeni planların hızlı yapılması. Çünkü burası İzmir’in en önemli yatırım alanı. Çocuklarımıza da bir şeyler bırakmamız gerektiği unutulmamalı. Detaya inmeden 1/5000’lik genel planlar yapılmalı. O zaman iş daha kolaylaşır.

Gereği yapılsın

Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur: Bu, bir yargı kararı. TC de bir hukuk devleti. Hukukun kurallarına uymak şart.  Hiç kimsenin çıkarları hukukun üstünlüğünün ve yargı kararlarının önüne geçemez. Bu kararın özü budur. Yargı kararı zaman geçirilmeksizin uygulanmalıdır. Her şey para, çıkar demek değil. Yakın tarihte Haiti olayı yaşandı. Bana düşman olsanız ne olur olmasanız ne olur? Bana saldırarak İzmir’i 1.derece deprem kuşağından çıkarabiliyor musunuz?

http://www.yapi.com.tr/haberler/onlar-uctu-izmir-yaristan-koptu_76537.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • işte burası ciğercilerin, istemezükçilerin, gelişme karşıtı olmanın muhalefet olduğunu sananların, basmane çukurunu savunanların, liman dikmelerine bayılanların, salhane rezaletini savunanların, geri kalmış bir izmirle övünenlerin şehridir.... YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!