Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

''Önümüzdeki Sene Sonu Marmaray'ı Hizmete Alıyoruz''

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin önemli şehirlerini yüksek hızlı trenlerle birbirine bağladıklarını belirterek, ''Halihazırda Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya hatları hizmete girdi, önümüzdeki sene sonu Ankara-İstanbul'u tamamen bitiriyoruz, aynı zamanda devamı olan Marmaray'ı da hizmete alıyoruz'' dedi.

yapi.com.tr / AA
''Önümüzdeki Sene Sonu Marmaray'ı Hizmete Alıyoruz'' Foto: Ömer Ürer (AA)

Türkiye Vagon Sanayii A.Ş'nin (TÜVASAŞ) Bulgaristan Demiryolları için ürettiği lüks yolcu vagonlarının TÜVASAŞ'taki teslim törenine katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bulgaristan ile Türkiye'nin sadece iki komşu ülke olmadıklarını, tarihi ve ortak kültür değerleriyle çok önemli iki komşu ülke olduklarını söyledi.

İki komşu ülkenin birçok ortak değeri ve geçmişte birlikteliği olduğunu anımsatan Yıldırım, şöyle konuştu:

''İşte bugün bu ilişkileri bir adım daha ileri götürmenin mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Yarım asrı aşan bir geçmişi olan TÜVASAŞ artık TCDD'nin ihtiyacını karşılamanın ötesinde, yurtdışına da açılmış, bir süreden beri ihracata yönelik çalışmalarına da hız vermiştir. Daha önce Irak Demiryolları'na ve diğer bazı ülkelere ihracatla başlayan bu çalışma Bulgaristan Demiryolları için kapsamlı bir vagon imalatıyla, yataklı vagon imalatıyla devam etmektedir. Teslimatını gerçekleştireceğimiz ilk parti, Bulgaristan Demiryolları'ndaki yolcu seyahat konforunu artıracak ve Türkiye-Bulgaristan dostluğunu daha da pekiştirecektir.''

TÜVASAŞ'a güven duyarak vagon siparişi vermesinden dolayı Bulgaristan Ulaştırma, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Bakanı İvaylo Moskovski'ye teşekkür eden Yıldırım, ''Sizin de bizim de kullandığımız bir söz vardır. 'Torbada ne varsa çorbada da o vardır' denir. Türk ve Bulgar girişimcileri birbirini çok iyi tanıyor. Bu, her iki ülke için büyük avantajdır. Gün geçtikçe Bulgaristan'da Türk yatırımları artıyor. Metro yapımından imalat sanayisine, birçok alanda Türk girişimcileri Bulgaristan'da iş yapıyor. Keza 358 tane Bulgar girişimci de Türkiye'de yatırım yapıyor'' ifadelerini kullandı.

''Kesintisiz demiryolu ulaşımı modern İpek Yolları ile tekrar ihya ediliyor''

Yıldırım, Bulgaristan'ın demiryollarında uygulamaya koyduğu reform çalışmalarını dikkatle takip ettiklerini ve takdirle izlediklerini belirterek, Bulgaristan'ın mevcut demiryolu hatlarını yenilediğini söyledi.

Özellikle Filibe'ye, Filibe'den Türk hududuna kadar olan demiryolu hattının tamamlanmak üzere olduğuna işaret eden Yıldırım, şunları bildirdi:

''Kapıkule'den Türkiye bağlantısıyla birleştirildiğinde iki ülke arasında demiryolu kullanımı çok daha sık yapılır, çok daha fazla taşımacılık yapar hale gelecek. Aynı şekilde Türkiye'de de özellikle son 10 yılda demiryollarına yapı yatırım konusunda kapsamlı bir seferberlik başlattığımızı bu vesileyle ifade etmek isterim.''

Türkiye'nin önemli şehirlerini yüksek hızlı trenlerle birbirine bağladıklarını ifade eden Yıldırım, halihazırda Ankara-Eskişehir, Ankara-Konya hatlarının hizmete girdiğini ve açıldığı günden bu yana 7 milyona yakın insanın hızlı trenle seyahat etmenin konforunu yaşamış olduğunu belirtti.

Önümüzdeki sene sonu Ankara-İstanbul hattının tamamen bitirileceğini, aynı zamanda devamı olan Marmaray'ı da hizmete alacaklarını aktaran Yıldırım, "Böylece artık Pekin'den Londra'ya kadar, Asya-Avrupa arasında kesintisiz demiryolu ulaşımı modern İpek Yolları ile tekrar ihya ediliyor, tekrar yaşatılıyor. Ankara-İstanbul hızlı treninin en önemli dönüş noktası, durak noktası burasıdır, Sakarya'dır, Adapazarı'dır. Adapazarı, sadece hızlı trenin geçtiği bir ilimiz değil, Adapazarı aynı zamanda Karadeniz'in, Karadeniz'e yapılacak limanları Adapazarı-İzmit-Yalova-İstanbul Vadisi'ne bağlayacak Karasu-Sakarya tren hattının da geçtiği yerdir. Onun da inşaatına başladık. Hayırlı, uğurlu olsun.'' dedi.

Mevcut demiryolu ağının 11 bin kilometresinden 7 bin kilometresini yenilediklerini kaydeden Yıldırım, demiryollarının ana parçalarını, alt ve üst yapı malzemelerini Türkiye'de yapar hale geldiklerini söyledi.

Yıldırım, Türkiye'nin AB'ye üye olmak için bir süredir gayret ettiğini anımsatarak, TÜVASAŞ'ın AB üyesi Bulgaristan'a vagon satarak pek çok kurumdan önce AB'ye girmeyi başardığını sözlerine ekledi.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
ETİKETLER: kurum ulaşım
http://www.yapi.com.tr/haberler/onumuzdeki-sene-sonu-marmarayi-hizmete-aliyoruz-_100570.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!